دیوید لینچ روی تیغ جنون و بی رحمی/ از جاده های گمشده تا کابوس های ماندگار؛ وداع با استاد سینمای سوررئال

ریحانه اسکندری: خبر درگذشت دیوید لینچ با پستی در فیس بوک توسط خانواده اش تایید شد تا قلب هواداران این کارگردان نویسنده موسیقی دان که با جهان های سورئالش تاثیر عمیقی بر دنیای هنر گذاشت متاثر از این اندوه شود.

دیوید لینچ روی تیغ جنون و بی‌رحمی/ از جاده‌های گمشده تا کابوس‌های ماندگار؛ وداع با استاد سینمای سوررئال

خانواده او با اشاره به یکی از جملات معروف او نوشتند: «حالا که او دیگر بین ما نیست خلا بزرگی در دنیا به وجود آمده. اما همانطور که او می گفت “چشمت به دونات باشد نه به بخش تهی میان آن.»

درگذشت این کارگردان تاثیرگذار بهانه ای است تا با مروری بر آثار او وارد جهان های عمیق پیچیده و در عین حال تماما انسانی او شویم.

«مرد فیل نما» لینچ در لبه جنون

فیلم «مرد فیل نما» اثری اجتماعی با لایه هایی ابتدایی از جنون مخصوص لینچ است که در سال ۱۹۸۰ برای اولین بار در اختیار مخاطبان سینِما قرار گرفت. این فیلم نامزد دریافت هشت جایزه اسکار شد و توانست از نظر کارگردانی و نویسندگی هوش از سر منتقدان و مخاطبان این سبک خاص از سینِما ببرد.

داستان این فیلم بر اساس ماجرایی واقعی و شخصیتی حقیقی به نام جوزف مریک است مردی که در قرن نوزده میلادی به علت ناهنجاری جسمانی ای دارد مجبور است شرایطی خاص و بسیار سخت را در جامعه متحمل شود. در این فیلم لینچ با شاخه هایی کم رنگ از سبک سورئال خود در تلاش است تا با مخاطب درباره انسانیت و پذیرش اجتماعی صحبت کند. این فیلم با انتخاب سویه های عمیق فرهنگی و اجتماعی و به چالش کشیدن احساسات انسانی مخاطب را در لبه قضاوت انتخاب های اجتماعی خود می برد. یکی از دیالوگ های معروف این فیلم دیالوگ شخصیت اصلی فیلم مریک است که می گوید: من انسانم. این دیالوگ علی رغم کوتاه بودن عمق عاطفی خاصی از این جهت دارد که جان مریک سعی دارد علی رغم تفاوت جسمانی خود انسان ها را قانع کند که یکی از آن هاست. در این فیلم جان هرت در نقش جان مریک آنتونی هاپکینز در نقش دکتر فردریک تریوس و آن بنکرافت در نقش خانم کندال هنرنمایی می کنند. در تاریخ سینِما این فیلم به دلیل پرداخت انسانی به شخصیت مریک بسیار مورد تقدیر و ستایش بوده است. این فیلم شروع شهرت جهانی لینچ بود و پس از این بود که کمپانی های فیلم سازی به راحتی برای پروژه های بزرگ تر به او اعتماد کردند. همچنین یکی از نکات جالب در مورد این فیلم این است که تا سال پخش این فیلم آکادمی اسکار جایزه ای برای بخش بهترین چهره پردازی نداشت و پس از آن آکادمی مجبور به اضافه کردن این بخش به جوایز سالانه خود شد.

سریال |شبکه

«مخمل آبی» اولین قدم به دنیای لایه لایه ذهن لینچ

مخمل آبی که به عنوان یکی از بهترین آثار دیوید لینچ شناخته می شود و به خاطر ترکیبی قابل توجه از سبک سورئال و نئونوآر مورد تحسین منتقدان و مخاطبان بوده است نخستین بار در سال ۱۹۸۶ پخش شد.

کایل مک لاکن در نقش جفری بومونت ایزابلا روسلینی در نقش درورتی والنس دنیس هاپر در نقش فرانگ بوث و لورا درن در نقش سندی ویلیامز بازیگران این شاهکار از لینچ هستند.

دیوید لینچ از فیلم را نقطه بسیار مهم کارنامه کاری خود می دانست از این جهت که با این فیلم توانست سبک سورئال خود را به مخاطب معرفی و آن را به ثبات کامل تری برساند. در این فیلم دنیس هاپر توانسته است با بازی گردانی فوق العاده لینچ یکی از شرورترین شخصیت های سینما را بهترین حالت ممکن به مخاطب معرفی کند و این موضوع همیشه مورد تحسین اهالی سینِما بوده است. داستان فیلم از این قرار است که جفری بومونت پس از کشف یک گوش بریده شده در چمن وارد دنیای زیرزمینی فساد و تاریکی می شود . تلاش لینچ در این فیلم به تصویر کشیدن معصومت و گناه یا به عبارتی معصومیت و تاریکی به صورت هم زمان است. یکی از دیالوگ های شاخص این فیلم را شخصیت فرانک بوث می گوید: «این تو هستی که دنیای بیرون را نمی بینی من دنیای واقعی را می بینم این دنیای واقعی است بری.»

این دیالوگ به شکلی عمیق تری را به ذهن پیچیده و لایه لایه لینچ باز می کند و همچنین خشونتی که او در تلاش است از سیاهی جامعه بروز دهد به شکلی در همین دیالوگ ساده قابل لمس است.

موسیقی متن این فیلم که اثر آنجلو بادالانتی است نیز بسیار مشهور است.

سریال |شبکه

«جاده مالهالند» یک شاهکار است

اگر لینچ را استاد ترکیب کابوس و واقعیت بدانیم جاده مالهالند به خوبی منظور ما را می رساند. این فیلم در سال ۲۰۰۱ پخش شد و توانست دریافت جایزه بهترین کارگردانی جشنواره کن را برای لینچ رقم بزند این فیلم همچنین نامزد دریافت اسکار بهترین کارگردانی شد.

داستان فیلم از این قرار است که دو زن در مسیری پر رمز و راز از هویت واقعیت و رؤیا قرار می گیرند. نائومی واتس در نقش بتی الوینز لورا هرینگ در نقش ریتا و جاستین ترو در نقش آدام کشر بازیگران این فیلم هستند. دیوید لینچ در این اثر سبک جنون آمیز و سورئال خود را به اوج رسانده است و از بابت روایت غیر خطی و سورئال این فیلم توسط منتقدان شاهکار سینمای مدرن نامیده می شود. یکی از نکات جالب در مورد این فیلم این است که در ابتدا قرار بر این بود که فیلم تبدیل به یک سریال تلویزیونی شود. پس از اینکه شبکه ای بی سی این پیشنهاد را نپذیرفت لینچ با اضافه کردن چند صحنه آن را تبدیل به یک فیلم سینمایی کرد. نائومی واتس به دلیل بازی در نقش بتی بسیار مورد تحسین قرار گرفت و مسیر بازیگری او پس از این فیلم تغییر یافت.

یکی از دیالوگ های مورد توجه این فیلم مربوط به شخصیت دوروتی است که می گوید: «من گم شده ام.»

این دیالوگ به خوبی ابهام و حالت سورئال فیلم را نشان می دهد. فیلم همواره مبهم و مخاطب بین واقعیت و خیال در شک و ناباوری قرار دارد. برای دیدن این کابوس باید ذهنی آماده و آرام داشت.

«بزرگ راه گمشده» لینچ خالص است

بزرگ راه گمشده در ژانر مهیج روان شناختی وحشت و نئونوآر در سال ۱۹۹۷ پخش شد. در این فیلم شما می توانید به صورت خالص ذهن غیر خطی لینچ را ببینید. فیلم زندگی فرد مدیسون نوازنده ساکسیفون را روایت می کند که با همسرش رنه زندگی می کند. آن ها نوارهای ویدئویی مرموزی دریافت می کنند که نمای بیرونی و درونی خانه آن ها را نشان می دهد. پس از اتفاقات پیچیده فرد به جرم قتل همسرش بازداشت می شود. در زندان او به شکل غیر قابل توضیحی تبدیل به پیت دایتون که مکانیک است می شود و با زنی به نام آلیس آشنا می شود. همین موضوع همه چیز را تغییر می دهد. در این فیلم بیل پولمن در نقش فرد مدیسون پاتریشا آرکت در نقش های رنه مدیسون و آلیس ویکفیلد بالتاز پتی در نقش پیت دایتون رابرت بلیک در نقش مرد مرموز و رابرت لوگیا در نقش های آقای ادی و دیک لارنت نقش آفرینی می کنند.

دیالوگ «من هرگز اشتباهی نکردم» می تواند یکی از دیالوگ های قابل تفکر و مهم فیلم باشد. این دیالوگ زمانی استفاده می شود که مرز خیال و واقعیت از بین رفته و هیچ چیز واقعی به نظر نمی رسد.

«کله پاک کن»؛  بی رحم و معوج در جهانی پیچیده

«کله پاک کن» فیلمی که نمی شود آن را با کلمات توضیح داد. این شاهکار از دیوید لینچ در سال ۱۹۷۷ پخش شد و نخستین فیلم بلند لینچ است که به صورت سیاه و سفید فیلم برداری شده است. «کله پاک کن» داستان مردی را روایت می کند که با واقعیت هایی عجیب و وحشتناک رو به رو می شود.

این اثر یک فیلم کالت است که در مدت پنج سال و با بودجه محدود ساخته شد و به دلیل فضای سورئال و دلهره آوری که دارد مورد اقبال ویژه ای قرار گرفته است. در این فیلم جک نانس در نقش هنری اسپنسر شارلوت استوارت در نقش مری و آلن جوزفسون در نقش دختر مرموز به هنرنمایی می پردازند. جالب است بدانید که فضای تاریک این فیلم برگرفته از ترس های شخصی لینچ از پدر شدن بوده است. این فیلم با فضای خاصی که داشت توانست الهام بخش فیلم سازان زیادی شود.

دیالوگ مهم این فیلم می تواند خطی از شخصیت هنری اسپنسر باشد زمانی که می گوید: «آنچه درون من است همه چیز است.»

این دیالوگ در فیلم پر از اضطراب و ابهام به خوبی درگیری های درونی شخصیت و ماهیت اصلی او را نشان می دهد.

اساس مرور بر فیلم ها میزان پیچیدگی آن ها بوده است و بر اساس تاریخ پخش رده بندی نشده اند. دیوید لینچ علاوه بر فیلم سازی نقاش عکاس موسیقی دان و طراح نیز بوده است و در طول عمر هنری اش یک آلبوم موسیقی و یک نمایشگاه نقاشی نیز برگزار کرد. زندگی شخصی او مانند آثارش ترکیبی از سادگی و عمق بود.

لینچ عاشق قهوه و پای گیلاس بود و به همین علت در همه فیلم هایش از این دو عنصر استفاده می کرد. او به مدیتیشن علاقه زیادی داشت و بیش از چهل سال مدیتیشن ترانسندنتال انجام داد و معتقد بود این کار به گسترش خلاقیتش کمک می کند. او معتقد بود سیگار کشیدن بیش از اندازه اش نیز مسیری از خلاقیت اوست و همین صحبت های صادقانه در مورد وجوه مثبت و منفی شخصیتی اش از او یکی هنرمند واقعی ساخته است. لینچ ازدواج های پیچیده ای داشت و نتیجه آن ها چهار فرزند بود که یکی از از آن ها جنیفر لینچ است که راه پدرش در فیلم سازی را ادامه می دهد. 

او کارگردانی بود که کابوس ها را به تصویر می کشید و استاد خلق جهان های ترسناک تاریک و عجیب بود که در عین حال بسیار انسانی و احساسی هستند. جهان سورئال و غیرخطی او همواره مخاطبان را با یک سؤال بزرگ رها کرده است.

۲۴۵۲۴۵

منبع: www.khabaronline.ir

دکمه بازگشت به بالا