ویدئو پروژکتورها چگونه کار می کنند؟

نحوه کار ویدئو پروژکتور به چه صورت است؟

چطور پروژکتورها تصاویر دلخواه ما را بزرگ‌تر می‌کنند؟ دامنۀ بزرگ‌نمایی پروژکتورها چقدر است و از کجا باید مطمئن باشیم پروژکتوری که خریداری می‌کنیم، مورد دلخواه ما هست یا نه؟ دو تکنولوژی استفاده از LCD و DLP از مهم‌ترین تکنولوژی‌های ساخت پروژکتور است. نوع تکنولوژی ساخت به طور مستقیم روی کیفیت تصاویر، عمر ویدئو پروژکتور و همچنین کاربرد آن تأثیر دارد. نکتۀ بعدی اینکه نحوۀ کار با این پروژکتورها هم متفاوت است. اگر قصد دارید بهتر از خود بهره ببرید و عمر آن را افزایش دهید، این موضوع اهمیت دارد.

نحوه کار ویدئو پروژکتورها به چه صورت است؟

به طور خلاصه ویدئو پروژکتور دستگاهی است که می‌تواند سیگنال‌های صوتی و تصویری را گرفته و سپس آن‌ را به کمک یک لنز بزرگ‌نمایی کند. به‌عنوان مثال وقتی فیلمی را روی لپ‌تاپ 15 اینچی خود دارید، می‌توانید به کمک ویدئو پروژکتور آن را بزرگ‌تر کرده و روی یک پرده نمایش 150 اینچی نمایش دهید. خیلی بزرگ‌تر از این کار در پروژکتورهای مختلف بر اساس تکنولوژی ساخت آن‌ها به شکل‌های متفاوتی انجام می‌شود.

آشنایی با انواع تکنولوژی ساخت ویدئو پروژکتورها

نحوه کار ویدئو پروژکتور وابسته به تکنولوژی ساخت آن است. اگرچه درنهایت همۀ پروژکتورها قرار است تصویری را بزرگ‌نمایی کرده و روی پرده نمایش دهند، اما تکنولوژی ساخت می‌تواند روی کیفیت تصویر و کارایی پروژکتور اثرگذار باشد. به همین خاطر قبل از خرید پروژکتور بهتر است با این مسئله آشنایی داشته باشید.

پروژکتورهای دی ال پی (DLP)

در ویدئو پروژکتورهای DLP جهت پردازش تصویر از پردازش دیجیتالی استفاده می‌شود. این تکنولوژی به کمک تعداد زیادی آینۀ میکرومتری کار می‌کند. وقتی سیگنال تصویری از لپ‌تاپ به پروژکتور می‌رسد، این سیگنال توسط لامپ تصویر تجزیه شده و اصطلاحاً برای دستگاه ترجمه می‌شود. نوری که از لامپ تصویر می‌آید، باید از یک چرخۀ رنگی چهار ربعی عبور داده شود. هرکدام از این ربع دایره‌ها به بخشی از طیف نوری اجازۀ عبور می‌دهند. به نحوی که نور تابانده شده به طیف‌های سبز، آبی و قرمز تجزیه می‌شود. (ربع چهارم دایره خنثی بوده و وظیفۀ آن نظم بخشی به روند حرکتی چرخه است.)

نوری که از این دایرۀ چرخان عبور می‌کند، به میکروآینه‌های پروژکتور تابانده می‌شود. هر آینه تقریباً حکم یک پیکسل از تصویر را دارد. این آینه‌ها متحرک بوده و پیوسته عقب و جلو می‌شوند. وقتی سه طیف نوری به آینه‌ها تابانده می‌شوند، تصویر اصلی برای نمایش ساخته می‌شود. حالا موقع بزرگ‌نمایی تصویر است. در این مرحله تصویر توسط لنز بزرگ‌نمایی شده و روی پرده نمایش داده می‌شود.

پروژکتورهای دی ال پی وزن پایین‌تری دارند و از نظر تعمیرات نگهداری هم نیاز کمتری به مراقبت خواهند داشت. تصویر تولیدی نیز در این پروژکتورها پیوسته‌تر و شفاف‌تر خواهد بود. از این مدل‌ها بیشتر برای راه‌اندازی سینمای خانگی استفاده می‌شود.

مشکل اصلی ویدئو پروژکتورهای DLP نداشتن قابلیت زوم یا درواقع تغییر حالت لنز است. این مشکل در فضاهای بزرگ مثل سالن‌های کنفرانسی یا سینماها دردسرساز خواهد بود. به نحوی که کیفیت تصاویر را کاهش می‌دهد. به همین خاطر در این فضاها کمتر از پروژکتورهای دی ال پی استفاده می‌شود.

پروژکتورهای LCD

در پروژکتورهای ال سی دی، به جای پردازشگر دیجیتالی و استفاده از میکروآینه‌ها، از سه صفحه LCD کوچک استفاده می‌شود. نحوه کار ویدئو پروژکتور به این شکل است که مراحل تجزیۀ تصویر و ترجمۀ آن برای دستگاه در اینجا هم توسط لامپ تصویر انجام می‌گیرد. سپس نور تولیدی لامپ تصویر به سه آینه که اصطلاحاً (Dichroic mirror ) نامیده می‌شوند، می‌رسد. این سه آینه نور لامپ تصویر را به سه طیف رنگی قرمز، آبی و سبز تجزیه می‌کنند. نور تجزیه شده، به سمت سه ال سی دی دستگاه هدایت خواهد شد.

نحوۀ طراحی این صفحات LCD به نحوی است که می‌توانند باز یا بسته شوند. (مقادیر صفر و یک بگیرند.) به این شکل می‌توانند تصاویر دریافتی را برحسب طیف رنگی تجزیه کرده و برای بزرگ‌نمایی نهایی آماده سازند. در اینجا یک منشور کار ترکیب تصاویر را برعهده می‌گیرد و تصویر ترکیبی را به سمت لنز پروژکتور می‌فرستد؛ و نتیجۀ پایانی همان تصویری است که ما روی پرده مشاهده می‌کنیم.

مهم‌ترین مزیت پروژکتورهای LCD قیمت پایین‌تر آن نسبت به مدل‌های DLP است. در ضمن این پروژکتورها توانایی بزرگ‌نمایی بیشتر تصاویر را هم دارند. به همین خاطر در ادارات، سینماها، مدارس و سالن‌های کنفرانسی مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما برای سینماهای خانگی، چون کیفیت تصاویر نسبت به پروژکتورهای لیزری یا DLP پایین‌تر است چندان توصیه نمی‌شوند.

آموزش کار با ویدئو پروژکتور

وقتی پروژکتوری خریداری می‌کنید، باید بتوانید بهترین تصویر خروجی را از آن دریافت نمایید. برای این کار باید ابتدا پروژکتور خود را به شکل صحیحی نصب کنید. سپس بتوانید تصویری شفاف از آن دریافت نمایید و اگر به این مرحله رسیدید، برای حفظ کیفیت تصویر، شیوه‌های نگهداری و سرویس مرتب پروژکتور را در دستور کار قرار دهید.

آشنایی با مراحل نصب پروژکتور

برای این کار مهم‌ترین چیز آشنایی با مراحل نصب پروژکتور است. با خواندن مقالۀ «» می‌توانید مرحله به مرحله این کار را خودتان انجام دهید.

در نصب پروژکتورها، فاصلۀ دستگاه تا پردۀ نمایش، در نظر گرفتن ارتفاع مناسب، کابل کشی، انجام تنظیمات مناسب برای دریافت تصویری شفاف و فکر کردن به سیستم صدا ازجمله مواردی است که باید به آن فکر کنید.

نکته‌ای که در نصب و راه اندازی پروژکتورها باید به آن توجه داشت، اختصاصی بودن بخشی از تنظیمات و فاکتورها برای هر پروژکتور است. این موارد اختصاصی تابعی از مدل پروژکتور و مکان نصب آن خواهد بود. برای مثال در مدارس یا سالن‌های کنفرانسی مسلماً شیوۀ نصب ویدئو پروژکتور متفاوت از نصب یک پروژکتور خانگی خواهد بود. اگر می‌خواهید با خیال راحت‌تری از پروژکتور خود استفاده کنید، بهتر است نصب ویدئو پروژکتور را به نیروهای متخصص این کار بسپارید.

آشنایی با نگهداری و کار با ویدئو پروژکتور

ویدئو پروژکتورها اغلب محصولات دیجیتالی گران قیمتی هستند. به همین خاطر باید در نگهداری آن‌ها کمال دقت را داشت. ازجمله اینکه به‌موقع آن‌ها را سرویس کرد و به‌صورت دوره‌ای بخش‌های اصلی آن را گردگیری نمود. نکته‌ای که وجود دارد این است که نحوه کار ویدئو پروژکتورها همان‌طور که بالاتر گفتیم، باتوجه به تکنولوژی ساخت آن متفاوت است. درنتیجه شیوۀ گردگیری و سرویس آن هم متفاوت خواهد بود.

معمولاً در دفترچۀ راهنمای پروژکتور شیوه‌های صحیح پاک کردن گرد و خاک از سطوح اصلی را می‌توانید پیدا کنید. همچنین اگر لامپ پروژکتور نیاز به تعویض داشته باشد، می‌توانید باتوجه به دستورالعمل‌های دفترچه راهنما یا مراجعه به مقالۀ «» این کار را انجام دهید.

نحوه کار با پروژکتور مدرسه

در مدارس یا مکان‌های عمومی دیگری مثل دانشگاه‌ها یا ادارات، نگهداری از پروژکتورها اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. تعداد دفعات استفاده از این دستگاه در مکان‌های عمومی بیشتر است. از طرفی هم ممکن است به‌خاطر سهل‌انگاری دیگران، تنظیمات پروژکتور تغییر داده شود یا آسیب‌های ناخواسته‌ای به پروژکتور برسد. به همین خاطر پیشنهاد می‌شود به‌صورت دوره‌ای این پروژکتورها را سرویس کنید و در صورت ایجاد هر مشکل مشکوکی با تعمیرکاران مجاز تماس بگیرید.

همانطور که احتمالا می‌دانید، با سوراخ کردن یک تکه کاغذ و قرار دادن چراغ قوه پشت آن، می‌توانید تصویر بزرگی از حفره‌ی موردنظر را بر روی دیوار ایجاد کنید. ویدئو پروژکتور هم به زبان ساده به همین شکل کار می‌کند با این تفاوت که به جای عبور نور از حفره، نور از یک لنز رد می‌شود و تصویر بزرگی بر روی دیوار به نمایش درمی‌آید. اما پروژکتورها برای این کار از فناوری‌های مختلفی استفاده می‌کنند که در ادامه تفاوت‌های بین آن‌ها را مطرح می‌کنیم.

 

دکمه بازگشت به بالا