بالا بردن خلاقیت کودکان از طریق کتاب های کودکان

اگرچه با پیشرفت علم استفاده از هوش مصنوعی رواج پیدا کرده و به نظر می‌رسد که جهان به سمت اتوماسیون و خودکارسازی پیش می‌رود اما باز هم چیزی از اهمیت و جایگاه مهارت و خلاقیت انسان کم نمی‌شود. در واقع ما این پیشرفت‌ها را مدیون خلاقیت انسان‌هایی هستیم که ورای افراد عادی می‌اندیشیدند. خلاقیت یک مهارت نرم کلیدی است که از بدو تولد با ماست و تنها کاری که لازم است انجام دهیم تقویت آن در همان سال‌های اولیه کودکی است. امروزه روش‌های متعددی برای پرورش خلاقیت کودک وجود دارد اما یکی از ایده‌آل‌ترین روش‌ها که علاوه بر خلاقیت سایر ابعاد زندگی کودک را بهبود و ارتقا می‌بخشد کتاب و کتاب‌خوانی است.

بازی |سفر

 

کتاب چگونه باعث رشد خلاقیت در کودکان می‌شود؟

دنیای کودکان امروز با تجهیزات الکترونیکی متعددی احاطه شده‌ و استفاده از سرگرمی‌های دیجیتال در بین آن‌ها بسیار متداول است. شاید در نگاه اول این یک مزیت برای نسل امروز تلقی شود اما متاسفانه این امکانات در ظاهر جذاب می‌تواند خلاقیت کودک را به قهقرا بکشاند. در چنین فضایی تشویق کودک به کتاب‌خوانی به نوعی یک ضرورت تلقی می‌شود. کتاب از طریق درگیر کردن ذهن کودک؛ او را از فضای مجازی دور کرده و با دنیایی جدید مواجه می‌کند.

اشتباه نکنید کتاب صرفا یک سرگرمی نیست. کتاب جهانی از دانش واژه‌ها ایده‌ها و مهارت‌ها است که تمامی مرزها و محدودیت‌های یادگیری را زیر پا می‌گذارد. کتاب قوه تخیل کودک را با قرار گرفتن در فضای داستان و همراهی با شخصیت‌های داستان در فراز و نشیب‌ها برانگیخته کرده و باعث می‌شود که او خود را جزئی از ماجرا قلمداد کند. داستان‌ها کودک را غرق در دنیای خیال نموده که این می‌تواند مقدمه خلق ایده‌های جذاب و نوآورانه باشد. بنابراین کتاب‌خوانی به کودک می‌آموزد چطور به دور از هرگونه چهارچوب اصولی یا منطق‌های دست و پاگیر بیندیشد و این مقدمه‌ی ظهور خلاقیت در او است.

بهتر است گاهی با کودک در قصه‌خوانی‌ همراه شوید و در میانه داستان از او سوال بپرسید یا اینکه از او بخواهید ادامه داستان را حدس بزند بدین ترتیب قوه تخیل و تفکر خلاقانه را در او تحریک کنید. کتاب‌ها دریچه‌ی ورود به سرزمین پررمز و راز ناشناخته‌ها هستند که تنها با بهره‌گیری از قوه تخیل می‌توان آن را درک نمود. قوه تخیلی که اساس و ریشه خلاقیت را شکل می‌دهد.

کتاب کودک را با مسائلی که ممکن است در دنیای واقعی نیز آن‌ها را لمس کند روبرو می‌کند و این فرصت را برای او فراهم می‌کند با استفاده تخیل و خلاقیت خود پاسخ این سوالات را بیابد بنابراین خلاقیت توانایی کودک در حل مساله را بالا می‌برد و به او یاد می‌دهد که چگونه در هنگام مواجه با مسائل واقعی زندگی بر توانایی‌های خود تکیه کند. پس کتاب‌خوانی و مطالعه را یک سرمایه‌گذاری بلندمدت برای کودک دلبندتان تلقی کنید.

روش‌های بالا بردن خلاقیت بچه‌ها با کتاب

روش های بالا بردن خلاقیت کودکان با کتاب قصه و داستان

انواع بهترین کتاب‌های کودکان

بهترین کتاب‌های کودک معمولا کتاب داستان‌ها به ویژه داستان‌های مصور و کتاب‌های رنگ‌آمیزی برای کودکان است که می‌توانید با انواع آنها در وبسایت آوانگارد که به معرفی و بررسی کتابهای جدید همیپردازد مراجعه کنید. خوشبختانه امروزه کتاب‌ داستان‌های حوزه کودک چه تالیفی و چه ترجمه به قدری متنوع‌اند که می‌توان برای هر نوع نیاز و سلیقه‌ای یک لیست بلندبالا نوشت. در ادامه به معرفی چندتا از بهترین کتاب‌های کودک می‌پردازیم:

1- سفر به سرزمین‌های غریب: قمر و شمس دو خواهرند که از کودکی با کتاب‌خوانی خو گرفته‌اند و در نهایت کتاب‌ها زندگی قمر را وارد مسیر جدیدی از ماجراجویی می‌کنند.

2-  تو لک لکی یا دارکوب؟: یک کتاب بازی است که در خلال این بازی هر حیوانی را به حیوان دیگر تبدیل می‌کنید و در طول بازی با 18 حیوان که رنگ یکسانی دارند آشنا می‌شوید.

3- چشم‌هایت را ببند: داستان درباره دو برادر که یکی از آن‌ها نابیناست بوده و نقطه عطف ماجرا توصیف متفاوت این دو از چیزهای یکسان است.

4- یادداشت‌های یک مرغ: این کتاب شامل 7 نمایش ده دقیقه‌ای است که به کودک اجازه می‌دهد بدون هیج هراسی خلاقیت خود را بروز دهد.

 راهنمای خرید کتاب‌ برای افزایش خلاقیت کودکان

راهنمای خرید کتاب‌ برای افزایش خلاقیت کودکان

در هنگام خرید کتاب کودک بسیار مهم است که سلیقه و زمینه علاقه‌مندی کودک را نیز در نظر بگیرید. البته هیچ کتابی نیست که ارزش یک بار خواندن نداشته باشد اما برخی از کتاب‌ها برای تقویت خلاقیت در بچه‌ها انتخاب بهتری هستند از جمله نکاتی که در انتخاب کتاب بهتر است به آن‌ها توجه کنید شامل:

1- در لیست خرید کتاب‌های کودک خود حتما یک کتاب رنگ‌آمیزی در نظر بگیرید.

2- فراموش نکنید بچه‌ها با کتاب داستان‌های مصور بهتر ارتباط برقرار کرده و خیال‌پردازی می‌کنند.

3- برخلاف تصور رایج کتاب‌های با ژانر فانتزی_تخیلی نیز به دلیل اینکه فرا واقع‌بینانه هستند مرزهای قوه تخیل را در کودک توسعه می‌دهند.

4- کتاب‌های آموزشی مثل آشنایی با فضا حیوانات گیاهان و… نیز با توسعه دانش بصری کودک می‌توانند منجر به تقویت خلاقیت در آن‌ها ‎شوند.

5- برخی از کتاب‌های مربوط به حوزه سرگرمی مثل بسازیم‌ها کاردستی‌ها و نمایشنامه‌ها خود ماهیتی خلاقانه دارند و با هدف پرورش خلاقیت تالیف می‌گردند.

 

نتیجه گیری

ممکن است به نظر نرسد اما خلاقیت یک مهارت نرم ضروری است که زندگی ما از آغاز تا واپسین روزهای زندگی به وجود آن بستگی دارد. هیچ ابزار یا  وسیله‌ای در جهان هستی مانند کتاب نمی‌تواند خیال را به دنیاهای گوناگون ببرد و خلاقیت را ارتقا دهد. بهترین دوران برای پرورش خلاقیت همان دوران کودکی است زیرا بچه‌ها پتانسیل و انعطاف‌پذیری بالایی در قوه تخیل خود دارند بنابراین انتخاب و خرید کتاب داستان مناسب یک گام بزرگ در جهت رشد قوه تخیل و خلاقیت کودک شما خواهد بود.

دکمه بازگشت به بالا