کاربردهای اصلی سیستم های هالوژن فری
مستربچ مستربچ ضد شعله هالوژن فری پلیپروپیلن (Polypropylene Halogen-Free Flame Retardant Masterbatch) یک افزودنی خاص است که به پلیپروپیلن (PP) اضافه میشود تا خاصیت ضد شعله به آن ببخشد بدون استفاده از هالوژنها مانند کلر و برم که برای محیط زیست و سلامتی مضر هستند.
مستربچ ضدشعله هالوژن فری پلی پروپیلن بهویژه در صنایع الکترونیک برق و مواد پلیمری جایگاه ویژهای دارند. این سیستمها بهگونهای طراحی شدهاند که در صورت آتشسوزی گازهای هالوژنی مانند کلر برم یا فلوئور آزاد نمیکنند و به دلیل کاهش خطرات زیستمحیطی و کاهش خطرات سلامتی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
ویژگیهای مستربچ هالوژن فری
- فاقد هالوژن: سازگار با محیط زیست و عدم تولید گازهای سمی هنگام سوختن.
- مقاومت در برابر شعله: به تأخیر انداختن یا جلوگیری از گسترش آتش.
- پایداری حرارتی بالا: مناسب برای کاربردهایی که در دمای بالا قرار دارند.
- عدم تغییر در خواص مکانیکی پلیمر: حفظ استحکام و انعطافپذیری پلیمر.
- تطابق با استانداردهای ایمنی: مناسب برای استفاده در محصولات با نیازهای ایمنی بالا.
کاربردهای مستربچ افزودنی هالوژن فری پلی پروپیلن
- صنعت برق و الکترونیک: کابلها سوکتها و قطعات الکتریکی که نیاز به ویژگی ضد شعله دارند.
- ساخت و ساز: لولهها پروفیلها و مواد عایق در ساختمانها.
- خودروسازی: قطعات داخلی خودرو که نیاز به مقاومت در برابر آتش دارند.
- بستهبندی: بستهبندیهایی که نیاز به ایمنی بالا در برابر آتش دارند.
مستربچ افزودنی ضد حریق
مستربچ ضد شعله در لوله های فاضلاب برای پایدار شدن در مقابل اشتعال کاربرد دارد. مستربچ های ضد شعله در پایه های pp, on, ABS, pc موجود هستند که به سه نوع مختلف تقسیم بندی می شوند. تاخیر انداز شعله هالوژنه یک نمونه از مستربچ های افزودنی ضد حریق است حاوی کلر و برم می باشند. این نوع تاخیر اندازه شعله عامل اشتعال را کاهش می دهد. تاخیر انداز بدون هالوژنه نمونه های دیگر مستربچ های ضد شعله است . تغییر اندازه کم هالوژن از نمونه های دیگر است که در قطعات خودرو لوازم خانگی صنایع الکتریکی استفاده می شود و به دلیل عملکرد منحصر به فردی که دارد از پیشروی شعله و آتش در محصولات جلوگیری می کند. زمانی که از مستربچ افزودنی ضد حریق استفاده می کنید مزایای زیادی به دست می آورید و می توان به اختلاط و تلفیق مناسب دود خیلی کم دوام مکانیکی و حرارتی بسیار بالا چکه نکردن اشاره کرد. همانطور که بیان شد از این مستربچ ها در صنایع الکتریکی و ساخت قطعات و غیره استفاده می شود.
مکانیزم عملکرد عامل تاخیر انداز شعله
از آنجایی که مواد پلیمری وقتی در معرض آتش قرار بگیرند و می سوزند از تغییر اندازه شعله یا مستربچ ضد شعله استفاده می شود. شاخه دار شدن زنجیره ها یکی از مهمترین مسئله ها در قابلیت اشتعال پذیری است زیرا رادیکال های فعال به سرعت افزایش می یابند و به همین دلیل شدت سوختن افزایش می یابد و در این شرایط با استفاده از عملیات Flame cooling مانع از شدت گرفتن سرعت می شوند. حداقل نمایی اکسیژن یکی از روش های اندازه گیری میزان اشتعال است که درصدی از اکسیژن در جو می باشد که باعث می شود سوختن در شرایط استاندارد انجام بگیرد. در واقع هرچه میزان حداقل نمایی اکسیژن یا LOI افزایش یابد بر سطح مقاومت پلیمر در برابر اشعه افزوده می شود و پلیمر خود خاموش کننده تر می شود. آمیز های فسفر دار مانند فسفر قرمز فسفریک اسید تستر آمونیوم پلی فسفات آمیزه های هالوژنه مانند دی برومو فنیل اکساید تترا برومو بیس فنل A پلیمر کلردار شده آمیزه فلزی مانند آلومینیوم هیدروکسید زینک بورات منیزیم هیدروکسید افزودنی های فرونشاندن دود و تاخیر انداز شعله می باشند.
جمع بندی
این مستربچ برای افزایش ایمنی در برابر حریق و کاهش اثرات زیستمحیطی مواد هالوژنی استفاده میشود.