درمان قارچ درخت گردو
آیا می دانستید درخت گردو، از مقاوم ترین ارقام در برابر انواع آفات و بیماری ها محسوب می شود؟ آیا به این نکته توجه دارید که در صورت عدم رسیدگی به نهال؛ احتمال بیمار شدن آن افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد؟ در این مطلب با بررسی برخی از بیماری های شایع ( نظیر قارچ ) در درختان گردو، دلایل شیوع و درمان قارچ درخت گردو با شما همراه خواهیم بود.
درخت گردو با وجود استقامت در برابر آفات و بیماری ها، نیاز به مراقبت و رسیدگی اصولی و منظم دارد. به همین منظور لازم است تا برای نگهداری صحیح از انواع نهال گردو، دانش خود درباره انواع بیماری ها و آفات مرتبط با هر گونه را افزایش دهید تا در صورت مواجهه با آفاتی نظیر بیماری های قارچی، درمان آن را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
طریقه مراقبت از درخت و نهال گردو
انواع بیماری های قارچی درخت گردو و دلایل بروز آنان
ابتلای درخت به بیماری های قارچی، یکی از مهم ترین مواردی که سلامت و طول عمر درختان گردو را تهدید می کند. در این مطلب قصد داریم تا به شرح مختصری از چند بیماری شایع قارچی در میان ارقام مختلف گردو بپردازیم.
عوامل مهم در ابتلای درخت گردو به بیماری های قارچی
همانطور که پیش تر مطرح شد، عدم رسیدگی صحیح و مراقبت اصولی از نهال ها منجر به بروز بیماری در آنان و همچنین شیوع آفات می شود. به همین دلیل، لازم است تا باغداران پیش از هر چیز نسبت به سلامت نهال ها احساس مسئولیت داشته باشند. در ادامه به عوامل موثر در ابتلا درختان گردو به بیماری های قارچی خواهیم پرداخت؛ برخی از این عوامل عبارتند از:
- عدم توجه به تغذیه مناسب نهال
- استفاده از کودهای نامناسب
- کاشت نهال در خاک های با کیفیت نامناسب و بدون زهکشی
- عدم کنترل و تامین رطوبت مورد نیاز نهال
- آبیاری بیش از حد نهال
- هرس نکردن درختان
- عدم توجه به نکات حائز اهمیت در حین کاشت نهال مانند: « فاصله مناسب درختان از یکدیگر و… »
انواع قارچ و نحوه درمان قارچ درخت گردو
برای درمان قارچ درخت گردو، ابتدا لازم است تا نوع قارچ و بیماری را به شکلی دقیق شناسایی کرده و سپس برای رفع آن اقدامات لازم را انجام داد. به همین منظور، در ادامه با معرفی چند گونه از بیماری های قارچی رایج در درختان گردو، روش کشف و راه های مبارزه با آنان به شما کمک خواهیم کرد تا مانند باغبانان حرفه ای به مراقبت صحیح از درختان خود بپردازید.
نحوه درمان قارچ در درخت گردو
لکه سیاه یا آنتراکنوز
آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو به عنوان یکی از رایج ترین بیماری های قارچی مربوط به درختان گردو شناخته می شود. عموماً درختان پس از مواجهه با این این نوع از قارچ درخت گردو، در مدت کوتاهی پس از نمایان شدن لکه ها، غیرقابل برداشت می شوند. بروز این بیماری با علائم زیر نمایان گر می شود:
- ایجاد لکه هایی به رنگ سیاه یا قهوه ای تیره روی برگ ها
- ایجاد لکه های سیاه یا قهوه ای تیره روی شاخه ها
- ایجاد لکه های تیره رنگ روی میوه ها
- ریزش برگ های درخت
مشاهده لیست قیمت
عوامل موثر در ابتلای درخت گردو به لکه سیاه یا آنتراکنوز
درمان بیماری لکه سیاه
یکی از نکات حائز به اهمیت در درمان قارچ درخت گردو، اطلاع از شدت قابل انتقال بودن قارچ است. آنتراکتوز یکی از بیماری های قارچی است که به شدت قابل انتقال بوده و لازم است تا پس از کشف بیماری، در کوتاه ترین زمان ممکن درمان شود. به همین منظور شما لازم است تا ابتداً شاخه ها و برگ های آلوده را جدا کرده و دور بیندازید.
همچنین استفاده از داروی مناسب مانند سم اکسی کلرور در درمان بیماری قارچی آنتراکتوز بسیار موثر واقع خواهد بود. عموماً باغداران حرفه ای و پر تجربه توصیه می کنند تا برای درمان قارچ در درختان گردو خصوصاً در بیماری های واگیرداری نظیر لکه سیاه، در جهت رفع عوامل موثر در سرایت بیماری به سایر نقاط درخت و سایر درختان هم جوار، سم پاشی در دو مرحله صورت بگیرد.
نحوه رفع بیماری لکه سیاه
قارچ ورتیسیلیوم
به صورت کلی، درمان قارچ درخت گردو بر اساس نوع عامل بیماری صورت می گیرد و برای درمان هر یک از بیماری های قارچی لازم است تا از روش های درمان متفاوتی بهره گرفته شود.یکی از عوامل مهم در ابتلا به بیماری های قارچی در گونه های متفاوتی از درخت گردو، قارچ ورتیسلیوم است که وجود آن منجر به فرسودگی و در نهایت از بین رفتن کل درخت می شود.برای مشاوره و خرید از نهالستان گردو پالیز سعید قاسمی کلیک کنید.
زرد شدن برگ ها و پژمردگی آن ها و ظهور خطوط تیره رنگ روی شاخه ها و تنه درخت از علائمی است که می توانیم به وجود این قارچ در درخت گردو مشکوک شویم.
عوامل موثر در ابتلای درخت گردو به قارچ ورتیسیلیوم
درمان بیماری ورتیسیلیومی
مهم ترین نکته در درمان قارچ درخت گردو از نوع قارچ ورتیسیلیومی، جدا کردن یا سوزاندن اندام های آسیب دیده است. در جهت درمان این بیماری لازم است تا تمامی شاخه ها و برگ های آلوده را از سایر بخش ها جدا شده و از بین رفته شوند. خاک نا مناسب یکی از عوامل موثر در ایجاد بیماری ورتیسیلیومی است به همین منظور لازم است که تا اطلاع ثانوی از کاشت ارقام مختلف به خصوص نهال گردو در این خاک خودداری کنید.
رفع عوامل موثر در ابتلای درخت به قارچ ورتیسیلیوم
درمان قارچ درخت گردو، بیماری رزلینیایی
رزلنیایی بیماری قارچی ای منحصر به ریشه درخت گردو است که در صورت عدم درمان، این گونه از قارچ به تمامی اندام های درخت می رسد و گونه مورد نظر را کاملاً بیمار می کند. ارقامی از درختان که به این بیماری مبتلا می شوند؛ عموماً محصولاتی بسیار کوچک و نامرغوب را به بار می آورند و پس از برداشت، شاخه و برگ های جدید دیگری روی این درختان رشد نمی کنند.
درمان بیماری رزلینیایی
یکی از توانایی های قارچ رزلینیا، زنده ماندن برای مدت زمان طولانی درون خاک است. به همین جهت در راستای درمان قارچ درخت گردو رزلینیایی لازم است تا درخت آسیب دیده را به همراه ریشه از خاک خارج شود؛ اما این اقدام به تنهایی رزلینیایی را کاملاً از بین نمی برد.
به همین منظور لازم است تا پیش از کاشت درختان جدید، خاک کاملاً سمپاشی شود و با استفاده از محصولات ضدعفونی عوامل بیماری زا به صورت کلی از بین بروند تا خاک مناسب کاشت مجدد درختان شود.
رفع قارچ رزلینیایی در درخت گردو
بیماری سیتوسپورایی
یکی دیگر از بیماری های قارچی که درختان گردو را درگیر خود می کند؛ بیماری شانکر سیتوسپورایی است. رطوبت بیش از اندازه خاک به واسطه ایجاد بستر مناسب برای قارچ یکی از دلایل اصلی بروز این نوع بیماری قارچی درختان گردو می باشد.
یکی از روش های شناسایی بیماری سیتوسپورایی مشاهده دقیق برگ ها، شاخه ها و تنه درخت است. یک درخت مبتلا به سیتوسپورایی دارای دانه هایی کوچک و برجسته روی برگ ها و لکه هایی تیره رنگ روی شاخه ها و تنه درخت است.
از مهم ترین عوارض ابتلای درخت به بیماری سیتوسپورایی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- جلوگیری از رشد شاخه ها و برگ های جدید
- متوقف شدن رشد درخت
- پوسیده شدن شاخه و برگ ها
عوامل موثر در بیماری سیتوسپورایی
درمان شانکر سیتوسپورایی
اولین اقدام در راستای درمان بیماری های قارچی در درخت گردو از نوع سیتوسپورایی، جدا کردن نقاط آلودگی از دیگر اندام های درخت است. شناسایی شاخه و برگ های آلوده در پاکسازی درخت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که اگر اطمینان ندارید که می توانید عوامل بیماری زا را کاملاً از بین ببرید لازم است تا حتماً از یک متخصص خبره کمک بگیرید.
علاوه بر این، ضروری است تا پس از درمان قارچ درخت گردو؛ به زمان و میزان آبیاری، کنترل میزان رطوبت خاک، کوددهی در زمان مناسب و… توجه ویژه ای داشته باشید.
رفع عوامل موثر در سیتوسپورایی
بیماری قارچی فیتوفترا
قارچ فیتوفترا یکی از بیماری های شایع قارچی است که وجود آن منجر به بیمار شدن ریشه های درخت گردو می شود. در صورت پیشرفت این بیماری، احتمال دارد که درخت به طور کامل از بین برود و دیگر قابل احیا شدن نباشد. ریزش برگ ها و شکستن شاخه های درخت از رایج ترین علائم این بیماری قارچی است.
معمولاً برای درمان قارچ درختان گردو و از بین بردن فیتوفترا نیاز است تا از قارچ کش های مناسب درمان این بیماری مانند « مانکوزب » استفاده شود. پس از درمان قارچ درخت گردو، لازم است تا خاک کاملاً ضدعفونی و برای کاشت مجدد نهال خاک را به خوبی زهکشی شود.
درمان بیماری قارچی فیتوفترا
بیماری قارچی بلایت
قارچ بلایت یکی از شایع ترین بیماری های قارچی مربوط به درختان گردو است. معمولاً این نوع از قارچ های درخت گردو از طریق عوامل خارجی مانند: « حشرات، باران، پرندگان و… » به درخت منتقل می شوند و آن را آلوده می کند. متاسفانه این نوع قارچ تمام بخش های درخت را درگیر می کند و در صورت عدم درمان به موقع، درخت به طور کامل از بین می رود و لازم است تا درخت را از خاک خارج شود.
شاخه ها، برگ ها و میوه از مهم ترین بخش های درخت گردو هستند که قارچ بلایت به آن ها حمله می کند. از علائم حضور این بیماری می توانیم به ایجاد لکه های تیره رنگ شبیه به سوختگی بر روی برگ ها و میوه گردو، سیاه شدن پوست میوه و… اشاره کنیم.
عوامل موثر در ابتلای درخت گردو به بیماری قارچی بلایت
درمان بیماری قارچی بلایت
یکی از بهترین روش ها برای درمان قارچ درخت گردو، سمپاشی درخت در دو مرحله است. به طور کلی باغداران حرفه ای، استفاده از سم های « مس و مانکوزب » را در راستای از بین بردن قارچ بلایت توصیه می کنند.
توجه داشته باشید که پیش از سمپاشی آب و هوای منطقه را بررسی کرده و از احتمال بارش باران اطمینان حاصل کنید چرا که پس از سمپاشی درختان نباید در معرض آب و رطوبت قرار بگیرد. سرعت انتقال بیماری بلایت بسیار بالا بوده و به همین جهت جدا کردن بخش های آلوده درخت، از اهمیت بالایی برخوردار است.
همچنین توجه داشته باشید تا پیش از کاشت ارقام مختلف درختان در باغ یا زمین زراعی، فاصله مناسب در بین درختان را رعایت نمایید. این بیماری معمولاً در آغاز فصل بهار خود را نمایان می کند؛ به همین منظور لازم است تا همزمان با شروع فصل بهار، درختان گردو را بررسی کنید و از عدم وجود بیماری قارچی بلایت مطمئن شوید.
هرس درختان در بیماری قارچی بلایت
چگونه از بروز بیماری قارچی درختان پیشگیری کنیم؟
پیش از رسیدن به مرحله درمان قارچ در درخت گردو، باید به روش هایی متوسل شویم که از بروز بیماری جلوگیری می کنند. در واقع می توان تا با فراهم کردن بستری مناسب از خاک، نور، آب، کود و… سدی مقاوم در برابر بیماری ها ساخت و باغی سالم داشت.
در صورت ابتلا درختان به قارچ، باید توجه داشت که اگر درمان قارچ درخت گردو به سرعت انجام نشود، باغ در وضعیت بدی قرار می گیرد و ممکن است که تمامی محصولات موجود بر درختان گردو با سرعتی زیاد از بین بروند.شناخت کامل در رابطه با عوامل موثر در رویش قارچ در درختان گردو می تواند تا شما را از خسارت های زیان بار در امان نگاه دارد.
پیشگیری از ابتلا درخت گردو به بیماری های قارچی
برخی از عوامل موثر در ابتلا درختان گردو به بیماری های قارچی عبارتند از:
-
شناسایی محل مناسب برای رشد قارچ
بسیاری از افراد بر این باورند که قارچ ها تنها بر روی تنه درخت ایجاد می شوند و سپس گسترش می یابند که این باور کاملاً غلط است. تمامی بخش های یک درخت همچون برگ، شاخه، جوانه، ریشه و… در معرض ابتلا به بیماری های قارچی قرار دارند. بعضی از انواع قارچ ها مانند: « قارچ های بلایت و سیتوسپورایی » روی تنه درخت ظاهر شده و به سایر اندام ها سرایت می کنند.
-
سمپاشی حرفه ای درختان آسیب دیده
یکی از نکات حائز به اهمیت در هنگام ابتلای درخت به بیماری و درمان قارچ درخت گردو، نحوه سمپاشی آن است که متاسفانه اغلب افراد به آن توجه ویژه ای ندارند. برای سمپاشی درخت گردو لازم است تا در ابتدا، نوع بیماری قارچی و نواحی مبتلا شناسایی شوند.
این امر به شما کمک می کند تا سمپاشی را به شکلی اصولی انجام دهید و از آسیب زدن به سایر بخش ها سالم درخت بپرهیزید.
تاثیر سمپاشی حرفه ای در جلوگیری از ابتلای درخت گردو به بیماری قارچی
خاک بهترین مکان برای رشد و تکثیر قارچ ها است و عموماً خاک آلوده مسبب اصلی بروز بیماری های قارچی در درختان سالم گردو است. به همین جهت متخصصان توصیه می کنند تا پس از شناسایی عوامل بیماری زا و از بین بردن آنان، خاک منطقه مورد نظر نیز بررسی شود تا در صورت نیاز اقداماتی نظیر: « ضدعفونی کردن و حذف عوامل بیماری زا موجود در درون خاک » نیز صورت گیرند.
در صورتی که خاک همچنان آلوده باشد؛ با اولین آبیاری، باقی درختان نیز بیمار شده و باغداران با مشکل بزرگ تری مواجه خواهند شد.
توجه داشته باشید که روش آبیاری نیز در بروز بیماری های قارچی تاثیرگذار است. به عنوان مثال روش های آبیاری کرتی و غرقابی از اصلی ترین روش های کمک کننده به رشد و تکثیر قارچ ها در سطح خاک هستند.
عوامل موثر در ابتلا درخت گردو به بیماری های قارچی
-
عدم از استفاده از ابزار آلوده
استفاده از ابزار تمیز و ضدعفونی شده یکی دیگر از نکاتی است که لازم است تا به آن توجه ویژه ای اختصاص داده شود. در صورتی که ابزار باغبانی آلوده به میکروب یا قارچ باشد؛ با وارد کردن ضربه به تنه یا شاخه های درختان گردو سالم، امکان آلوده شدن آنان نیز وجود خواهد داشت.
به همین جهت اگر از ابزار خود برای حذف شاخ و برگ های آلوده استفاده کرده اید؛ ضروری است تا پس از اتمام کار، آن ها را کاملا تمیز و ضدعفونی کنید.
تاثیر ابزارها بر انتقال بیماری های قارچی درخت گردو
-
جمع آوری برگ های آلوده پس از هرس
پس از درمان قارچ در درخت گردو، از برگ های آلوده ای که بر روی زمین ریخته اند نیز غافل نشوید. جمع آوری تمامی برگ های ریخته شده بر سطح خاک از مهم ترین اقداماتی است که در جهت جلوگیری از آلوده شدن خاک و سایر ارقام نیاز است تا به آن بپردازید.
پس از جمع آوری برگ های آلوده می توانید آن ها را بسوزانید یا از موادی مانند اوره برای تبدیل آن ها به کود بهره ببرید.
یکی از فاکتورهای مهم در کاشت و پرورش ارقامی مانند درخت گردو، فراهم کردن بستری مناسب در خاک و زهکشی آن است. عموماً بهره گیری از خاک حاصل خیز و انجام زهکشی متناسب با نوع خاک، به رشد بهینه درختان شما کمک می کند و از عدم بروز بیماری های مختلف قارچی ممانعت به عمل می آورد.
اغلب باغدارانی که به زهکشی خاک باغ خود اهمیت نمی دهند، در طول سال به دفعات متعدد با انواع بیماری های قارچی درختان گردو مواجه می شوند.
تاثیر خاک حاصل خیر در راستای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قارچی
برای درمان قارچ درختان گردو همواره باید رطوبت خاک و همچنین رطوبت محیط را مورد بررسی قرار دهیم. آبیاری بیش از حد و غیر اصولی درختان منجر به افزایش میزان رطوبت به بیشتر از حد مجاز شده و بروز بیماری های قارچی متنوعی و ایجاد بستری برای رشد و تکثیر آنان را فراهم می سازد. به همین جهت آبیاری ارقام مختلف گردو باید حتماً به صورت اصولی و صحیح انجام شود.
خرید نهال گردو و درخت سالم در کنار بهره گیری از خاک حاصلخیز، نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام خرید نهال از اعتبار نهالستان یا فروشنده ای که قصد خرید از او را دارید؛ اطمینان حاصل نمایید.
کاشت یک نهال مریض یا آلوده به راحتی می تواند باقی درختان موجود در باغ را نیز آلوده کند. به همین جهت، توجه داشته باشید تا در هنگام خرید، نهال سالمی را انتخاب کنید که از مقاومت بالایی در برابر آفات و بیماری ها برخوردار باشد.
تاثیر خرید نهال مطمئن در عدم ابتلا به بیماری قارچی
-
دانش و اطلاعات خود را همواره به روز نگه دارید
پیش از احداث یک باغ دربر گیرنده ارقام مقاوم، سالم و برداشت محصولاتی باکیفیت و مرغوب لازم است تا ابتداً اطلاعات و دانش خود در این زمینه را تکمیل نمایید. در حال حاضر روش ها و ترفندهای متنوعی در حوزه باغداری وجود دارد که شما می توانید دانش خود را با مفاهیم روز دنیا مطابقت داده و از آن ها به بهترین شکل بهره مند شوید.
-
در صورت نیاز از افراد متخصص بهره بگیرید
بهره گیری از نظر و دانش کارشناسان و افراد خبره در زمینه کاشت و پرورش نهال و ارقام مختلف؛ یکی از گزینه های مناسب و عاقلانه ای است که در زمان مواجه با موقعیت های بحرانی می توانید از آن بهره ببرید. این دسته از افراد به واسطه داشتن دانش و اطلاعاتی جامع در زمینه باغبانی می توانند تا تجربه خود در رابطه با مدیریت سلامت درختان گردو را در اختیار شما قرار دهند.
به عنوان مثال برخی از ارقام گردو که در اصطلاح دیر گل هستند در برابر ابتلا به بیماری قارچی بلایت بسیار مقاوم عمل می کنند و این دانشی است که تنها افراد کاربلد و خبره به آن واقف می باشند.
در صورت نیاز از افراد حرفه ای کمک بگیرید
کلام پایانی در رابطه با درمان قارچ درخت گردو
در آخر، توجه داشته باشید که در راستای درمان قارچ های موجود در درخت گردو نباید از هر قارچ کشی که در دسترس ما قرار دارد؛ استفاده شود. برای درمان هر یک از بیماری های قارچی درختان گردو لازم است تا از دسته ای از سم یا قارچ کش های مخصوص به همان بیماری بهره برد. امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید.جهت خرید نهال گردو با ما در تماس باشید
شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان آریا نهال ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.
بیماریهای قارچی یکی دیگر از بیماریهای درختان گردو هستند که می توانند در شرایط مساعد بیماریهای شدید و خسارت بالا ایجاد کنند، اما موضوع مهمی که در مورد درمان بیماریهای قارچی مطرح می شود این است که این بیماریها هر کدام با یک عامل و خصوصیات و سیکل زندگی متفاوت و همینطور نحوه ی خسارت متفاوت ایجاد می شوند بنابراین بدون شناخت دقیق آنها و اینکه چگونه به درختان گردوی ما خسارت وارد می کنند کنترل آنها امکان پذیر نیست.
برخی باغداران صرف اینکه بدانند عامل بیمارگر قارچی است به دنبال بهترین سم قارچ کش برای درختان خود هستند غافل از اینکه بدون دانستن حساس ترین مرحله ی زندگی قارچ و همینطور نحوه ی صحیح استفاده از سم کنترل بیمارگر ممکن نیست،به عنوان مثال بیمارگر قارچی که به طوقه و ریشه حمله کرده را نمی توان با محلول پاشی سم روی تاج درخت کنترل کرد و یا قارچی که به اندام هوایی حمله کرده را نمی توان با استفاده از قارچ کش محافظتی در آب آبیاری درمان کرد.
در این مقاله سعی داریم شما را با انواع مهم بیماریهای قارچی گردو و نحوه ی کنترل آنها چه زراعی و چه شیمیایی آشنا کنیم پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
-
پوسیدگی طوقه و ریشه درختان گردو:
یکی از انواع بیماریهای قارچی گردو که می تواند به ویژه در درختان گردوی حساس، جوان و ضعیف ایجاد خسارت شدید حتی مرگ درختان بیمار کند بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه درختان است.
این بیماری در واقع به وسیله ی یک شبه قارچ ایجاد می شود، شبه قارچها عواملی هستند که از برخی جهات شباهت به قارچها داشته و از برخی جهات شباهت ندارند، به همین دلیل به آنها شبه قارچ گفته می شود، شبه قارچها عمدتا خاکزاد بوده و درون خاک زندگی می کنند اما نکته ی بسیار مهم در مورد این بیمارگرها این است که با تولید اسپور تاژکدار و متحرک همراه با آب آبیاری به راحتی درون خاک حرکت کرده و می توانند درختان دیگر را آلوده کنند.
اسپورها همراه با آب آبیاری درون خاک جا به جا شده و خود را به ریشه ی درختان می رسانند در اینجا یک نکته ی بسیار مهم وجود دارد که این اسپورها از طریق ریشه و یا طوقه ی سالم نمی توانند وارد شوند بلکه برای ورود خود نیاز به زخم روی ریشه و طوقه دارند، چنانچه درگیر خسارت نماتد شده باشند، درحین انتقال نهال به درون چاله ریشه صدمه دیده باشد و یا درحین انجام عملیات باغبانی با بیل و یا سایر ابزار به ریشه و یا طوقه ی درخت ضربه زده باشید و آن را زخمی کرده باشید راه ورود اسپورها باز شده و به راحتی وارد می شوند.
اسپورها پس از ورود از محل زخم شروع به تکثیر کرده و مخصوصا در ناحیه ی طوقه و قسمت تقریبا ده سانتی متری الی بیست سانتی متری بالای خاک روی ریشه ها ایجاد بیماری به شکل پوسیدگی می کنند، نکته ی مهمی که اینجا وجود دارد این است که شبه قارچها به هیچ عنوان در عمق بیشتر از 20 سانتی متری خاک فعالیت نمی کنند و ماندگاری آب در قسمت بیست سانتی متری خاک به ایجاد خسارت این بیماری کمک می کند.
با توجه به این دونکته می توان تصور کرد چنانچه بافت خاک زمین مورد نظر سبک و لومی باشد به طوری که آب به سرعت به عمق نفوذ کند و ماندگاری آب پای طوقه و ریشه نداشته باشید و یا اینکه از سیستم آبیاری قطره ای یا بابلر استفاده کنید این بیماری نمی تواند خسارت زیادی ایجاد کند.
نکته ی مهم دیگر در ایجاد خسارت در این بیماری این است که درختان ضعیف و تحت تنش نسبت به این بیماری حساسیت بیشتری نشان داده و بیشتر مورد حمله قرار می گیرند، بنابراین چنانچه با آبیاری صحیح و تغذیه ی اصولی درختان و همچنین با جلوگیری از خسارت سایر آفات و بیماریها روی درختان گردو از ضعف آنها پیشگیری کنیم از ابتلای درختان به این بیماری نیز جلوگیری خواهیم کرد.
در نظر داشته باشید که بیماریهای خاکزاد در همه ی خاکها وجود دارند به خصوص اینکه اگر قبل ازکاشت درختان گردو آن زمین مورد کاشت گیاهان سبزی و صیفی حساس به این بیماری قرار گرفته باشد بیماری به راحتی در خاک وارد شده و گسترش هم دارد، از بین بردن کامل آن هم دشوار است اما تنها با تقویت درختان می توانید جلوی خسارت آن را بگیرید.
در مورد کنترل شیمیایی نیز تنها درختانی که کمتر از 50 درصد طوقه آنها پس از تراشیدن بافتهای آلوده درگیر شده باشد به زندگی بر می گردند، بنابراین پس از تراشیدن، طوقه را با سموم مناسب بپوشانید و درختان را با سم مخلوط با آب آبیاری کنید.
-
بیماری آنتراکنوز گردو یا قارچ لکه سیاه گردو:
بیماری آنتراکنوز که با ایجاد لکه های سیاه وتیپیک روی برگ درختان گردو شناخته می شود، این بیماری با ایجاد لکه روی برگ و دم برگ و ریزش برگها سبب کاهش سطح فتوسنتز کننده ی گیاه شده و همین امر سبب کاهش ذخیره ی غذایی درخت و در نهایت کاهش کمی و کیفی محصول خواهد شد.
خسارت به همین مورد محدود نمی شود و درختان درگیر بیماری روی گردوهای با پوست سبز نیز علائم را نشان داده و میوه ها نیز به طور مستقیم مورد خسارت بیماری قرار می گیرند.
چیزی که خسارت این بیماری را جبران ناپذیر می کند قدرت سرایت و انتقال آن در باغ است، این بیماری به شدت مسری است به طوری که به راحتی همراه با باد و باران و آبیاری بارانی و یا حتی دست و ابزار کارگران جا به جا شده و درختان دیگر را مورد حمله قرار می دهد.
این بیماری نیز به راحتی از طریق بافت سالم و مقاوم نمی تواند وارد شود و به زخم و آسیب در اندام هوایی مانند زخم ناشی از هرس و یا ضربه ی مکانیکی در اثر ابزار کشاورزی وارد بافت گیاه می شود اما در مورد ارقام حساس نفوذ از طریق روزنه ها نیز فراهم است، درختانی که در معرض خسارت آفات قرار دارند نیز راه ورود بیشتری را برای قارچ فراهم می کنند.
بنابراین دریافتید که این عامل بیماری نیز مانند بسیاری از بیمارگرهای دیگر به دنبال درختان حساس و یا آسیب دیده و ضعیف می گردد اما اگر تمام درختان باغ شما در معرض خسارت یک آفت قرار گرفته باشند و یا از نوع رقم حساس کاشته شده باشند به راحتی در باغ گسترش پیدا کرده و خسارت زیادی را به محصول و وارد می کند.
کنترل این بیماری از طریق کاشت ارقام مقاوم و جلوگیری از خسارت آفات و بیماریهای دیگر، جلوگیری از ضعف درختان از طریق تنش آبی یا تغذیه ای و هرس در زمان مناسب و آبیاری نکردن به شیوه ی بارانی به راحتی امکان پذیر است اما در صورتی که با طغیان بیماری مواجه شدید می توانید با استفاده از سموم محافظتی یا محافظتی- سیستمیک موثر و مناسب این بیماری را در ابتدای فصل و یا در طول فصل کنترل کنید.
نکته ی بسیار مهم دیگری که در مورد کنترل این بیماری وجود دارد این است که این بیماری در برگ و میوه های ریخته کف باغ در انتهای پاییز زمستان را سپری می کند و در بهار منبع اولیه ی آلودگی همین برگهای آلوده کف باغ است بنابراین به راحتی می توان دریافت که از بین بردن این برگها چه تاثیر زیادی بر کنترل بیماری دارد.
برخی باغداران طبق یک سنت قدیمی اقدام به اوره پاشی برای تجزیه ی برگهای کف باغ و تبدیل کردن آن به کود می کنند، لازم است بدانید این کار در مورد باغاتی که درگیر بیماریهای قارچی برگی هستند مناسب نبوده چرا که بیمارگر با این کار از بین نمی رود، از طرفی اوره پاشی بیش از حد بافت گیاه را در فصل بعد ترد کرده و نسبت به حمله ی آفات مکنده و خسارت همین عامل آنتراکنوز حساس تر خواهد کرد.
-
پوسیدگی آرمیلاریایی درختان گردو:
قارچ رزلینیا و یا آرمیلاریا قارچی است که به ریشه، طوقه و یقه ی درختان گردو و بسیاری از ارقام درختان میوه و درختان جنگلی حمله کرده و با ایجاد پوسیدگی در بافت این گیاهان سبب از بین رفتن سیستم آوندی و در نهایت ایجاد ضعف، زردی، کاهش محصول و یا حتی مرگ درختان بیمار، حساس و ضعیف می شود.
پوسیدگی آرمیلاریایی که تحت عنوا پوسیدگی بند کفشی نیز شهرت دارد به ریسه های به هم تابیده ی خود را به شکل رشته های ضخیم و تیره رنگ شبیه به بند کفش دور یقه و حتی تنه ی درختان درگیر می پیچد و از آن تغذیه می کند، این قارچ بیمارگر از رده ی بازیدیومیستها بوده و در فرم تولید مثل جنسی خود تولید کلاهکهای قارچی شبیه به قارچ خوراکی در اطراف درختان بیمار می کند.
توجه داشته باشید که هر زمان کنار درخت گردوی خود قارچی شبیه به قارچ خوراکی دیدید نشان دهنده ی این بیماری نیست، ریخت شناسی این قارچها بسیار مهم بوده و یک کار تخصصی است اما برای اینکه بدانید این قارچ به درختان شما حمله کرده است یا خیر خاک کنار طوقه و یقه ی درختان را کنار بزنید در هر حالتی این بیماری سبب ایجاد پوسیدگی سفید رنگ زیر پوست طوقه و یقه می کند و با این نشانه به خوبی قابل شناسایی است.
این بیماری به ویژه در مناطق مرطوب و پرباران روی درختان گردو ایجاد خسارت می کند و در روی گردوهایی که در مناطق خشک و نیمه خشک کاشته می شوند وجود ندارد، با توجه به نیاز بالایی که این قارچ به رطوبت دارد باید بدانید که این قارچ در واقع در باغاتی که از بافت خاک سنگین و زهکشی ضعیف بر خوردارند و یا سیستم آبیاری غرقابی با ماندگاری طولانی مدت آب پای درختان دارند نسبت به این بیماری حساس تر هستند.
بنابراین اگر باغ گردوی شما در مناطق مرطوب و پر باران وجود دارد و آبیاری شما هم به شیوه ی غرقابی و غیر اصولی است باید نسبت به خسارت این بیماری هوشیار باشید و هر چه سریعتر اصلاحات لازم برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری را انجام دهید.
در صورت مشاهده ی بیماری توصیه می شود درختان بیمار را هر چه سریعتر حذف کرده و از سم در اختلاط با آب آبیاری برای جلوگیری از درگیری درختان دیگر استفاده کنید، علاوه بر اینها در صورت امکان باید سیستم آبیاری باغ را تغییر دهید و یا اینکه سیستم آبیاری غرقابی را به گونه ای اجرا کنید که آب از پای یک درخت به سمت درخت دیگر جاری نشود، در ضمن رعایت فاصله ی درختان و هرس اصولی که سبب تهویه ی درست درباغ و جلوگیری از سایه اندازی بیش از اندازه روی زمین شود تاثیر بسیاری در کنترل بیماری دارد.
نوع بیمارگر و نوع علائم بیماری هر دو در نام این بیماری آمده، قارچی به نام ورتیسیلیوم که سبب ایجاد پژمردگی در درختان آلوده می کند، نکته ی مهم این بیماری این است که این پژمردگی به مرور دائمی شده و سبب خشک شدن شاخه هایی می شود که علائم پژمردگی را نشان داده اند.
این بیمارگر خاکزاد بوده و از طریق خاک آلوده همراه با نهال وارد باغ می شود و یا اینکه از قبل به دلیل کاشت گیاهان زراعی حساس مانند گوجه و بادمجان وجود داشته است، جالب است بدانید این بیمارگر می تواند بدون میزبان تا سی سال در خاک دوام بیاورد پس بیمارگر سرسختی است.
تشخیص این بیماری از طریق علائم ظاهری به این صورت است که اگر شاخه های خشک شده را قطع کنید در مقطع عرضی شاخه های خشک شده حلقه ی آوندی سیاه شده را خواهید دید چرا که این بیماری از طریق ریشه جذب آوند آبکش شده و با تکثیر در این سیستم آوندی سبب مرگ آوند و تیره شدن آنها می شود، در ابتدا ایجاد انسداد در آوند می کند که علائم پژمردگی نشان می دهد اما زمانی که آوند از بین رفت و تیره شد شاخه آلوده خشک می شود.
این بیماری همچنین سبب خشک شدگی و یا پژمردگی یک طرفه در درختان بیماری می شود به این معنی که زمانی که به کل درخت نگاه می کنید یک طرف درخت شاداب و بی ایراد است اما سمت دیگر ممکن است پژمرده شده یا خشک شود. که در تاثیر زیادی دارد.
کنترل این بیماری بسیار دشوار است و استفاده از سم روی درختان بیمار تاثیر چندانی ندارد، تنها راه کنترل این بیماری پیشگیری از بیمار شدن درختان با استفاده از کاشت ارقام مقاوم و نهال سالم و همینطور کاشت درختان در خاکی که از سالم بودن آن اطمینان کامل دارید است.
عدم استفاده از آبیاری غرقابی مانع از حرکت بیمارگر در خاک و رسیدن آن به درختان دیگر می شود، بنابراین به صورت یک راهکار پیشگیرانه از سیستم آبیاری غرقابی استفاده نکنید.
کلام آخر:
کنترل شیمیایی در مورد کنترل بیماریهای قارچی درختان گردو به عنوان آخرین راهکار در نظر گرفته می شود، اغلب بیماریهای قارچی را تنها با شیوه های زراعی و کاشت اصولی درختان می توان کنترل کرد و یا از درگیر شدن درختان به این بیمارگرها اجتناب کرد اما در صورت طغیان و از کنترل خارج شدن بیمارگر می توانید از راهکارهای شیمیایی درست و پس از تشخیص دقیق عامل بیماری استفاده نمایید.