چه پارچه ای برای دامن پلیسه مناسب است؟

همه نکات درباره پارچه پلیسه؛ کدام نوع پلیسه مناسب اندام شماست؟

پارچه پلیسه طرحی زیباست که تا همیشه هم زیبا می‌ماند. طرح پلیسه می‌تواند به‌سادگی زیباییِ ملیح و جذابی را در لباس‌ها به‌وجود بیاورد. اگر شما هم پارچه پلیسه را دوست دارید، برای‌تان در این مقاله از دوره آموزش آستین و دوخت دامن کلاس های خیاطی سورن، از انواع پلیسه گفته‌ایم و اینکه با توجه به نوع اندامتان چطور پارچه پلیسه را به درستی بپوشید.

پلیس

بیایید درباره پارچه پلیسه حرف بزنیم

طرح پارچه پلیسه را که می‌شناسید؛ همان لایه‌لایه قرارگرفتن پارچه بر روی هم پارچه پلیسه را می‌سازد. چیزی شبیه بادبزن‌های قدیمی. پارچه‌ها و طرح و مدل‌های‌شان مواد خام دنیای مُد و فشن هستند. با وجود آنهاست که می‌توان به ایده‌ها بال‌وپر داد. پارچه پلیسه سالیان دراز در دنیای مد حضور داشته و همیشه مورد توجه بوده است. این یعنی اعجاز طرحی که می‌تواند همیشه محبوب و کاربردی بماند. پلیسه حالتی زنانه دارد و به لباس تنوع و جذابیت می‌دهد. پلیسه تاشدگی بخش‌های مختلف پارچه با الگویی منظم روی هم است که در قالب نواری تزئینی در حاشیه لباس‌ها استفاده می‌شود یا حتی کل پارچه یک لباس هم قابلیت شکل‌گرفتن (تاشدگی روی هم) به این سبک را دارد.

تاریخچه پارچه پلیسه

این‌روزها پلیسه‌ها در همه‌جا دیده می‌شوند؛ در انواع لباس، پرده، لوازم تزیینی و… . اما ریشه و تاریخچه پلیسه‌ها به چه زمانی بازمی‌گردد؟ می‌توانید حدس بزنید؟ پلیسه‌کردن پارچه‌ها در مصر باستان رواج داشته است. از این روش که در آن زمان، انجامش دشوار بوده، برای تزئین لباس حاکمان استفاده می‌کرده‌اند. پارچه‌های رایج برای دوخت‌ودوز لباس بزرگان از جنس ابریشم، نخ و پشم بوده است.

پلیسه‌کردن گران و دشوار بوده و در مصر باستان فقط مخصوص اشراف به‌شمار می‌رفته است. از آنجا که تمام فرایند چین‌وشکن‌دهی به پارچه‌های پلیسه با دست انجام می‌شده، آماده‌کردن لباسی با این شکل‌وشمائل بسیار زمان‌بر هم بوده است. بعدها هم در تاریخ، ردپای پلیسه به دنیای اشراف‌زادگان می‌رسد. برای نمونه، ملکه الیزابت از پلیسه برای دور یقه‌اش استفاده می‌کرد و چنین طرحی را در دوران خود رواج داد. باید بدانید که این یقه دایره‌ای پلیسه هم در لباس مردان استفاده می‌شد و هم زنان.

در طول تاریخ، استفاده‌های زیادی از طرح پلیسه شده است. برای نمونه، جنگنده‌های یونانی هم در لباس‌هایشان از پارچه‌های پلیسه بهره می‌برده‌اند یا ردپای این طرح در لباس‌های اسکاتلندی‌ها هم دیده می‌شود؛ منظور دامن‌های مردانه‌ مشهور این کشور است. در اوایل قرن بیستم، هنرمند اسپانیایی یعنی ماریانو فورتونی (Mariano Fortuny) که در چندزمینه هنری از جمله طراحی مدوفشن تبحر داشت، پیراهنی به نام دلفوس ( Delphos) طراحی کرد. این پیراهن زیبا دارای پلیسه‌های ظریفی از بالا تا پایین لباس است. البته نباید فراموش کنیم که فورتونی در مسیر طراحی این لباس معروف همراه با همسر فرانسوی‌اش یعنی هنریت نگرین (Henriette Negrin) بوده است.

طرح دلفوس با الهام از ستون‌های بناهای یونانی ایجاد شده بود. این پیراهن انحناهای بدن زنان را به‌خوبی به‌نمایش می‌گذاشت و حالتی آزاد و راحت داشت. برای همین هم مشتریان پیشرو و طرفدار نوآوری فورتونی از آن استقبال زیادی می‌کردند. البته دلفوس یک مشکل بزرگ هم داشت که هنوز هم پابرجاست: پلیسه‌های سرتاسری این لباس به‌سختی حفظ می‌شوند و در هنگام شست‌وشو مشکلات زیادی ایجاد می‌کنند.

ساخت پارچه پلیسه

برای ساخت پلیسه روی یک پارچه ساده از دستگاه و حرارت یا مواد شیمیایی هم کمک گرفته می‌شود. سه نوع پلیسه وجود دارد:

  • پلیسه دستی: در این روش از تولید پارچه پلیسه از اتو برای ایجاد الگوی پارچه استفاده می‌شود.
  • پلیسه ماشینی: در این روش از تولید پلیسه از ماشین‌هایی استفاده می‌شود که با ایجاد حرارت میان لایه‌لایه‌هایِ قرارگرفته روی پارچه، پلیسه ایجاد می‌کنند.
  • پلیسه با قالب: در این فرایند نیمه‌صنعتی،‌ پارچه‌هایی که از قبل بریده شده‌اند در بین دو صفحه کاغذ قرار می‌گیرند که الگوی پلیسه دارند و بعد حرارت به اینها داده می‌شود و پارچه پلیسه شکل می‌گیرد.

هدف استفاده از پلیسه چیست؟

پارچه پلیسه می‌تواند به لباس حجم اضافه کند و لباس را از سادگی درآورد. گاهی‌اوقات در طراحی لباس برای حجم‌دادن به لباسِ اندام‌هایی از آن استفاده می‌کنند که صاف و تخت هستند و برجستگی چندانی ندارند. البته گاهی‌ هم هدف فقط اضافه‌کردن زیبایی و تزیین بیشتر لباس است. از پلیسه‌ها در طراحی دکوراسیون منزل در جاهایی مانند پرده و وسایلی مثل کوسن‌ها هم می‌توان استفاده کرد. در واقع، شبیه پاپیون‌ها که می‌توانند به هرچیزی اضافه شوند و طرح وسایل و لباس‌های مختلف را از سادگی درآورند و زیباتر کنند، پلیسه‌ها هم دنیای متنوعی دارند.

انواع پلیسه‌ها

پارچه پلیسه انواع و شکل‌های مختلفی هم دارد که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست:

  • پلیسه جعبه‌ای: این سبک از پلیسه‌ها بیشتر در دوخت و تزیین پرده دیده می‌شوند و معمولا برای دوخت لباس از آنها کمک گرفته نمی‌شود.
  • پلیسه معکوس: این پلیسه در بیشتر دامن‌ها و پیراهن‌ها کاربرد دارد.
  • پلیسه آکاردئونی: این پلیسه‌ها معمولا تمام دامن یا پیراهن را از بالا تا پایین شامل می‌شوند.
  • پلیسه چاک‌دار: این مدل هم نوعی پلیسه معکوس است که بیشتر برای دامن‌های مینی و تنگ استفاده می‌شود تا امکان راه‌رفتن به‌وجود بیاید.
  • پلیسه کریستالی: این پلیسه‌ها هم در لباس‌ها کاربرد دارند و حالت تاشدگی‌های باریک و ریز دارند.
  • پلیسه چاقویی: پلیسه چاقویی بیشتر برای دامن‌ها استفاده می‌شود.

مدل‌های پلیسه مناسب هراندامی چیست؟

مهم‌ترین اصل شیک‌پوشی و آراسته‌بودن این است که بدانید چه مدل و رنگ لباسی به اندام‌تان می‌آید و در آن راحت‌تر هستید و احساس بهتری دارید. در زمینه پوشیدن لباس‌هایی با پارچه پلیسه هم باید دقت کنید. هر مدل پلیسه‌ای برای‌تان مناسب است؟ در ادامه به شما می‌گوییم که با هرشکل از بدن و اندام باید به سراغ چه نوع پلیسه‌هایی بگردید:

اگر ران و باسن حجیم دارید

اگر ران و باسن بزرگی دارید، پلیسه‌ها بهتر است در پایین دامن باشند در صورت داشتن چنین اندامی باید از پارچه پلیسه معکوس، چاقویی یا کریستالی استفاده کنید. اما در چه مدل و سبکی از لباس؟ لباس‌هایی که حالت ماهی دارند و در بخش پایینی لباس یعنی پایین دامن‌شان از باسن به‌بعد حالتی گشاد پیدا می‌شود.

در بخش پایینی دامن چنین لباس‌هایی وجود انواعی از پلیسه که نام برده شد، مشکلی نخواهد داشت. این انتخاب‌ها باسن و ران را صاف‌تر نشان می‌دهند. در مقابل پلیسه‌های آکاردیونی، چاقویی و جعبه‌ای که از ناحیه کمر لباس شروع می‌شوند به شما توصیه نمی‌شود چون بدن‌تان را پهن‌تر و بزرگ‌تر نشان می‌دهند.

اگر شکم بزرگ دارید

شما باید از پوشیدن لباس‌هایی که از قسمت بالا تا پایین پلیسه دارند به‌شدت پرهیز کنید. قرارگرفتن پلیسه‌ها روی شکم‌تان همان است و بزرگ‌تر نشان‌دادن آن هم همان. بهتر است به‌سراغ گزینه‌هایی بروید که تمرکز نگاه مخاطب را از روی شکم‌تان کم می‌کند.

اگر سینه‌های بزرگ دارید

سینه‌های بزرگ هم باید از بخش پلیسه‌ای دور بمانند. بهتر است که به سراغ لباس‌هایی بروید که از قسمت کمر به بعد دارای پلیسه می‌شود و به بخش‌های دیگر بدن حالت و حجم می‌دهد. به‌وجودآوردن هماهنگی میان حجم سینه‌ها و بخش‌های دیگر اندام با وجود پارچه پلیسه در بخش دامن لباس ایده خوبی خواهد بود.

اگر اندامی تخت و صاف دارید

شما باید از پارچه پلیسه در بخش بالاتنه و پایین‌تنه کمک بگیرید. در این صورت به بدن‌تان حجم و شکل داده می‌شود. پلیسه‌های بالاتنه می‌توانند متفاوت از پلیسه‌های پارچه در بخش پایین‌تنه باشند. لباس‌تان هم باید کمری جداگانه داشته باشد. البته پلیسه معکوس یا جعبه‌ای انتخاب‌های خوبی نیستند. این را یادتان نرود.

به نقل از: دوره نازک دوزی خیاطی با مدرک فنی حرفه ای

دکمه بازگشت به بالا