تاکید رئیس بنیاد ملی نخبگان بر رفع دغدغه مسکن و پرهیز از نگاه سرمایه ای و بورسی به نخبگان
به گرازش خبرگزاری آنا نخستین نشست سراسری روسای بنیاد های نخبگان استانی در دولت چهاردهم با حضور حسین افشین رئیس بنیاد ملی نخبگان و سعید خدایگان قائم مقام بنیاد برگزار شد.
این نشست با هدف بررسی و بهبود عملکرد بنیاد ملی نخبگان و تسهیل ارتباط میان ستاد مرکزی و بنیاد های نخبگان استانی با حضور حسین افشین رئیس بنیاد ملی نخبگان و معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری سایر مسئولان ستاد مرکزی و روسای بنیاد های نخبگان استانی در محل بنیاد برگزار شد.
در این نشست حسین افشین با تاکید بر اهمیت تقویت جایگاه بنیاد های نخبگان استانی اظهار کرد: در دوره جدید فعالیت بنیاد تلاش می شود با هماهنگی در هیئت دولت این جایگاه تقویت شود.
وی با اشاره به ضرورت تدوین تقویم جلسات ستاد مرکزی و روسای بنیاد های نخبگان استان ها گفت: این نشست نخستین جلسه فصل پاییز ما است و برای برقراری هماهنگی بیشتر در فصل زمستان دو جلسه برگزار خواهیم کرد.
بررسی شرایط نخبگان در سفر های استانی
افشین هدف اصلی سفر های استانی را بررسی شرایط نخبگان عنوان کرد و افزود: ما تا به امروز به استان های اصفهان قم و گیلان سفر و شرایط نخبگان را بررسی کرده ایم. برنامه ریزی شده که شخصا سالانه یک بار به هر استان سفر کنم و دکتر خدایگان – قائم مقام بنیاد ملی نخبگان – نیز دو بار در سال به استان ها سفر خواهد کرد.
معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به اهمیت نخبگان برای کشور عنوان کرد: روسای بنیاد ملی نخبگان استان ها نماینده معاون علمی رئیس جمهور و بنیاد نخبگان در استان هستند. من از همه استان ها درخواست مساعدت و مشارکت کامل با رئیس بنیاد استانی را دارم.
افشین خاطرنشان کرد: بررسی موضوعاتی که به نخبگان استان ها «ارتباط دارد به رئیس بنیاد نخبگان استانی سپرده می شود و به عبارتی نماینده معاون علمی برای نخبگان دانش بنیان رئیس بنیاد نخبگان استان ها خواهد بود.
خطای نگاه سرمایه ای و بورسی به نخبگان
وی با بیان این که از او پرسیده می شود وضعیت بنیاد ملی نخبگان را سبز می بیند یا قرمز به تشریح ماهیت این بنیاد پرداخت و گفت: ماهیت بنیاد ملی نخبگان چیزی شبیه صندوق توسعه ملی است.
معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور با تأکید بر خطای موجود در نگاه سرمایه ای و بورسی به نخبگان تاکید کرد: این نگاه به وضوح نشان دهنده عدم درک درست از جایگاه و اهمیت نخبگان در جامعه است. نخبگان نمی توانند به عنوان یک کالای تجاری و مالی تلقی شوند بلکه باید به عنوان سرمایه های انسانی و فکری جامعه مورد توجه قرار گیرند.
حل دغدغه مسکن نخبگان اولویت تمام استان ها باشد
افشین در ادامه با اشاره به مسئله مسکن نخبگان تأکید و تصریح کرد: تمام استان ها باید پیگیر حل دغدغه مسکن نخبگان باشند و هر ماه گزارش های خود را ارائه دهند؛ کارگروه مسکن در بنیاد تشکیل شده و از روسای بنیاد های نخبگانی استان ها می خواهم تا مقدمات این امر را در سفر های استانی آماده کنند.
رییس بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: بنیاد نخبگان وظیفه دارد این موضوع را با همکاری شهردار و استاندار پیگیری کند.
قم پیشگام در حل مشکل مسکن نخبگان با حمایت استاندار و شهردار
وی استان قم را پیشگام در مسیر حل مشکل مسکن نخبگان برشمرد و گفت: مطمئن هستم مشکل مسکن نخبگان این استان به دلیل هماهنگی و پیگیری های مؤثر رییس بنیاد نخبگان استان با استانداری و شهرداری حل خواهد شد.
توسعه نخبگی از کودکی تا کهنسالی
افشین با اشاره به مسیر توسعه نخبگی از کودکی تا دوران کهنسالی بر ضرورت حمایت از نخبگان جوان در زمینه مسکن تأکید کرد و افزود: این مهم در سفر های استانی مورد توجه و پیگیری قرار خواهد گرفت.
تعامل با استانداران کلید حل چالش های اساسی کشور
معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور در سخنانی به برنامه افزایش تعامل با استانداران سراسر کشور اشاره کرد.
وی همچنین بر لزوم شناخت مزایا و نیاز های بومی هر استان برای حل مسائل کلان کشور تأکید کرد و گفت: برای من اهمیت دارد که استانداران و روسای بنیاد های نخبگان استانی با یکدیگر همکاری و تعامل داشته باشند؛ بنابراین در نصب و ابقای روسای بنیاد های نخبگان استانی نظر استانداران را نیز در نظر خواهم گرفت.
رییس بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: در روند ابقا و انتصاب روسای بنیاد نخبگان در استان ها عجله ای وجود ندارد و شناخت دقیق مزیت های بومی یک اولویت اساسی برای بنیاد به شمار می آید.
افشین در سخنانی صریح به معضلی که بنیاد ملی نخبگان با آن مواجه است اشاره کرد و گفت:متاسفانه بنیاد ملی نخبگان یک بحران هویت را به نخبگان انتقال داده است. نگاه بنیاد به نخبگان به عنوان یک جامعه الیت است و هدف آن فراهم کردن بستر رشد برای این قشر و کاهش دغدغه های آنها است زیرا نخبگان به طور خودجوش بر آینده کشور اثرگذار هستند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان همچنین تأکید کرد: جز پارک فناوری پردیس هیچ پارک دیگری زیر مجموعه معاونت علمی نیست ولی ما از سایر پارک ها هم حمایت می کنیم. البته در صورت بروز هرگونه مشکلی برای نخبگان از سوی پارک ها مورد باید به گزارش داده شود تا پیگیری لازم را انجام دهم. اگر مشکلات نخبگان ما حل نشود حمایت های ما نیز قطع خواهد شد.
افشین همچنین به محدودیت حمایت های مالی اشاره کرد و گفت: ما نمی توانیم از طرح هایی مثل طرح شهاب که نیاز به بودجه کلانی دارند حمایت کنیم. برنامه ریزی و بودجه باید متناسب باشند؛ هر طرح باید دارای پیوست بودجه ای باشد طرح های بسیار خوب و آینده دار. طرح هایی که امکان تأمین بودجه آنها وجود ندارد جز نارضایتی برای نخبگان نتیجه ای نخواهند داشت.
بازگشت طرح های کلیدی به عرصه نخبگانی
رئیس بنیاد ملی نخبگان در پابان از بازگشت دو طرح مهم به عرصه نخبگانی کشور خبر داد و گفت: طرح شهید وزوایی و طرح شهید احمدی روشن با نام ها و رویکرد های جدیدی دوباره اجرایی می شود.
بازنگری در طرح های بنیاد ملی نخبگان در دستور کار است/ بهبود مستمر و تطبیق برنامه های بنیاد با نیاز های روز
در ادامه این نشست سعید خدایگان قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به رویکرد این بنیاد در دوره جدید بر اهمیت اثرگذاری معنادار بنیاد در جامعه نخبگان تأکید کرد و گفت: هدف این دوره ایجاد امید و انگیزه در میان نخبگان کشور است؛ این امر مستلزم همکاری و مشارکت مؤثر بنیاد های استانی است.
خدایگان همچنین به برنامه های آتی بنیاد اشاره و بیان کرد: در طول بیست سال گذشته طرح های متعددی در این بنیاد طراحی شده است که به مرور زمان نیاز به بازنگری دارند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان بر لزوم طراحی مجدد برخی از این طرح ها بر اساس نظرات جامعه نخبگانی تأکید کرد و افزود: این رویکرد نشان دهنده تمایل بنیاد به تطبیق برنامه ها با نیاز های روز و بهبود مستمر برنامه هاست.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزایش تعامل میان ستاد مرکزی و بنیاد های استانی را سرلوحه فعالیت های این دوره برشمرد و گفت: برگزاری نشست های فصلی روسای بنیاد های نخبگان استانی در دستور کار است تا تبادل نظر و همفکری در این زمینه تقویت شود. این رویکرد به ایجاد شبکه ای قوی از نخبگان کمک خواهد کرد و امکان بهره برداری از تجارب مختلف را فراهم می آورد.
وی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان در دوره جدید قصد دارد با تغییراتی اساسی در نحوه عملکرد و برنامه های خود به بهبود شرایط نخبگان کشور کمک کند گفت: این نشست نخستین گام در مسیر دستیابی به این اهداف و برقراری ارتباط نزدیک تر با نخبگان است.
باید میان محدودیت ها و نیاز ها تعادل برقرار کنیم/ تأکید بر اهمیت مدیریت منابع در بنیاد ملی نخبگان
رسول عاشری معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان در این نشست با تأکید بر اهمیت بهره وری بهینه از منابع محدود گفت: دکتر افشین اشاره کردند که ما باید با استفاده از منابع محدود اتفاقات بزرگی را رقم بزنیم. مهم است که بدانیم این منابع در کجا قرار دارند و چطور می توانیم از آنها بهره برداری بهینه داشته باشیم.
وی در ادامه بر ضرورت تخصیص منابع بنیاد ملی نخبگان در راستای تامین نیاز هایی که بیشترین خروجی را دارد تاکید کرد.
عاشری در ادامه بودجه را مهم ترین ابزار در دست سازمان ها برشمرد و افزود: یکی از ویژگی های قابل توجه منابع محدودیت آنهاست. ایجاد تعادل میان محدودیت ها و نیاز ها در این راستا بسیار حیاتی است.
وی در ادامه به رویکرد جدید این بنیاد در مدیریت انضباط مالی و منابع انسانی اشاره کرد و گفت: ما در حال اصلاح فرآیند ها و پیاده سازی قوانین جدید مالیاتی و منابع انسانی هستیم.
در بخش دیگری از این نشست که با رویکرد فرصت سازی برای هم افزایی و بهبود وضعیت مدیریتی بنیاد ملی نخبگان برگزار شد روسای بنیاد های نخبگان استانی به بیان مشکلات و چالش های خود در زمینه های مختلف پرداختند.
بازنگری در برنامه ها و طرح های بنیاد ملی نخبگان افزایش تعامل بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری افزایش اختیارات بنیاد های نخبگان استانی باز تعریف دقیق از ماموریت های بنیاد ملی نخبگان افزایش تعامل با استانداران و مسئولان دستگاه های اجرایی سراسر کشور ضرورت شناخت مزایای استانی و احصای نیاز ها و توجه به زمانبندی مشخص در تعیین طرح ها و برنامه ها ایجاد زمینه مناسب برای به کارگیری نخبگان و استعداد های برتر در دستگاه های اجرایی برنامه ریزی فرهنگی در راستای اصلاح نگاه جامع به نخبگان.
ایجاد دبیرخانه علوم انسانی و لزوم توجه بیش از پیش به این حوزه ایجاد کارگروه مسکن نخبگان ارائه مدل سازمانی چابک برای بنیاد و جلوگیری از محافظه کاری در راستای حفظ حقوق مادی و معنوی نخبگان و استعداد های برتر کشور توجه به نخبگان و متخصصان ایرانی غیرمقیم اتخاذ و اعمال سیاست های چابکسازی برای پیگیری امور نخبگان برگزاری نشست های مستمر هم اندیشی در مراکز استان با نخبگان مقیم و غیر مقیم با حضور مسئولان بنیاد ملی نخبگان تقویت جایگاه بنیاد های نخبگان استانی در سطح استان توجه به چرخه نخبگی و برنامه ریزی صحیح در ایجاد روند رو به رشد در این چرخه ضرورت توجه بیش از پیش روسای بنیاد های نخبگان استانی به امور نخبگان و رصد دقیق امور مرتبط در استان و همچنین توجه ویژه به مسائل بودجه ای و امکانات بنیاد های نخبگان استانی از مهمترین موارد مطرح شده در این نشست بود.
منبع: ana.ir