جشن ثبت جهانی کاروانسرای تاریخی سعدالسلطنه در قزوین برگزار شد

این پست از سایت سایت اطلاع رسانی بیگ نیوز برگرفته از سایت ” www.borna.news ” در مورد مقاله ” جشن ثبت جهانی کاروانسرای تاریخی سعدالسلطنه در قزوین برگزار شد ” ارائه شده است، در صورتی که محتوای این پست مورد توجه تان واقع شده است به دسته بندی مربوطه مراجعه نمایید.

photo_2023-09-28_22-28-15

به گزارش خبرنگار فرهنگی بیگ نیوز ازقزوین؛ جشن اعلام ثبت جهانی کاروان سرای تاریخی سعدالسلطنه پنجشنبه شب با حضور  رضا سامه مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، علیرضا خزائی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان، حسین برجی رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین، اعضای شورای شهر و جمعی از شهروندان در سرای بهشتیان سعدالسلطنه برگزار شد.

photo_2023-09-28_22-28-15

در حاشیه این مراسم رضا سامه مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی وزارزت میراث فرهنگی در خصوص تعداد پرونده های بررسی شده در سطح جهانی به خبرنگار بیگ نیوز اظهارداشت: پیش از این که پرونده کاروانسراها به ثبت جهانی برسد ما در کشور 153 پایگاه ملی و جهانی داشتیم که 100 پایگاه آن ملی و 53 پایگاه نقطه ای جهانی بود چون برخی آثار ما به صورت زنجیره ای ثبت شدند و اگر به لحاظ پرونده بررسی کنیم تعداد 26 پرونده داشتیم.

وی اضافه کرد: با ثبت پرونده کاروانسرای ایرانی سعدالسلطنه این تعداد به 27 پرونده افزایش یافته است.

photo_2023-09-28_22-27-50

سامه تصریح کرد: در پرونده کاروانسرای ایرانی 54 نقطه سرزمینی از 24 استان مورد بررسی قرار گرفت که با آثار نقطه ای جهانی قبلی این تعداد به 107 مورد رسید و دو برابر شد که با در نظر گرفتن وسعت و گسترش و تراکنش به نوعی یک افتخار ملی محسوب می شود.

این مسئول یادآورشد:تهیه پرونده های ثبت جهانی توسط معاونت وزارت میراث فرهنگی برای ارزیابی هایی که همه ساله توسط یونسکو برای کشورها به صورت سهمیه تعیین می کند تهیه می شود و پس از این که بررسی میدانی توسط کمیته ایکونوس انجام شد برای داوری نهایی در مجمع سالانه جهانی مطرح می شود.

photo_2023-09-28_22-28-38

مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی اظهارداشت: امسال پرونده کاروانسرای سعدالسلطنه در قزوین موفق به  احراز این صلاحیت شد که افتخار بزرگی است.

سامه بیان کرد: بعد از این ثبت تمام آثاری که ثبت جهانی شده اند برای برنامه ریزی و مدیریت و ارتقای زیرساختها تحویل اداره کل پایگاههای ملی و جهانی میراث فرهنگی می شوند. 

وی گفت: پیش بینی ما این بود که بزودی این مجموعه زیرساختهایش مهیا شود و مدیریت متمرکزی در ستاد برای آن پیش بینی کردیم اما به لحاظ میدانی برای هر 54 نقطه مدیریت منطقه ای و استانی خواهیم داشت.

سعدالسلطنه

این مدیر یادآورشد: گام اول این است تعهداتی که در پرونده درج شده را دنبال کنیم و بعد از یک سال و چند ماه باید گزارش های ادواری و اقداماتی که جمهوری اسلامی بعد از ثبت باید انجام می داد را به یونسکو ارائه کنیم و سپس زیرساختهای اولیه برای  رونق گردشگری و معرفی این آثار مهیا شود تا از این ظرفیت بعنوان محرک توسعه برای هر شهر و استان استفاده کنیم.

وی در خصوص دستاورد دیگر ثبت جهانی آثار تاریخی بیان کرد: فضای ثبت جهانی فقط معطوف به یک نقطه نیست لذا فضای  رقابتی خوبی بین استانها ایجاد کرده و ما پیشنهادها و اولویت های استانها را دریافت می کنیم سپس در یک شورای تخصصی با عنوان «شورای سیاست گذاری ثبت اثار جهانی» آنها را آماده و ارسال می کنیم.

سامه تصریح کرد: درحال حاضر حدود 10 پرونده با تعیین اولویت در دستور بررسی است و پرونده بعدی ما «اثر تاریخی هگمتانه» است که در جریان قرار گرفته و ارزیابی میدانی آن انجام شده و پرونده «ماسوله» نیز در سال آینده پیگیری خواهد شد.

وی گفت: اعتراف جهانیان به ارزش برجسته و اهمیت فرهنگی این آثار از مهمترین دستاوردهای ثبت است که این کار موجب می شود مسئولان دیگر نسبت به حفاظت و صیانت از این آثار بی تفاوت نباشند و هر کسی بر اساس مدیریت خود برای حفاظت و رونق گرفتن آن همت کند.

photo_2023-09-28_22-29-05

اجرای سرود، نمایش طنز و سرودن شعر در خصوص سعدالسلطنه از دیگر برنامه های این مراسم بود.

سرای سعدالسلطنه قزوین بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده و مرکز تجاری داخلی شهری کشور است که با وسعتی افزون بر ۶/۲ هکتار در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار به دستور «سعدالسلطنه» حاکم وقت قاجاریه قزوین ساخته شد.

photo_2023-09-28_22-27-37

قزوین یکی از شهرهای تاریخی و توسعه یافته ایران است. سابقه شهر قزوین متعلق به دوران ساسانی است که به دستور شاپور رونق یافت. قزوین در زمان حکومت صفوی ۵۷ سال پایتخت ایران بوده‌ است و به همین دلیل اماکن و موزه‌های تاریخی بسیاری دارد.

این بنا یکی از زیباترین و مشهورترین بناهای تاریخی قزوین است. کاروانسرای سعدالسطنه که به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه،  سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است، در مرکز شهر قزوین در خیابان امام‌خمینی و در نزدیکی بازار قدیم قزوین و عمارت چهلستون قرار دارد. 

090

مجموعه تاریخی سعدالسلطنه یکی از ارزشمندترین آثار دوره قاجاریه و یکی از ۳۸ بنای منتخب میراث فرهنگی کشور است.

انتهای پیام

 






آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

دکمه بازگشت به بالا