جنگ ایران و عربستان چه ابعادی خواهد داشت؟

پس از طرح موضوع بستن تنگه هرمز و اتحاد عربستان با آمریکا علیه ایران، موضوع جنگ ایران و عربستان بارها مطرح شده است. مقام‌های دو کشور تلاش می‌کنند حتی الامکان از ورود به چنین حادثه‌ای اجتناب کنند.
درگیری نظامی میان ایران و عربستان چه ابعادی خواهد داشت؟
لغو معافیت هشت کشور وارد کننده نفت ایران از تحریم‌های آمریکا بار دیگر تنش‌ها را در منطقه‌ای که ضامن حیات انرژی جهان است بالا برد. گزارش‌ها حاکی است که مقام‌های کشورمان تهدیدی تند به کشورهای همسایه که علیه ایران اقدام می‌کنند، ارسال کرده است. از سوی دیگر بالا گرفتن تنش‌های آمریکا و شرکای منطقه‌ای علیه ایران و تهدید ایران به اقدام متقابل در تنگه هرمز، احتمال بروز یک درگیری نظامی در خلیج فارس را افزایش داده است.
تحولات جدید سوالاتی را درباره ابعاد درگیری احتمالی ایران و همسایگانش در خلیج فارس ایجاد به وجود آورده است. یکی از احتمالات جنگ در منطقه، جنگی است که می‌تواند میان ایران و عربستان رخ دهد. در این گزارش به مقایسه ظرفیت‌های نظامی رقبای اصلی منطقه‌ای یعنی ایران و عربستان پرداخته است.

چرا بستن تنگه هرمز مهم است؟

به گزارش رویداد۲۴ بر اساس برآورد‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، روزانه ۱۸.۵ میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز عبور می‌کند. بیشتر نفت عبوری از این تنگه به عربستان، ایران، امارات، کویت و عراق تعلق دارد. از این تنگه برای عبور محموله‌های صادراتی گاز طبیعی قطر نیز بهره‌برداری می‌شود. همچنین ستون پنجم آمریکا در بحرین با هدف حفظ این آبراه بین المللی و تجاری تشکیل شده است.

آیا تا امروز درگیری در تنگه هرمز رخ داده است؟

در سال ۱۹۸۴ نیروی هوایی عربستان سعودی با پشتیبانی آمریکا دو جنگنده اف ۴ ایرانی را در خلیج فارس سرنگون کرد. نیرو‌های ایرانی در سال ۱۹۸۸ برای اولین بار یک کشتی باری آمریکایی را متوقف کرده و آن را در جستجوی سلاح‌های احتمالی ارسالی به عراق بازرسی کردند.
در جولای ۱۹۸۸ ناو آمریکایی مستقر در تنگه هرمز یک هواپیمای مسافربری ایرانی را مورد هدف قرار داد که منجر به کشته شدن ۲۹۰ مسافر این هواپیما شد. واشنگتن در پی این حادثه مدعی شد که اشتباه محاسباتی خدمه ناو و اشتباه گرفتن این هواپیمای مسافربری با هواپیمای جنگی باعث بروز این حادثه شده. تهران این حادثه را تعمدی قلمداد می‌کند. ناو وینسنز که مقصر این حادثه بود با هدف حفاظت از کشتی‌های بی طرف در برابر حملات ایرانی در خلیج فارس و تنگه هرمز مستقر شده بود.
در اوایل سال ۲۰۰۸ آمریکا اعلام کرد که قایق‌های ایرانی با نزدیک شدن به سه ناو آمریکایی در تنگه هرمز تهدید کرده‌اند.
این تحولات در ژوئن ۲۰۰۸ به اطلاعیه سردار جعفری فرمانده وقت سپاه درباره اعمال کنترل ایران بر کشتی رانی در تنگه هرمز در صورت بروز هر گونه اقدام تهاجمی منجر شد.
در جولای ۲۰۱۰ نفت کش ژاپنی «ام استار» در تنگه هرمز مورد حمله قرار گرفت. یک گروه نظامی تحت عنوان گردان عبدلله اعظم که شاخه‌ای القاعده بودند مسئولیت این حمله را برعهده گرفتند.

در آپریل ۲۰۱۵ نیروی دریایی سپاه یک کشتی تجاری را که با پرچم جزایر مارشال حرکت می‌کرد توقیف کرد. دلیل توقیف این کشتی مسائل مالی عنوان شده بود. در ماه می‌سال ۲۰۱۵ ناو‌های ایرانی به سمت نفتکشی که با پرچم سنگاپور وارد تنگه شده بود آتش گشودند.

iran saudia

در دسامبر ۲۰۱۵ نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دو قایق نظامی آمریکایی را در آب‌های ایران و در نزدیکی جزایر فارسی توقیف و ۱۰ ملوان نیروی دریایی آمریکا را بازداشت کرد.

ایران در سال‌های اخیر تهدیدهایش را علیه آمریکا و متحدان منطقه‌ای در سه حوزه متمرکز کرده است؛ الف) خروج ایران از برجام، ب) خروج ایران از پیمان منع اشاعه سلاح هسته‌ای(NPT) و پ) بستن تنگه هرمز. در روزهای گذشته معاون وزارت اطلاعات ایران گفته بود «تا کنون تصمیمی برای خروج ایران از برجام و ان‌پی‌تی گرفته نشده و ایران چنین قصدی ندارد.» اما در مورد سوم با توجه به اظهارات دیگر مقام‌های ایران، به نظر می‌رسد برنامه جدی برای بستن تنگه هرمز وجود دارد؛ برنامه‌هایی همچون بالا بردن هزینه‌های ترانزیت در تنگه هرمز و بازرسی‌های مداوم. ظریف وزیر خارجه ایران و سرلشکر باقری رئیس کل ستاد نیروهای مسلح چندین بار درباره تنگه هرمز صحبت کرده‌اند. در صورت بسته شدن این تنگه یا تغییر در شرایط کنونی، تنش میان ایران و کشورهای صادرکننده نفت در خلیج فارس همچنان افزایش خواهد یافت و با این وصف، خطر اصلی در صورت بالاگرفتن تنش‌ها در تنگه هرمز متوجه درگیری مستقیم ایران و عربستان است. درگیری‌ای که با واسطه مرز آبی مشترک میان دو کشور به احتمال زیاد درگیری در آب‌های خلیج فارس خواهد بود.

دکمه بازگشت به بالا