روتین پوست چرب و منافذ باز
روتین پوست چرب و منافذ باز
روتین پوست چرب به منظور حفظ زیبایی و ایجاد احساس سلامت در این نوع پوست است. علاوه بر افرادی که دارای پوست چرب هستند، همه آدم ها گهگاهی پوست چرب را تجربه می کنند. پوست به طور طبیعی برای آبرسانی و محافظت از خود چربی تولید می کند. بنابراین وجود مقداری چربی در پوست ضروری است. مشکل زمانی ایجاد می شود که چربی اضافی روی پوست ایجاد شود.
چربی اضافه پوست می تواند منجر به مسدود شدن منافذ شود. پوست چرب دو چالش بزرگ دارد؛ ظاهر چرب پوست و استعداد بروز گاه به گاه آکنه و جوش. خبر خوب اینکه با پایبندی به روتین پوست چرب می توان از پس این دو چالش به راحتی برآمد. پس اگر پوست چرب دارید این نوشته را ذخیره کرده و از همین امروز مراحل آن را به تدریج در برنامه روزانه تان بگنجانید.
مراحل روتین پوست چرب
پوست چرب بیشتر در ناحیه T در صورت شما دیده می شود. ناحیه T از پوست روی پیشانی، بینی و چانه شما تشکیل شده است. برای کسانی که پوست چرب دارند، منطقه T و سایر قسمت های صورت در طول روز بیش از حد براق یا چرب است. دقت کنید که پوست چرب به دلیل اینکه سبوم یا چربی پوست را بیش از اندازه طبیعی تولید می کند، مستعد آکنه است. یعنی منافذ پوست به راحتی توسط این چربی مسدود شده و به منبع میکروب و آلودگی تبدیل می شود. این خود یکی از عوامل اصلی ایجاد جوش صورت و بدن در پوست چرب است. پس روتین پوست چرب به این شکل آغاز می شود:
1. شستشو در صبح و عصر
اولین مرحله در روتین هر نوع پوستی شستشو و تمیز کردن آن است. در پوست چرب این مرحله اهمیت بیشتری دارد. افراد دارای پوست چرب باید دو بار در روز صورت خود را بشویند. همه آدم ها باید صورت خود را صبح زود و آخر شب بشویند. اما اگر دارای پوست چرب هستید، شستشوی صبح صورتتان نیز باید همراه با شوینده مناسب باشد. حتی اگر فکر می کنید صورتتان از شب قبل که شسته اید هنوز تمیز است، باید دوباره این کار را تکرار کنید.
در واقع در طول شب پوست در حال تکثیر سلول است. این کار با تولید مقدار زیادی چربی در پوست های چرب همراه است. بهتر است از شوینده ای استفاده کنید که علاوه بر چربی اضافه، سلول های مرده تجمع یافته بر روی پوست را نیز از بین ببرد. بهتر است از یک شوینده ملایم با بافت ژل یا فوم مانند سنتلا ماسک اکلادو استفاده کنید، تا بدون خشک کردن پوست صورت را کاملا تمیز کنید. پاک کننده هایی که بر پایه اسید سالیسیلیک تهیه می شوند، برای پوست های چرب مستعد آکنه بهترین عملکرد را دارند. این نوع پاک کننده به عمق منافذ پوست وارد شده و تمام چرک اضافی و سبوم مسدود شده درون آن ها را از بین می برد. با این حال، بیش از دو بار در روز از پاک کننده پوست استفاده نکنید.
2. لایه برداری
زمانی که غدد شما سبوم بیش از حد تولید می کنند، بافت پوست شما چرب می شود. این باعث ایجاد سطح کره ای یا چرب، مسدود شدن منافذ و حتی آکنه می شود. تولید بیش از حد چربی باعث ایجاد مشکلات متعدد پوستی می شود. پوست چرب را باید هر چند وقت یکبار لایه برداری کرد. این کار به از بین رفتن سلول های مرده و چربی اضافه و البته باکتری و ویروسی که در منافذ پوست لانه کرده اند، کمک می کند.
لایه برداری را می توان با خیال راحت یک یا دو بار در هفته انجام داد. البته لایه برداری بوسیله محصولات قوی و خشن شیمیایی بعد از مدتی پوست را پیر و آسیب پذیر می کند. بنابراین بهترین کار استفاده از محصولات طبیعی و ملایم است. روغن رزهیپ یک لایه بردار طبیعی برای پوست چرب محسوب می شود. روغن رزهیپ سرشار از ویتامین آ، ویتامین سی، ویتامین ای، پلی فنول و آنتوسیانین است. همه این ترکیبات به بازسازی سلولی کمک کرده و یک لایه برداری ملایم و بدون آسیب بر روی پوست شما انجام می دهند.
3. آبرسانی
بعضی از افراد باور دارند که پوست چرب نیازی به آبرسانی و استفاده از محصولات مرطوب کننده ندارد. این باور کاملاً اشتباه است. همه انواع پوست به مرطوب کننده و آبرسان نیاز دارد. اما اگر دارای پوست چرب هستید، باید در انتخاب آبرسان خود بسیار دقت داشته باشید. این آبرسان باید بر پایه آب و به اصطلاح سبک باشد. مرطوب کننده هایی که حاوی هیالورونیک اسید و گلیسیرین هستند، برای پوست های چرب، پوست های مستعد آکنه یا پوست های مختلط بهترین گزینه محسوب می شوند.
این مرطوب کننده ها پوست را بدون سنگینی آبرسانی می کنند. روغن آرگان می تواند یک گزینه عالی برای استفاده به عنوان آبرسان پوست چرب باشد. برخلاف ظاهر امر، این محصول هیچ چربی اضافه ای بر روی پوست شما ایجاد نکرده و اتفاقاً چربی پوستتان را نیز تنظیم می کند. پس می توانید روزانه دو بار و در صبح و عصر صورت خود را با استفاده از روغن آرگان آبرسانی کنید.
4. درمان پوست چرب
این مرحله به دغدغه پوستی شما وابسته است. یعنی باید بدانید که در حال حاضر چه چالشی با پوست چربتان دارید. یکی از رایج ترین دغدغه های پوست چرب، آکنه و جوش است. همانطور که گفتیم پوست چرب مستعد آکنه و جوش محسوب می شود. پس در این مرحله باید یک روتین صحیح برای برطرف کردن و بهبود دغدغه تان داشته باشید. برای این کار می توانید از روغن درخت چای استفاده کنید.
روغن درخت چای دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضدعفونی و ضدالتهابی و ترکیباتی مانند ترپینن است. از بین بردن باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها بخش کوچکی از خواص روغن درخت چای است که در درمان آکنه و جوش عالی عمل می کند. این روغن پوست را از شر سموم، سبوم اضافه و باکتری های تجمع یافته بر روی پوست نجات می دهد. از روغن درخت چای می توانید برای صورت، پشت بازوها و هر بخش دیگری که درگیر جوش و آکنه است، استفاده کنید. پس دو بار در روز روغن درخت چای را بر روی ناحیه تحت درمان اعمال کنید.
5. تقویت پوست چرب از راه های طبیعی
یکی از مراحل مهم روتین پوست چرب تقویت آن است. استفاده از محصولات طبیعی در این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است. محصولات طبیعی بدون ایجاد نگرانی بابت ترکیبات شیمیایی، به پوستتان توان مقابله با آسیب های محیطی را می بخشد. یک محصول طبیعی مناسب برای این کار روغن تقویت پوست چرب زیما است.
در این محصول 12 ماده طبیعی مانند روغن جوجوبا، روغن آرگان، روغن بنفشه پایه بادام و روغن آووکادو به کار رفته است. این روغن بسیار سبک است و چندین خاصیت مهم برای پوست چرب دارد. پیشگیری از ایجاد جوش های زیرپوستی، آبرسانی، ضد آفتاب، جوانسازی و بهبود کک و مک از جمله این خواص محسوب می شود.
6. محافظت در برابر آفتاب
فرقی نمی کند چه نوع پوستی دارید، شما باید همواره از ضدآفتاب استفاده کنید. لوسیون های ضدآفتاب غیرطبیعی که در بازار وجود دارد ممکن است پوست شما را چرب تر از قبل کند. حتی اگر محصول مورد نظر برای پوست چرب تهیه شده باشد، این امکان وجود دارد.
مهم ترین دلیلی که افراد دارای پوست چرب از استفاده از کرم ضدآفتاب اجتناب می کنند، فرمولاسیون چسبناک و چرب آن است. راه حل این مشکل استفاده از روغن های طبیعی برای پوست چرب است. روغن های طبیعی با اینکه بافت روغنی دارند، بدون اینکه پوست را چرب کنند از آن محافظت می کنند.
روغن هسته انار می تواند بهترین جایگزین طبیعی برای ضدآفتاب مخصوص پوست چرب باشد. این محصول علاوه بر خواص آنتی اکسیدان، یک ضدالتهاب طبیعی است. بنابراین ضمن محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید، هر نوع آفتاب سوختگی و التهاب را نیز برطرف می کند.
7. محافظت از دور چشم
محافظت از ناحیه دور چشم و استفاده از محصول مناسب برای این کار باید در برنامه روزانه شما گنجانده شود. بهتر است از محصولات طبیعی برای تقویت دور چشم یک بار در صبح و یکبار در شب استفاده کنید. این نوع محصولات معمولاً سیاهی دور چشم را برطرف کرده و پوست این ناحیه را تقویت می کند.
چند توصیه مهم درباره مراقبت روزانه از پوست چرب
رعایت نکات زیر به حفظ سلامت و بهتر شدن ظاهر پوست چرب کمک می کند:
- بعد از انجام تمرینات ورزشی یا هر فعالیتی که موجب عرق کردن شما می شود حتما پوستتان را بشویید. این کار به پیشگیری از تجمع عرق، چربی، میکروب و .. در منافذ پوست و ایجاد جوش کمک می کند.
- در انتخاب محصولات پوست دقت کنید. برای مثال محصولات دارای الکل با ویژگی های پوست چرب تناسب ندارد. برای این کار می توانید از مشاوران متخصص زیما کمک بگیرید.
- پوست چرب و آکنه های احتمالی که گاه به گاه پیدایشان می شود را به هیچ عنوان دستکاری نکنید. این کار موجب پخش باکتری و گسترش آکنه و جوش بر سطح پوست می شود.
- در پایان روز تمام آرایش خود را پاک کنید. روتین مراقبت از پوست در شب به همان اندازه صبح اهمیت دارد. اگر آرایش دارید، باید روتین عصر خود را با پاک کننده آرایش شروع کنید.
- پوست خود را همواره به آرامی پاک کنید.
- تمیز کردن عمیق و از بین بردن کثیفی، چربی و جرم برای پوست چرب بسیار مهم است، اما مطمئن شوید که پوست خود را ملایم می شویید، تا آن را تحریک نکنید.
- ماسک های طبیعی پوست چرب جرم و روغن را از بین می برند تا به تمیز کردن عمیق منافذ شما کمک کنند. استفاده از ماسک طبیعی با موادی مانند زغال می تواند به حذف چربی اضافی از روی پوست شما کمک کند تا منافذ سم زدایی شوند.
- یک برنامه منظم مراقبت از پوست چرب که شامل پاکسازی، آبرسانی و تونر است، کلیدی برای کنترل پوست چرب شما است.
- علل پوست چرب شامل ژنتیک، سن یا لایه برداری بیش از حد است. اما لمس پوست صورت و یا دست زدن به جوش ها باعث تحریک و تولید بیشتر چربی می شود.
- انجام اقدامات ساده ای در طول روز همچنین می تواند به کاهش سطح چربی در پوست شما کمک کند. این اقدامات شامل: پاک کردن آرایش در پایان روز، استفاده از محصولات غیر کومدوژنیک و استفاده از ماسک های صورت برای تمیز کردن عمیق پوست است.
منافذ باز پوستی چیست؟
علت بزرگ شدن منافذ پوستی چیست؟ به ازای هر تار مو در بدن انسان یک منفذ و روزنه در سطح پوست وجود دارد. در صورت ترشح بیش از حد غدد سباسه که وظیفه تولید ماده ای چربی جهت محافظت پوست در برابر خشکی و پیری پوست می باشد که گاهی موجب گشادی و ایجاد عارضه منافذ باز پوستی در سطح پوست بدن می شود.
علت باز بودن بیش از حد منافذ پوست صورت چیست؟
باز بودن منافذ پوست صورت در حالت عادی برای تنفس پوست مفید بوده اما باز شدن بیش از اندازه این منافذ سبب پدیدار شدن ریشه مو و تیره شدن سطح پوست خواهد بود. همچنین منافذ باز پوستی علت به وجود آمدن آکنه، جوش های سرسیاه و ناهنجاری های دیگری در پوست نیز هستند. علت این گشادی در منافذ وجود غدد سباسه در مجاورت فولیکول مو است؛ سبوم ماده ای چربی مانند است که توسط غده سباسه تولید شده و گاهاً به همراه سلول های مرده از طریق یک مجرا به سطح پوست منتقل می شود. در صورتی که این مجرا بسته شود در پی ازدیاد میزان چربی، منافذ پوست از حالت نرمال بزرگ تر شده و در این حالت امکان ایجاد آکنه و جوش نیز بیشتر می شود.
عوامل موثر در باز شدن منافذ پوست
همانطور که گفته شد منافذ باز پوست (پوست پرتقالی) ممکن است ریشه وراثتی داشته باشد و یا به دلیل ایجاد چربی زیاد در پوست و برای خروج چربی پوست ایجاد می شود. مهم ترین و موثرترین عوامل باز شدن منافذ پوست شامل:
- عوامل ارثی یا ژنتیکی: برخی افراد به صورت ارثی یا ژنتیکی در پوست خود منافذ باز دارند. مخصوصاً در هنگام بلوغ به علت تغییرات هورمونی و افزایش چربی پوست منافذ بیشتر بروز می کنند. این دسته افراد معمولاً پوست چرب دارند و درصد کمی هم پوست خشک دارند.
- مصرف کرم های آرایشی: مصرف بیش از حد کرم پودرهای آٰرایشی باعث مسدود شدن منافذ می گردند؛ بنابراین امکان خروج چربی وجود ندارد، حال منافذ پوست برای تخلیه چربی اضافه نیاز است که بازتر شوند. گاهی هم به شکل جوش های سرسفید یا سرسیاه بروز می کند. هر چقدر لوازم آرایش بیشتر روی پوست باقی بماند امکان بروز منافذ باز بیشتر است. بهتر است که بعد از چند ساعت مواد آرایشی روی پوست را پاک نمایید.
- عرق کردن بیش از حد: زمانی که شخص بیش از حد ممکن عرق کند، منافذ پوست برای خارج کردن عرق باید بازتر شود و در صورتی که عمل تعرق طولانی تر شود منافذ بازتر از حالت نرمال خود خواهد ماند.
- بالا رفتن سن: با زیاد شدن سن شخص، پوست خاصیت ارتجاعی خود را به دلیل کاهش کلاژن از دست می دهد. کمبود کلاژن مهم ترین عامل در شل شدن پوست و باز شدن بیش از حد منافذ است.
- اشعه نور خورشید و عدم استفاده از کرم ضدآفتاب: زمانی که شخص مدت زمان زیادی را بدون کرم ضدآفتاب مناسب در مقابل نور خورشید باشد؛ سلول های پوستی وی دچار آسیب و سطح کلاژن پوست کاهش که در نتیجه منجربه بازتر شدن منافذ پوست می گردد.
- تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی برای اشخاص در سنین بلوغ یک امر طبیعی است که از نتایج آن می توان به باز شدن منافذ پوستی اشاره داشت. همچنین برای زنان باردار در طول مدت حاملگی نیز بدلیل تغیرات هورمونی، چنین رخدادی را شاهد خواهند بود.
- سبک زندگی نامناسب: استعمال مواد مخدر مانند کشیدن سیگار، نداشتن تحرک و ورزش به میزان کافی، استفاده بیش از حد از غذاهای ناسالم در کنار عامل استرس یک مجموعه ای از رفتارهای نامناسب است که کم ترین نتیجه آن بیماری منافذ باز پوستی خواهد بود.
- استفاده از مواد آرایشی نامناسب: بکارگیری اقلام آرایشی غیراستاندارد و تقلبی که سازگاری با پوست شما ندارد نیز می تواند یکی از عوامل باشد.
- خشکی، چربی یا سفتی پوست: در حالت عادی سطح پوست دارای حالت طبیعی و نرمال است. عدم وجود رطوبت کافی، چرب بودن بیش از حد در کنار سفت بودن بافت پوست نیز سبب عارضه منافذ باز پوستی خواهد شد.
- عدم شست و شو صحیح پوست: استحمام به موقع و شستن دوره ای پوست در طول روز به خصوص برای افرادی که از اقلام آرایشی استفاده می کنند باعث تمیزی سطح پوست شده و از انسداد منافذ پوستی جلوگیری می کند.
- استفاده از شیوه اصلاح و آرایش نادرست: بکارگیری ابراز و شیوه های اصلاح نامناسب، مسبب ایجاد خراشیدگی پوستی شده و عدم استفاده از افترشیوهای سازگار با پوست نیز موجب آسیب و باز شدن بیش از حد منافذ پوستی می گردد.