فیلم های کمدی سخیف، عیار این روزهای سینما/ دست از شعار برداریم

احمد نجفی در گفت وگو با آنا؛

فیلم‌های کمدی سخیف، عیار این روزهای سینما دست از شعار برداریم
فیلم های کمدی سخیف عیار این روزهای سینما دست از شعار برداریم

بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون گفت: نباید با ساخت آثار سخیف و تحقیرآمیز سینما را به سخره گرفت. باید سبک و سیاق آثار کمدی را تغییر داد تا ذائقه مردم به هم نریزد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا احمد نجفی از آن دست بازیگرانی است که در کارنامه هنری اش آثار مهم فراوانی دارد آثاری که بسیاری از آنها در دوره ای جزو فیلم ها یا سریال های پرطرفدار در حال پخش بودند. از فیلم های «دندان مار» کیمیایی و «سگ کشی» بهرام بیضایی در دهه های شصت و هفتاد گرفته تا سریال هایی مثل «طوفان شن» «ولایت عشق» «عملیات ۱۲۵» و «معمای شاه». البته در فهرست نقش هایی که احمد نجفی به تصویر کشیده است باید شخصیت «کارآگاه علوی» را جدا برشمرد شخصیت مرکزی و قهرمان سریال «کارآگاه» یا همان «کارآگاه علوی» که به نوعی قدیمی ترین پلیس تلویزیون است و هنوز هم بسیاری از مخاطبان قدیمی تلویزیون این بازیگر پیشکسوت را با همین نقش ماندگار به خاطر دارند.

یکی از نکات قابل توجه درخصوص احمد نجفی صراحت اوست این بازیگر قدیمی بار ها و بار ها با نقطه نظرات خود مدیران تلویزیون و همچنین مسئولان سازمان سینمایی را به چالش کشیده است. معروف ترین حرکت او در این خصوص هم گل گرفتن درِ ورودی خانه سینما بود! حرکتی که حواشی زیادی برای این بازیگر به وجود آورد.

با تمام این تفاسیر احمد نجفی هنوز هم از هنرمندانی است که در کار های مختلف حضور دارد و فیلمسازان برای نقش های مختلف به سراغ او می روند. او در حال حاضر دو سریال «هشت پا» به کارگردانی احمد معظمی و «تانک خورها» ساخته احمد شیخ طادی را به صورت همزمان روی آنتن دارد و در فیلم «سلمان فارسی» داود میرباقری هم حضور دارد. به بهانه فعالیت های اخیر این بازیگر با او به گفتگو نشستیم.

آنا: چند وقت پیش ما در گزارشی بهترین سریال های پلیسی تاریخ تلویزیون رو مرور کردیم که قدیمی ترین سریال این فهرست «کارآگاه علوی» بود و خیلی از آثار این فهرست مربوط به سریال های دو سه دهه اخیر بودن به نظر شما چرا سریال های امروز تلویزیون مثل کار های دهه شصت هفتاد و اوایل هشتاد جریان ساز نیست؟

نجفی: یک مسئله مهم در سریال سازی دنباله سازی است. بعضی اوقات مدیران تلویزیون به این نکته توجه نمی کنند که می توانند سریال های خوب را برای چند فصل ادامه دهند. شما می بینید که امروز در صنعت سریال سازی جهان آثار بعضا ۱۰ فصل یا بیشتر هم دارند اما در کشور ما به این موضوع توجه نمی شود. مثلا برای همین سریال «کارآگاه علوی» به اصرار من فصل دوم ساخته شد و حتی پیشنهاد کردم فصل سوم هم تولید شود و تمرکز از روی منِ کارآگاه علوی برداشته شود و این شخصیت به عنوان مشاور در کنار بازیگر اصلی حضور داشته باشد. من به دنبال این بودم زنجیره ارتباط با مخاطب قطع نشود چون فکر می کردم این سریال هم جای کار دارد. اگرچه اصرار های ما نتیجه بخش نبود و با تصمیم بزرگان این اتفاق رخ نداد در حالی که معتقدم این اتفاق می توانست برای سلیقه مخاطبان جریان سازی کند.

این روز ها سینمای ایران فقط شده فیلم های کمدی سخیف

احمد نجفی در نمایی از سریال «تانک خورها» در نقش عزیز آقا

آنا: پس فکر می کنید عملکرد مدیران رسانه ملی باعث این اتفاقات است؟

نجفی: به نظر من تغییر مدیران خیلی تاثیر منفی در پروسه تولید آثار می گذارد. البته نظری راجع به بهتر یا بدتر شدن کار ها ندارم نکته من این است که این جابجایی های مدیریتی مسیری که تلویزیون حرکت می کند را تغییر می دهد. در حالی که من معتقدم وقتی یک اثر توانسته مخاطب را به خود جذب کند کار کمی انجام نداده و تلویزیون نباید از این ظرفیت غافل شود. ما خیلی راحت سریال های موفق را کنار می گذاریم فراموش می کنیم و برای جلب رضایت تماشاگر دست به کار های عجیب و غریب و تولید سریال هایی می زنیم که بسیاری از آنها در جذب مخاطب شکست می خورند. اگرچه ما بار ها به این مسئله اشاره کردیم و متاسفانه کاری هم در این خصوص نمی توان انجام داد هر بار مدیر جدیدی می آید و در نتیجه یا همه چیز یا به هم می ریزد یا طرح ها و ایده های قبلی فراموش می شود.

ما (هنرمندان) که نمی توانیم به مسئولان رسانه ملی فشار بیاوریم که ایده ما را عملی کند خود مدیران باید به دنبال سوژه های جذاب و موفق باشند.

آنا: شما به عنوان هنرمندانِ فعال و باسابقه در این حوزه چقدر نسبت به این مسئله هشدار دادید؟

نجفی: این موضوعی است که خود مدیران و معاونین آنها و دست اندرکاران تلویزیون باید به آن توجه کنند ما که نمی توانیم به مسئولان رسانه ملی فشار بیاوریم که ایده ما را عملی کند خود مدیران باید به دنبال سوژه های جذاب و موفق باشند. در حقیقت مدیری که به خروجی کارش اهمیت می دهد باید به منِ هنرمند اعتراض کند که «چرا کار نمی کنی؟» «چرا به ساخت سریال موفقت ادامه نمی دهی؟» نه این که هنرمندان دائما پشت در اتاق مدیران باشند تا ایده هایشان را عملی کنند.

آنا: اخیراً مدیران سیمافیلم اعلام کردند که باز هم میدان را در اختیار ستاره ها گذاشتند و تا یک سال آینده تعداد زیادی سریال با حضور ستاره های قدیمی و جدید تلویزیون پخش خواهد شد. فکر می کنید این تغییر رویه به بیشتر دیده شدن آثار تلویزیونی کمک می کند؟

نجفی: من امیدوارم این اتفاق رخ دهد. حقیقتاً راجع به ایجاد شرایط جدید برای جلب تماشاگر نسل جوان خیلی باور دارم. من فکر می کنم که باید دست از شعار دادن برداریم بیشتر کار کنیم. ما حتی می توانیم حرف هایمان را هم در دل آثارمان بزنیم همانطور که در فیلم ها و سریال های روی دنیا هم این کار را می کنند. حرف ها اگر به صورت شعاری و اصطلاحاً «رو» نباشد می توانیم از ظرفیت هنرمندانمان استفاده کنیم. در این خصوص کار های زیادی می توان انجام داد اما متاسفانه ما مقداری شعار زده هستیم و مردم نیز همه چیز را با آن شعارزدگی مقایسه می کنند. به نظرم سریال سازی سفارشی و تشریفاتی باید ازدستور کار خارج شود چون این قبیل کار ها به شعارزدگی دچار می شود و جامعه ما چنین آثاری را پس می زند و نتیجه برعکس روی مخاطب می گذارد.

فیلم های کمدی سخیف عیار این روزهای سینما/ دست از شعار برداریم

آنا: در مورد شرایط تلویزیون صحبت کردیم سینما چطور در حال حاضر وضعیت سینمای ایران را چطور می بینید؟

نجفی: شرایط عجیبی حکم فرماست باید فکری به حال کمدی سازی های امروز سینما شود. من جایی می دیدم که آقای کیمیایی با گلایه می گفت که چرا در سینما مرد ها یا به جای زن ها بازی می کنند یا دائم می رقصند. ما باید این شرایط را در سینما تغییر دهیم در فیلم های پرفروش امروز دائم همین موارد تکرار می شود. سینمای اجتماعی ما باید رونق بیشتری بگیرد چون احساس می کنم این ژانر در سینمای ما حال خوبی ندارد. در حال حاضر شاید کمی در آثار دفاع مقدس عملکرد قابل دفاعی داشتیم که به نظرم آن هم در حال فراموشی است و همه برای پرفروش شدن می زنند و می رقصند!

ساخت فیلم کمدی لازم است ولی ساخت این مدل آثار کمدی کمی من را عصبانی و اذیت می کند. ما الان چند سالی است این روند را در سینما داریم و احساس می کنم باید آن را تغییر داد.

آنا: یعنی شما مشکل امروز سینما را زیاد شدن آثار کمدی می دانید؟

نجفی: قطعاً ساخت فیلم کمدی لازم است ولی ساخت این مدل آثار کمدی کمی من را عصبانی و اذیت می کند. ما الان چند سالی است این روند را در سینما داریم و احساس می کنم باید آن را تغییر داد. مثلاً شما تماشا بکنید موسیقی فیلم ها بسیار بد شده یا قصه ها و بازی ها به شدت ضعیف شده است. بسیاری از آثار امروزی کپی شده از داستان فیلم های قدیمی هستند و ما نیازمند یک بینش جدید در این حوزه هستیم تا شرایطی که در سینما حاکم شده را تغییر دهیم. متاسفانه در حال حاضر سینمای ما به این شرایط رسیده که عده ای فقط آثاری در ژانر کمدی تولید می کنند که این آثار فضای فرهنگی و نگاه تماشاگران ما به سینما را هم تغییر داده است و اثرات مخرب فراوانی دارد.

آنا: با وجود تغییراتی که در راس مدیریت سینما انجام شد چقدر به تغییر این رویه امیدوارید؟

نجفی: خب مدیر سازمان سینمایی به تازگی تغییر کرده و امیدوارم در دوره مدیر فعلی هم اتفاقات خوبی رخ دهد. البته هنوز نمی توان چیزی درخصوص عملکرد آقای فریدزاده گفت اگرچه من یک فریدزاده از قدیم می شناختم و نمی دانم مدیر فعلی همان مدیر اسبق است یا خیر؟

آنا: نه مدیر جدید رائد فریدزاده برادرزاده آن مدیر اسبق است.

نجفی: آقای فریدزاده که در گذشته می شناختم بسیار فرد سالمی بود و خوب کار می کرد امیدوارم برادرزاده ایشان هم بتواند در همان راستا حرکت کند. اما در رابطه با عملکرد مدیریت قبلی سازمان سینمایی باید بگویم من برعکس برخی از منتقدان عملکرد محمد خزاعی را مثبت می بینم. او از جنس سینما بود و برای آن تلاش کرد. او خیلی از مشکلات مربوط به هنرمندان این حوزه را می دانست و برای برطرف کردن آنها قدم برداشت. از طرف دیگر برنامه ریزی های خوبی برای ساخت سالن های استاندارد و حرفه ای داشت و امیدوارم مدیران فعلی هم همین رویه را پیش بگیرند نه اینکه دوباره همه چیز فراموش شود. باید برای درست کردن فضای فرهنگی سینما تغییراتی در روند فعلی به وجود بیاید تا آثار را غنی تر کنیم. من مخالف فروش زیاد نیستم اما نباید با ساخت آثار سخیف و تحقیرآمیز سینما را به سخره گرفت. ما هفتاد هشتاد سال پیش هنرمندانی داشتیم در کمدی که هنوز هم آثارشان در دنیا محبوب است باید سبک و سیاق آثار کمدی را تغییر داد تا ذائقه مردم به هم نریزد.

منبع: ana.ir

دکمه بازگشت به بالا