بازی نان با سفره مردم
افزایش قیمت نان باوجود اینکه قیمت نان در شهریور ماه افزایش قیمتی حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد داشته است باز هم توسط برخی از نانوا های به خصوص نانوایان نان های سنتی گران شده است
این در حالی است که با توجه به گرانی های مستمر و کاهش قدرت خرید مردم نان اصلی ترین قلم در سفره خانوار ها محسوب می شود و این افزایش قیمت ها باعث نگرانی برخی از خانواده های آسیب پذیر شده و مجبور به مدیریت بیشتر در تامین مایحتاج اصلی خود شده اند. از سوی دیگر برخی از فعالان دراین صنف با بیان اینکه دولت بدون توجه به افزایش قیمت آب برق حقوق و دستمزد کارگران و… تعرفه های دستوری را متناسب با نرخ تورم از همه بخش ها تعیین نمی کنند عامل اصلی گرانی ها و چالش ها در این زمینه را خارج از حیطه توان و اختیار خود می دانند.
گرانی دوباره نان فقط بعد از یک ماه
در ماه های اخیر علی رغم افزایش قیمت قانونی نان در شهریور گزارش های متعدد حاکی از آن است که نانوایان با دور زدن مقررات رسمی به افزایش قیمت ها از طرق مختلف ادامه می دهند. این موضوع باعث اعتراض بسیاری از شهروندان شده است به خصوص که نان در مواجهه با تورم افسارگسیخته همچنان یک کالای اساسی در سفره های مردم محسوب می شود. کارشناسان معتقدند؛ علی رغم اجرای توزیع کارت خوان های ویژه نانوایی ها با هدف تنظیم فروش و جلوگیری از تخلفات و صرفه جویی آرد برخی نانوایان با بهانه ها و روش های مختلف مانند کاهش وزن نان ها دریافت هزینه اضافی برای خدماتی مانند برش دادن یا حتی ارائه نان با کیفیت بهتر با افزودن آپشن های مختلف اقدام به گرانفروشی می کنند تا جایی که افزایش قیمت ها تحت تاثیر این اقدامات تا حد زیادی بدون کنترل ادامه یافته است و اتحادیه نانوایان پاسخی شفاف به مردم نداده است.
مدیریتی مضاعفی در تامین اقلام اساسی سفره
بر اساس این گزارش؛ کارشناسان بر این باور هستند نان اصلی ترین کالا در سفره های مردم به ویژه در شرایطی است که همه کالا ها گران شده است و اگر قیمت نان به طور مداوم افزایش یابد تأثیرات آن بر زندگی مردم به ویژه خانوار های کم درآمد و متوسط کاملاً مشهود و دشوار خواهد بود. در حقیقت افزایش قیمت نان به عنوان یکی از اصلی ترین اقلام غذایی با توجه به کاهش قدرت خرید مردم بخش بیشتری از درآمد های ناچیز برخی از گروه های بسیار کم درآمد کشور را به خود اختصاص خواهد داد این وضعیت ممکن است منجر به کاهش قدرت خرید سایر اقلام مانند گوشت لبنیات و میوه ها شود. در واقع بسیاری از خانواده ها می خواهند مدیریت مطلوبی برای خرید مایحتاج روزانه داشته باشند که به این ترتیب دامنه اختیار آن ها هر روز بیش از روز گذشته کاهش می یابد.
دور زدن قوانین از سوی برخی نانوایی ها
بر اساس شواهد موجود همزمان با توزیع دستگاه های کارتخوان در نانوایی ها برخی از نانوا ها به طرق مختلف در صدد جبران کسردرآمد های خود هستند و به این ترتیب با کوچک شدن نان یا کاهش کیفیت نان و. بر می آیند. به این ترتیب افزایش قیمت نان به ویژه اگر با کاهش کیفیت همراه باشد می تواند باعث افزایش نارضایتی عمومی شود. مردم نان را به عنوان یک کالای حیاتی و غیرقابل جایگزین می دانند و می توانند باعث افزایش قیمتی یا ناعادلانه شوند می توانند باعث بروز اعتراضات و انتقادات نسبت به دولت یا افراد مرتبط شوند. شاید افزایش قیمت نان خانواده هایی با درآمد نسبتاً خوب را تحت تاثیر قرار ندهد اما برای خانواده های کم درآمد حتی افزایش اندک قیمت نان می تواند فشاری را تحمیل کند. این موضوع به نابرابری در دسترسی به مواد غذایی را بیشتر می کند و فاصله طبقاتی را می کند.
دلیل گرانی
از سوی دیگر برخی از فعالان در صنف نانوایی افزایش قیمت نان را ناشی از بی توجهی دولت به خواسته ها و عدم حمایت از این گروه می داند. یکی از اصلی ترین موارد اعلام شده برای افزایش قیمت نان افزایش هزینه های تولید اعلام شده است به گفته برخی از نانواها قیمت گندم به عنوان ماده اولیه اصلی نان و سایر هزینه های مرتبط با تولید مانند آب برق گاز و دستمزد در سال های افزایش یافته است. این افزایش هزینه ها نانوایان را تحت فشار قرار داده تا برای حفظ سودآوری خود قیمت نان را افزایش دهد. به گفته آنها زمانی که قیمت نان به صورت غیرواقعی و یارانه ای پایین می آید مصرف کنندگان به میزان بیشتری مصرف می کنند که بخشی از آن به هدر می رود یا کیفیت تولید نان به دلیل فشار مالی کاهش می یابد. علاوه بر این برخی از مسئولان نیز افزایش قیمت نان از این منظر که به عنوان راهکاری برای کاهش هدررفت و بهینه سازی مصرف آرد و نان سازی
محسوب می شود. در حقیقت از افزایش قیمت نان به عنوان ترفندی برای کاهش دورریز نان و صرفه جویی در این کالا یاد می شود. محمد سلیمانی رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران با تاکید بر برخورد با متخلفان و گرانفروشان گفت: قیمت مصوب نان در نانوایی های سنتی هزینه آن ها را پوشش نمی دهد و پایین تر از آنالیز نرخ واقعی است. امروز اگر برای خرید نان سنتی به هر نانوایی بروید قیمت ها متفاوت است. این امر برای دو نان بربری و سنگک مشهودتر است. نان های آماده فروش روی دیوار نانوایی ها بدون استثنا با چند دانه کنجد نرخ چند برابری دارند. نانوا هوشیار می داند امروز در شلوغی شهر افراد عجله داشته و فرصت ایستادن در صف را ندارند؛ این نان های طلایی را آماده می کنند تا خدمات مناسب به شهروندان ارائه دهند. برخی هم کارت خوان های هوشمندشان خراب شده و ناچار از کارت خوان های عادی استفاده می کنند. سلیمانی در ادامه سخنان خود یادآور شد: اگر قیمت نان مانند صنوف دیگر سالانه بر اساس نرخ تورم تغییر کند مشکلات موجود حل و فصل می شود. ۱۳۰ تا ۱۴۰ صنف فعال در کشور وجود دارد که بر اساس آنالیز قیمتی ابتدای هر سال قیمت جدید تعیین می کنند. این امر می تواند برای نانوایان هم اجرا شود. این فعال صنفی اظهار کرد: دولت می تواند ۲ تا ۳ نان سنتی را به شکل یارانه ای مدیریت کند و باقی نانوایی ها با قیمت آزاد فعالیت داشته باشند. تأثیر قیمت آرد در هزینه تمام شده ۸ درصد است و ۹۲ درصد هزینه به سایر مؤلفه ها مانند دستمزد اجاره بها پول برق آب و… برمی گردد. وی تصریح کرد: از ابتدای سال تا کنون فقط یک قلم کالا مورد نیاز یعنی کیسه مایه خمیر ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان گران شده و همین امر هزینه تمام شده نان را افزایش داده است. سلیمانی با تاکید بر برخورد با متخلفان در پایان عنوان کرد: قیمت مصوب نان در نانوایی های سنتی هزینه آن ها را پوشش نمی دهد و پایین تر از آنالیز نرخ واقعی است.
افزایش قیمت خودسرانه برخی نانوا ها
فاطمه نظری رئیس اتحادیه نانوایان شکل عرضه نان کنجدی هم تغییراتی داشته و از این پس در کارتخوان های نانوایی ها قسمت جداگانه ای به خرید کنجد اختصاص داده شده و مردم می توانند برای هر عدد نان از ۱۰ تا ۳۰ گرم کنجد خریداری کنند. از سوی دیگر باید توجه داشت که از چندی پیش برخی نانوایی ها به شکل خودسرانه اقدام به بالابردن قیمت نان کرده بودند و اکنون نیز نان را با نرخ هایی بالاتر از آنچه ذکر شدند به دست مصرف کنندگان می رسانند. اما دولت به جای برخورد با آن ها یکباره تصمیم به بالابردن قیمت نان گرفت. ارقامی هم که در این گزارش به آن ها اشاره شدند نرخ های مصوب هستند.
منبع: aftabnews.ir