هزینه دادخواست طلاق از طرف زن چگونه است؟

اقامه دعاوی حقوقی در مراجع قضایی، مستلزم رعایت تشریفات خاصی است و در صورت دادگاه‌ها به تقاضای خواهان رسیدگی می‌کند که دادخواستی در این زمینه تنظیم شده باشد. تنظیم و ثبت دادخواست جز یکی از فرآیند اصلی طرح هر دعوایی محسوب می‌شود و طبق قانون تا زمانی که درخواستی به ثبت نرسیده باشد، دادگاه مکلف به رسیدگی به پرونده نیست. در مورد دعاوی طلاق نیز به همین روال بوده و افرادی که قصد طلاق گرفتن را دارند، باید به این نکته توجه داشته باشند که باید درخواست طلاق را طی دادخواست به دادگاه صالح بدهند. در این مرحله نیاز به پرداخت هزینه دادخواست طلاق به وجود می‌آید.

البته در مورد طلاق، ارائه دادخواست تنها جزئی از مراحل کلی طلاق است و فرآیند دیگری نیز پیرامون طلاق وجود دارد. درخواست طلاق می‌تواند از طرف زوجه مطرح شود و این موضوع منافاتی با مقررات ندارد. علی رغم این که زوج دارای حق طلاق بوده اما زن نیز می‌تواند تقاضای طلاق کند. در واقع صرفا حق طلاق برای مردان نمی‌باشد و زنان نیز می‌توانند درخواست طلاق کنند. درخواست طلاق از طرف زن با شرکت در جلسات مشاور حقوقی رایگان ، آغاز شده و سپس به مرحله دادرسی ورود پیدا می‌کند. زمانی که دادخواست طلاق ثبت شد، دادگاه تقاضای زوجه را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در طلاق از طرف زوجه، موضوعی که بیشتر از نظر و حضوری حائز اهمیت بوده، این است که طلاق باید همراه با دلیل باشد. امکان صدور حکم طلاق از طرف زوجه بدون دلیل امکان پذیر نیست و در این صورت رضایت شوهر برای طلاق نیز باید وجود داشته باشد. به دلیل وجود مراحل مختلف در طلاق، متقاضیان باید در هر مرحله هزینه‌هایی را پرداخت کنند. در واقع هزینه تنظیم و ثبت دادخواست، تنها بخشی از هزینه‌های روال طلاق بوده و زوجه باید هزینه شرکت در جلسات مشاوره پیش از طلاق به همراه هزینه‌های دادرسی و همچنین ثبت طلاق در محضر را نیز انجام دهد. به علاوه این که در صورت داشتن وکیل، هزینه حق الوکاله نیز به هزینه‌های مزبور اضافه می‌شود.

البته در قانون برای آن دسته از افرادی که توان پرداخت هزینه دادرسی طلاق را ندارند، روش‌هایی پیش بینی شده است و می‌توانند در این زمینه درخواست اعسار بدهند. در هر صورت هر ساله تعرفه جدیدی از هزینه‌های دادرسی از سوی قوه قضاییه تعیین می‌شود و توسط یا حضوری به موکلین اطلاع داده می‌شود و با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، شاهد افزایش چنین خدماتی هستیم. در مورد این که هزینه درخواست طلاق از طرف زوجه در سال ۱۴۰۱ به چه میزان است و زوجه برای این که بتواند حکم طلاق را از دادگاه دریافت کند و طلاق را به صورت رسمی در محضر ثبت کند، باید چه قدر هزینه پرداخت نماید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

درباره هزینه مورد نیاز در طلاق به درخواست زوجه

طرح هر دعوا حقوقی در دادگاه، مستلزم پرداخت هزینه است و در مورد طلاق نیز این موضوع صدق می‌کند. در طلاقی که به درخواست زوجه می‌باشد، هزینه‌هایی که زوجه لازم است پرداخت کند، تنها شامل ثبت و نیست. در بسیاری از دعاوی حقوقی، خواهان لازم است که دادخواستی را تنظیم نموده و بعد از ثبت آن، پرونده وارد مرحله رسیدگی می‌شود. اما در طلاق پیش از آن که پرونده مستقیما در دادگاه رسیدگی شود، لازم است که زوجه، مراحلی را انجام دهد و انجام همه این مراحل مستوجب هزینه است. البته هزینه‌های طلاق حتی با داشتن وکیل در مقایسه با سایر دعاوی حقوقی، چندان بالا نیست و از آن جهت که زن می‌خواهد هر چه سریع تر از همسر خود جدا شود، دیگر پرداخت هزینه‌های طلاق چندان برای او اهمیت ندارد.

هزینه‌هایی که در مورد طلاق مطرح می‌شود، تقریبا برای همه انواع طلاق یکسان است و در این صورت می‌توان گفت که تعرفه مربوطه به هزینه دادخواست طلاق از طرف زوجه با هزینه درخواست طلاق از طرف شوهر تقریبا یکسان است. البته که هزینه ثبت و تنظیم دادخواست تنها بخشی از هزینه‌هایی است که زوجه باید در طول فرآیند طلاق آن‌ها را پرداخت کند. با توجه به این که درخواست طلاق از جانب زوجه است، پرداخت هزینه مورد نیاز باید از طرف او پرداخت شود و شوهر که خوانده دعوا می‌باشد، مکلف به پرداخت هزینه دادخواست طلاق و سایر هزینه مربوطه نیست. حال در مورد این که هزینه‌های پرداختی طلاق به درخواست زوجه شامل چه مواردی است و زن جهت ثبت و تنظیم درخواست طلاق باید تا چه مقدار هزینه کند، در بخش بعد به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

هزینه‌های پرداختی طلاق از طرف زن شامل چه مواردی می‌شود؟

پرداخت هزینه در دعاوی طلاق یک رویه کلی در خصوص تمام دعاوی حقوقی است. در واقع بدون پرداخت هزینه‌ای نمی‌توان از مرجع قضایی درخواست رسیدگی به پرونده را داشت. البته در قانون، شرایطی پیش بینی شده است که افرادی که پرداخت هزینه‌های دادرسی از توان آن‌ها خارج است، بتوانند درخواست اعسار بدهند تا دادگاه شرایط مالی آن‌ها را مورد بررسی قرار دهد. از زمانی که زوجه اقدام به انجام اولین مرحله طلاقی یعنی شرکت در جلسات مشاوره می‌کند تا زمان قطعی شدن حکم و اجرای آن و سپس مراجعه به محضر برای ثلت طلاق، مستلزم هزینه است. در این صورت خانم‌هایی که به دنبال طلاق گرفتن هستند .

در پاسخ به این سوال که هزینه پرداختی شامل چه مواردی است و در کل زوجه برای آن که بتواند از زوج شود، بایستی چه هزینه‌هایی را بپردازد، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود: گام اول برای طلاق از طرف زوجه، شرکت در تمام جلسات مشاوره مرتبط با امور خانواده است. در طلاق یک طرفه و حتی طلاق توافقی طبق رویه قضایی، متقاضیان مجبور هستند که جلسات مشاوره قبل از طلاق را انجام دهند. در واقع اجباری شدن حضور در این جلسات باعث شده است تا افراد متقاضی هزینه بیشتری را در پروسه طلاق پرداخت کنند. در این صورت تا زمانی که زوجه در این جلسات شرکت نکند و به نحوی اعلام حضور در مراکز مرتبط با طلاق نداشته باشد، نمی‌تواند مراحل بعدی طلاق را انجام دهد.

نحوه شرکت در جلسات  مشاوره طلاق به این صورت است که زوجه ابتدا باید در سامانه تصمیم، ثبت نام کند. ثبت نام در این سامانه، رایگان است و نیازمند هزینه نیست. بعه طور معمول، زوجه باید پنج جلسه را طی کند که پرداخت هرینه می‌تواند به صورت یک جا و یا جلسه به جلسه انجام شود. برخی افراد اینگونه تصور می‌کنند که علت اجباری شدن حضور در مراکز مشاوره پیش از طلاق به جهت داشتن منافع مادی برای ذی‌نفعان این عمل صورت گرفته است. اما علت اصلی این که زوجین باید در جلسات مشاوره طلاق شرکت کنند، این است که به دلیل آن که تمام مشاوران فعال در مراکز مربوطه، همه آن‌ها جز روانشناسان و متخصصین حوزه طلاق هستند و می‌توانند توصیه‌هایی به زوجین داشته باشند که از تصمیم طلاق خود صرف نظر کنند.

هدف قانونگذار نیز از اجباری شدن این جلسات، تنها این است که از آمار طلاق در جامعه کم کند و در این صورت عاملی برای این باشد که زن و شوهر دیگر تصمیم به طلاق گرفتن نداشته باشند. در این صورت نباید با این دیدگاه که حضور در جلسات مشاوره به صرف داشتن درآمد برای مراکز مشاوره خانواده است؛ بلکه زوجین باید با این هدف وارد جلسات مشاوره شوند که مشکلات و دلایل اختلاف خود را با مشاور در میان بگذارند. بنابراین به جهت آن که طلاق از طرف زوجه می‌باشد، پرداخت هزینه جلسات مشاوره از طرف زوجه صورت می‌گیرد و بعد از اتمام این مرحله، در صورتی که مشاور تایید کند که زوجه قصد انصراف از تصمیم طلاق ندارد، گواهی عدم امکان انصراف از طلاق به آن‌ها داده می‌شود.

هزینه ثبت و تنظیم دادخواست طلاق

مرحله دیگر در طلاق از طرف زوجه، تنظیم و ثبت دادخواست است. با انجام مراحل مربوط به جلسات مشاوره پیش از طلاق و صدور گواهی عدم امکان انصراف از طلاق، زوجه می‌تواند مراحل مرتبط با رسیدگی پرونده طلاق در دادگاه را انجام دهد. به همین منظور باید ابتدا دادخواستی را تنظیم کند. تنظیم دادخواست در صورتی که توسط وکیل انجام شود، دارای هزینه است. در واقع اگر خود زوجه، اقدام به نگارش متن دادخواست کند، نیازی به پرداخت هزینه بابت تنظیم دادخواست ندارد. میزان دستمزدی که وکلا برای نگارش دادخواست طلاق دریافت می‌کنند، متفاوت است و در این صورت نمی‌توان هزینه ثابتی را در نظر گرفت.

بعد از اتمام فرآیند تنظیم دادخواست طلاق، حال باید این دادخواست ثبت شود. ثبت دادخواست طلاق باید در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام شود. ثبت دادخواست طلاق دارای هزینه می‌باشد که این هزینه مطابق با تعرفه خدمات قضایی صورت می‌گیرد. نکته بسیار مهم در زمان ثبت دادخواست طلاق از طرف زوجه این است که باید گواهی صادره از مراکز مشاوره خانواده به همراه سایر مدارک مورد نیاز ضمبمه دادخواست مربوطه شود تا امکان ثبت دادخواست طلاق وجود داشته باشد. بدون گواهی مربوطه امکان این که بتوان دادخواست طلاقی را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت رساند، وجود ندارد.

البته زوجه ابتدا می‌تواند دادخواست طلاق را تنظیم و ثبت نموده و سپس جلسات مشاوره طلاق را طی کند و از مراکز مشاوره، گواهی عدم امکان انصراف از طلاق مستقیما برای دفاتر خدمات قضایی ارسال می‌شود. هزینه مربوط به ارائه مدارک لازم برای طلاق زمانی که زوجه برای ثبت دادخواست طلاق به دفاتر خدمات قضایی مراجعه می‌کند، باید به همراه دادخواست، مدارکی را پیوست دادخواست نموده و به مسئول مربوطه ارائه دهد. در این مرحله لازم است که اصل مدارک طلاق مانند عقدنامه، کپی شود و ضمیمه پرونده طلاق گردد. البته هزینه این مرحله بسیار ناچیز است و تنها هزینه مربوط به کپی کردن اصل مدارک از زوجه دریافت می‌شود که در هر صورت می‌توان جز هزینه‌های کلی درخواست طلاق در نظر گرفت.

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.
دکمه بازگشت به بالا