دلیل روشن شدن چراغ چک خودرو

یکی از مشکلاتی که ممکن است رانندگان با آن روبرو شوند، روشن شدن چراغ چک خودرو است. این چراغ با رنگ زرد یا قرمز روی نمایشگر پشت فرمان روشن می‌شود. روشن شدن این چراغ به معنای آن است که ایراد مهمی در قسمتی از خودرو، مخصوصا سیستم‌های الکترونیکی وجود دارد. اما چرا این چراغ روشن می‌شود و در صورت مواجه شدن با آن چه کار باید کرد؟ جهت خرید لوازم یدکی هیوندای خود با مشاوران ما تماس بگیرید

خودرو

چراغ چک خودرو چیست؟

چراغ چک خودرو یا Check Engine Light نشانگری است که در مجموعه آمپرهای پشت فرمان قرار دارد. این چراغ معمولا با نماد یک موتور کوچک یا نوشتهCheck Engine  در پشت فرمان ظاهر می‌شود.

چراغ چک خودرو به راننده اطلاع می‌دهد که اجزا و سیستم‌های موتور به درستی کار می‌کنند یا خیر. اگر این چراغ روشن شود، به معنای بروز یک یا چند مشکل در عملکرد خودرو است. ازاین‌رو در صورت مواجه با چراغ چک روشن باید در اولین فرصت خودرو را به تعمیرگاه معتبر ببرید تا عیب‌یابی و تعمیر شود.

اهمیت چراغ چک

هرگاه چراغ چک خودرو روشن شود، یعنی اختلالی در عملکرد ماشین وجود دارد. این اختلال ممکن است کوچک یا بزرگ باشد و در برخی موارد می‌تواند به حادثه و سانحه یا ضررهای مادی هنگفت منجر شود. بنابراین، بی‌اعتنایی به چراغ چک روشن خطرناک است و رانندگی با خودرویی که دچار این مشکل است، توصیه نمی‌شود.

با انجام سرویس دوره ای خودرو در بازه‌های زمانی معین، مشکلات موجود در همان ابتدا کشف می‌شود و احتمال مواجهه با چراغ چک روشن کاهش می‌یابد. گفتنی است سرویس دوره‌ای شامل مواردی مثل بازبینی قسمت‌های مختلف موتور خودرو، کنترل فشار باد تایرها، کنترل لنت‌ها، بررسی فیلترها و در صورت نیاز تعویض روغن موتور می‌شود.

مهم ترین هشدارهای چراغ‌ چک

بعضی از چراغ‌های هشدار اهمیت بیشتری نسبت به بقیه دارند و باید آنها را کاملا جدی گرفت. این هشدارها عبارتند از:

  • چراغ چک موتور
  • چراغ هشدار اتمام سوخت
  • چراغ هشدار باتری خودرو
  • چراغ هشدار ترمز
  • چراغ هشدار دمای موتور
  • چراغ هشدار کاهش سطح روغن موتور خودرو
  • چراغ هشدار سیستم ترمز ضد قفل

علت چشمک زدن چراغ چک خودرو

هنگامی که این چراغ چشمک می‌زند، در واقع نشان‌دهنده این است که عمل احتراق در اتومبیل به صورت نامنظم انجام می‌گیرد. این احتراق ممکن است ناشی از گرمای بیش از حد کاتالیزور باشد که در صورت سهل‌انگاری، امکان وقوع حوادثی نظیر آتش‌سوزی را در پی دارد؛ بنابراین به محض مشاهده این اتفاق باید خودرو را خاموش کنید و آن را به یک تعمیرکار متخصص نشان دهید.

روشن شدن چراغ چک ماشین قبل از استارت

هشدارها معمولا به دو صورت ماندگار و موقت اتفاق می‌افتند. هشدار ماندگار همانطور که از اسمش پیدا است دائمی می‌باشد؛ چرا که ناشی از خراب شدن یکی از قطعات مهم ماشین است. از این رو به محض اینکه موتور شروع به فعالیت می‌کند، چراغ چک دوباره روشن می‌شود.

در حالی که خطاهای موقت در صورتی که در حافظه ECU پاک شوند، در سیستم نیز برای همیشه پاک می‌شوند. از طرف دیگر، روشن شدن چراغ چک ماشین قبل از استارت موضوع چندان مهمی نیست. با این حال در صورت مشاهده، جهت اطمینان بیشتر، خودرو را به مکانیک حرفه‌ای نشان دهید.

ایراداتی جزئی مانند بسته نبودن کامل درب باک تا ایراداتی مهم مانند خراب ‌شدن مبدل کاتالیست می‌توانند از علت‌های روشن‌شدن چراغ چک باشند. در ادامه ده مورد رایجی که سبب روشن ‌شدن این چراغ می‌شوند را معرفی خواهیم کرد.

۱-از جا درآمدن درب باک

بسته به تکنولوژی خودروی شما ممکن است که نبودن درب باک سبب روشن شدن چراغ چک شود. همچنین گاهی باید درب تعویض گردد تا چراغ چک خاموش شود.

۲-خراب شدن سنسور اکسیژن

این سنسور وظیفه اندازه‌گیری میزان اکسیژن سوخته نشده را در اگزوز خودرو برعهده دارد. این اطلاعات به کامپیوتر خودرو فرستاده می‌شود تا بهترین نسبت سوخت و هوا وارد سیلندرها شوند. هرچند این امکان وجود دارد که زمان تعویض سنسور‌ها فرا رسیده باشد ولی همچنان موتور به عملکرد خود ادامه دهد، اما مصرف سوخت بیش‌تر خواهد شد. در درازمدت نیز یک سنسور معیوب می‌‌تواند سبب خراب شدن قطعاتی مانند مبدل کاتالیستی وشمع‌ها شود.

۳-خرابی کوئل و یا شمع‌ها

کوئل وظیفه دارد که الکتریسیته با ولتاژبالای مورد نیازبرای‌فرآیند جرقه‌زنی درشمع‌ها را تامین کند. در خودروهای قدیمی یک کوئل برای تمام سیلندرها درنظر گرفته می‌شد اما در خودروهای جدید به ازای هر سیلندر یک کوئل تعبیه شده است. به عنوان مثال بوگاتی شیرون ۱۶ کوئل دارد. اما تفاوتی ندارد که تعداد کوئل‌های خودروی شما چقدراست؛ کافیست یکی از کوئل‌ها به درستی کارنکند تا منجر به روشن‌شدن چراغ‌چک درصفحه آمپرخودروی شما شود.

همچنین اگرشمع‌ها خراب‌ شوند، دسته‌ای ازایرادات درماشین شما ایجاد می‌شوند که سوختن ناقص یا عدم انفجاردرسیلندر در شتاب‌گیری از جمله آن‌ها است. البته خراب شدن کوئل نیز می‌تواند منجر به همچین اتفاقی شود. حتی ممکن‌ است خودرو در حین حرکت ناگهان خاموش گردد.

۴-خراب شدن مبدل کاتالیستی

مبدل کاتالیستی درسیستم اگزوز قرار دارد و وظیفه دارد که کربن مونواکسید تولید شده درموتور را به کربن دی اکسید تبدیل کند. البته این قطعه پیچیدگی خاصی ندارد، همچنین می‌توان به راحتی از خراب شدن سریع آن پیشگیری کرد.

تعویض به موقع روغن مهم‌ترین عامل پیشگیری ازخراب‌ شدن مبدل به شمار می‌آید. همچنین دقت داشته باشید که مبدل کاتالیستی مسدود نشده باشد و هر صدای مشکوکی که ازاگزوز می‌شنوید و دود غیرعادی که خارج می‌شود را مورد بررسی قراردهید.

۵-از کارافتادن سنسور هوای ورودی

سنسورهوای ورودی وظیفه دارد که میزان هوایی که به موتور وارد می‌شود را بررسی کند و اطلاعات لازم را برای کامپیوتر خودرو ارسال کند. لرزش درجا ، مشکل در استارت زدن و تغییر ناگهانی درموقعیت پدال گاز می‌توانند نشان‌دهنده خرابی این سنسور باشند. همچنین اگرموتورخفه می‌کند یا مصرف سوخت بالاتر است، مشکل می‌تواند ازسنسور ورودی هوا باشد.

۶-خرابی وایر شمع

اگر وایر که وظیفه متصل کردن شمع و کوئل را برعهده دارد خراب شده باشد، دیگرامکان جرقه‌زنی درموتور وجود نخواهد داشت وچراغ چک روشن خواهد شد.

نشانه‌های اولیه خرابی وایر ، لرزش خودرو درهنگام درجا کارکردن و افت قابل توجه قدرت موتور هستند که باید آن‌ها را مدنظر داشت.

۷-ایراد در سیستم EGR

سیستم EGR که وظیفه بازچرخانی گاز اگزوز را برعهده دارد، با کاهش دما میزان گاز نیتروژن مونواکسید خروجی از اگزوز را کاهش می‌دهد و بازدهی موتور را نیز بهبود می‌بخشد. شیر این سیستم می‌تواند گرفته شود یا به طور کلی از کار بیفتد. در این صورت این شیر باید بازشده و تمیز شود یا به طورکلی با قطعه جدیدی تعویض گردد.

۸-نشتی خلأ

هرماشینی چند سیستم خلأ دارد که کارهای مختلفی را انجام می‌دهند. به عنوان مثال در بوستر ترمز‌ها از سیستم خلأ استفاده می‌شود. در موتور نیز خلأ اهمیت فراوانی دارد. حال اگر خودرو درهنگام کارکردن درجا ضربه می‌زند یا دور موتور بالا باقی می‌ماند ، احتمالا نشتی خلا درسیستم‌ها وجود دارد.

همچنین شلنگ‌ های خلأ نیز ممکن است پس ازمدتی خشک وشکننده شوند و ترک‌هایی درآن‌ها به‌وجود بیاید که مهم‌ترین علت نشتی خلأ نیزهمین اتفاق است. درضمن نشتی درمحل اتصالات نیز می‌تواند رخ دهد که نباید فراموش شوند.

۹-ایراد باتری

باتری همانطور که قطعه‌ای ساده به شمار می‌آید، عضوی حیاتی در خودرو نیز هست. بدون باتری ماشین استارت نمی‌خورد و درواقع هیچ عملکردی نخواهد داشت. دریک ‌سری ازخودروهای جدید، چراغ چک برای خراب شدن باتری نیز علاوه بر چراغ وضعیت دینام وجود دارد.

در هرصورت اگرچراغ چک خودرو شما روشن شده است، ساده‌ ترین کار مراجعه به نمایندگی محسوب می‌شود که البته هزینه کمی نخواهد داشت. اما اگرمی‌خواهید خودتان آستین بالا بزنید و ایراد را پیدا کنید، می‌توانید یک دستگاه اسکنر OBD II را با قیمت نه چندان زیادی تهیه کنید. این دستگاه به پورت OBD II خودرو که معمولا در سمت راننده قرار دارد متصل شده و ارورهایی که وجود دارد را به گوشی همراه شما می‌فرستد. پس ازآن با سرچ در اینترنت می‌توانید نسبت به معنای ارورهای مختلف آگا‌هی پیدا کنید. البته قبل از خریدن دستگاه، از هماهنگی آن با مدل خودرویتان اطمینان بیابید.

۱۰-ایراد در سیستم دزدگیر

اگر سیستم دزدگیر به خوبی نصب نشود، ممکن است سبب خالی شدن باتری ، روشن شدن چراغ چک و حتی جلوگیری از روشن شدن خودرو شود. اگر احساس می‌کنید که سیستم دزدگیرتان دچارمشکل شده است،‌ حتما به یک تعمیرکار خبره مراجعه کنید. حتی ممکن است که کل سیستم دزدگیر نیاز به تعویض‌ داشته باشد. هرچند این فرآیند کمی هزینه‌ برخواهد بود، اما حداقل نگرانی خاصی بابت روشن شدن ناگهانی سیستم دزدگیر در نیمه‌های شب به طور اتفاقی نخواهید داشت.

دکمه بازگشت به بالا