کاربرد آمونیوم نیترات چیست؟

نیترات آمونیوم چیست؟ فروش نیترات آمونیوم

نیترات آمونیوم یک نمک یونی است که از کاتیون آمونیوم  +(NH۴) و آنیون نیترات (NO3) تشکیل شده است. فرمول شیمیایی این ترکیب NH4NO3 است. بیشترین کاربرد این ماده در تهیه کود و مواد منفجره و به عنوان ماده مغذی در رشد آنتی بیوتیک و مخمر استفاده می شود.  آمونیوم نیترات نمک اسید نیتریک آمونیوم است. این ماده عملکردی به عنوان کود ، ماده اکسید کننده و مواد منفجره دارد.

آمونیوم نیترات با جدا شدن در یونهای سازنده آن به راحتی در آب حل می شود. این نمک ماهیت اسیدی دارد زیرا از یک باز ضعیف (NH3) و یک اسید قوی (HNO3) حاصل می شود. NH4NO3 را می توان از واکنش اسید باز بین اسید نیتریک و آمونیاک تهیه کرد ، که توسط معادله شیمیایی زیر شرح داده شده است:

NH3 + HNO3 → NH4NO3

این واکنش بسیار گرمازا است و با خشونت پیش می رود. نیترات آمونیوم همچنین به دلیل قدرت اکسیداسیون شناخته شده است.

این ماده به طور گسترده ای در بسیاری از مواد منفجره مورد استفاده در معادن و بخشهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. NH4NO3 همچنین یکی از اجزای اصلی ANFO ، یکی از محبوب ترین انتخاب مواد منفجره صنعتی است.

آمونیوم نیترات |آنتی بیوتیک

ساختار نیترات آمونیوم

این ترکیب دارای یک پیوند یونی بین یون آمونیوم و یون نیترات است. ساختار یک مولکول NH4NO3 در زیر نشان داده شده است. الکترونهای پی موجود در یون نیترات به دلیل تشدید از محل خارج می شوند. بار خالص این یون ۱- است (از آنجا که اتم نیتروژن دارای بار ۱+ است و هر اتم اکسیژن یک بار -⅔ را نگه می دارد). بنابراین، فقط یک یون+NH4  می تواند با یک یون NO3– پیوند یونی ایجاد کند.

مشخصات فیزیکی نیترات آمونیوم

  • نیترات آمونیوم یک ماده جامد بلوری است که دارای رنگ سفید / خاکستری است.
  • دارای ساختار کریستال مثلثی است.
  • در آب کاملاً محلول است. حلالیت آن در 20 درجه سانتیگراد 150 گرم در 100 میلی لیتر است. با افزایش دما به 100o ، حلالیت به 1024 گرم در 100 میلی لیتر افزایش می یابد
  • انحلال NH4NO3 در H2O بسیار گرمازا است.
  • این ترکیب به اصطکاک حساسیت بسیار کمی دارد.

خواص شیمیایی

    وقتی NH4NO3 با هیدروکسیدهای فلزات قلیایی واکنش نشان می دهد ، نیترات فلزات قلیایی همراه با آمونیاک تشکیل می شود.

    با گرم شدن ، این ترکیب تجزیه می شود و اکسید نیتروژن (N2O) و آب ایجاد می کند.

    هنگامی که منفجر می شود ، این ترکیب N2 ، O2 و آب را به عنوان فرآورده تولید می کند.

علی رغم اینکه آمونیوم نیترات جزء بسیاری از مواد منفجره است ، اما این ماده به تنهایی ماده منفجره نیست، وباید با مواد منفجره اولیه مانند آزید مخلوط شود تا مخلوط مواد منفجره ایجاد شود.

کاربرد نیترات آمونیوم

برخی از کاربردهای مهم این نمک یونی در زیر ذکر شده است.

  • NH4NO3 یکی از اجزای اصلی بسیاری از کودها است زیرا کاملاً غنی ازت (۳۴٪) است.
  • مزیت دیگر این ترکیب این است که نیتروژن خود را به اتمسفر از دست نمی دهد ، مانند اوره.
  • هنگامی که با مازوت مخلوط می شود ، ماده منفجره ای به نام ANFO ایجاد می شود که یکی از محبوب ترین مواد منفجره صنعتی است.
  • به عنوان کود در کشاورزی
  • برای تولید مواد شیمیایی

انحلال این ترکیب در آب کاملاً گرمازا است ، و آن را به گزینه ای ایده آل از مواد در بسته های سرد فوری تبدیل می کند.

این ماده همچنین در صنعت معدن و ساختمان به عنوان  مواد منفجره مورد استفاده قرار می گیرد.

علیرغم کاربردهای بیشمار آن ، استفاده از این ترکیب به دلیل دامنه سواستفاده ، توسط دولتهای بسیاری از کشورها به آرامی کنار گذاشته می شود.

 آمونیوم نیترات یکی از عناصر اصلی مواد منفجره بود که در بمبگذاری های دهلی ۲۰۱۱ و انفجارهای سال ۲۰۱۳ در حیدرآباد استفاده شد.

نیترات آمونیوم  باز است یا اسید؟

نیترات آمونیوم اسید نیست بلکه نمک است اما محلول اسیدی است زیرا نمکی با پایه ضعیف (هیدروکسید آمونیوم) و اسید نیتریک سنگین است.

وقتی آب و نیترات آمونیوم با یکدیگر مخلوط می شوند چه اتفاقی می افتد؟

وقتی نیترات آمونیوم در آب حل می شود که نشان دهنده واکنش گرمازا است ، احساس سرما می کند.

در یک واکنش گرماگیر ، نیترات آمونیوم در آب حل می شود ، یک واکنش شیمیایی است که گرما را جذب می کند تا آزاد کند. نیترات آمونیوم از پیوندهای یونی کاملاً بسته بندی شده تشکیل شده است.

آیا نیترات آمونیوم کود خوبی است؟

متداول ترین کاربرد آمونیوم نیترات به عنوان کود است اما دارای کیفیت بسیار ناپایداری می باشد و در برخی از صنایع از آن استفاده می شود.  ازنیترات آمونیوم در باغ ها و مزارع بزرگ برای تحریک رشد گیاهان استفاده می شود و منبع آماده ای از نیتروژن را فراهم می کند که گیاهان می توانند از آن استفاده کنند. برای خرید نیترات آمونیوم آزمایشگاهی همین حالا می توانید ثبت سفارش خود را به صورت آنلاین انجام دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن محصول مورد نیاز خود را در دریافت نمایید.

نیترات آمونیوم مایع

نیترات آمونیوم مایع کریستال های محلول در آب است که به خودی خود غیر قابل احتراق است ولی سوختن مواد قابل احتراق را بیشتر می کند. اکسیدهای سمی نیتروژن در آتش سوزی های این ماده تو.لید می شود. برای تهیه کود و مواد شیمیایی از آن استفاده می شود.

کاربرد آمونیوم نیترات در کشاورزی

  • ریشه گیاهان توانایی جذب مستقیم نیتروزن را ندارند و نیترات هم یک منبع عالی برای تغذیه گیاهان است. کود نیترات آمونیوم مقدار نیتروژن مورد نیاز گیاه را هم از طریق نیتروژتن و هم آمونیوم تامین می کند.
  • از قدیمی ترین کودهای نیتراته در دنیا می توان به کاربرد آمونیوم نیترات در این مورد اشاره داشت که تولید آن به صورت انبوه است. فرم گرانوله این ماده همواره مورد تائید در صنعت کشاورزی است.
  • از کاربرد آمونیوم نیترات می توان به اینکه جاذب بسیار قوی است اشاره داشت. به همین دلیل در هنگام تولید یک پوشش ضد رطوبت بر روی آن قرار می دهند. این کود یک منبع عالی برای تولید نیتروژن در گیاهان است. قابلیت مخلوط شدن با سولفات را هم برای تامین گوگرد و نیتروژن گیاه دارد.
  • این کود برای گیاهان مرتفع هم خصوصا در کشورهای اروپایی کاربرد دارد. سالانه در حدود 37 ملیون تن از این ماده در جهان تولید می شود و مورد استفاده قرار می گیرد.
  • واکنش نیترات آمونیوم در آب بسیار گرماگیر است و برای کاهش دمای محیط از آن استفاده می شود.

ایمنی های لازم در استفاده از کاربرد آمونیوم نیترات

اگر با پوست یا چشم برخورد کند باعث تحریک آن می شود. در صورات بلعیدن باعث سوزش در معده می شود. از عوارض آن می تواند، سرگیجه، سردرد، خواب آلودگی و تنگی نفس باشد. استنشاق آن باعث تحریک دستگاه تنفسی می شود و ممکن است باعث ایجاد تنگی نفس و مرگ و میر شود.

استنشاق نیترات آمونیوم

استنشاق مقدار زیاد از آن باعث ایجاد اسید متابولیک و مشکلات هموگلوبین می شود. اگر فردی به اشتباه این ماده را مصرف کرد بهتر است که سریعا تهویه مناسب را برای فرد ایجاد کنید و فوریت های پزشکی را به اجرا بگذارید. برای اطلاعات بیشتر به مقاله سولفات آلومینیوم نگاهی بیاندازید.

منبع: سیگما شیمی

بیگ نیوز

رسانه خبری بیگ نیوز علاقمند در زمینه اخبار فرهنگی،پزشکی و اجتماعی با بهرمندی از پایگاه های روز ایران و جهان می باشد.
دکمه بازگشت به بالا