رشته محیط زیست در هلند: آنچه به شما نگفته اند

امید کریمیدر سال ۱۳۴۵ که پروفسور پرویز کردوانی در ۳۵ سالگی پس از تحصیل در رشته عمران کویر در آلمان و تحقیق در چند قاره به ایران برمی‌گردد، یک شرط برای ماندن می‌گذارد؛ «یا می‌روم رضاییه (ارومیه) دانشگاه را تاسیس می‌کنم،‌ یا بر می‌گردم اروپا» پس می‌شود بانی دانشگاه ارومیه فعلی، اولین دانشکده هم کشاورزی است. ۶۰ دانشجوی دختر و پسر می‌گیرد و تحقیقاتی درباره دریاچه ارومیه شروع می‌کند. اما دو سه سال بعد به تهران فراخوانده می شود تا در تاسیس وزارت علوم یاری کند. می‌گوید که وطن دومش ارومیه است؛ «مردم آذربایجان شرقی و غربی فکر نکنند من دشمن دریاچه ارومیه هستم. در گرمسار متولد شده‌ام، اما ارومیه را وطن دوم خودم می‌دانم.»

با تمام اینها پدر کویرشناسی ایران، بزرگترین مخالف احیای دریاچه ارومیه است، با این توجیه: «دوستی داشتیم که دختر بسیار زیبایی داشت. دختربچه اول یا دوم ابتدایی بود که با مینی‌بوس تصادف کرد و مرد. همه خانواده و همه دوستان از این اتفاق ناراحت بودند،‌ اما یک سال نشد که خدا دختر زیباتری به این دوست ما داد. دریاچه ارومیه هم زمانی خیلی زیبا بود،‌ خیلی ارزشمند بود. اما الان نیست. بیمار است. مداوا هم نمی‌شود. باید ازش دل بکنیم و به جایش پارک انرژی، گیاهی، حیوانی درست کنیم. می‌شود اگر بخواهند.»

در آخرین روز سال ۹۲ به خانه پروفسور پرویز کردوانی رفتم. تنها بود. حدود ۴ ساعت گپ زدیم و حرف زد از معضلات زیست‌محیطی ایران. حرف‌هایش دو سه قسمت می‌شود؛ یکی به دریاچه ارومیه اختصاص دارد که مشروح آن از نظرتان می‌گذرد.

دریاچه ارومیه اوضاع خوبی ندارد. خیلی تلاش می شود برای احیای دریاچه. بسیار هم درباره اهمیت آن حرف زده شده. تالاب ارومیه چقدر ارزش داشت و دارد و چقدر در ساختار طبیعی و زیست محیطی منطقه اطرافش تاثیر داشت و دارد که باید احیا شود، آن هم به هر قیمتی؟

این دریاچه خیلی با ارزش بود؛ سال ۱۳۲۵ وقتی خواستیم آب مملکت را بشناسیم،‌ ایران را به شش حوضه اصلی آبریز تقسیم کردند؛ رودهایی که به دریای خزر می ریزد، رودهایی که به خلیج فارس می ریزد، رودهایی که به قسمت مرکزی می ریزد، رودهایی که به دریاچه ارومیه می ریزد و حوضه های آبریز دیگر. حوضه آبریز یعنی جایی که هم آب سطحی می ریزد، هم آب زیر زمینی. بارندگی هم دارد. پس دریاچه ارومیه خیلی مهم است. من در سال ۱۳۴۵ که رفتم ارومیه دانشگاه ارومیه را تاسیس کردم، بنیانگذار دانشگاه ارومیه هستم. زمانی که به ایران آمدم،‌ به من گفتند هرجا می خواهی، بگو چهار روزه حکم صادر می شود. گفتم می خواهم بروم ارومیه. گفتند بودجه ندارد. گفتم یا آنجا یا برمی گردم اروپا. رفتم پیش کسی که مرا از خارج آورده بود. گفتند کردوانی هرجا خواست برود. مرا استخدام کردند به عنوان معلم طرحی اهواز، مامور شدم ارومیه. ۶۰ دانشجو گرفتم، ۳۰ تا پسر ۳۰ تادختر. هیچ امکانات هم نداشتم. من عاشق دریاچه بودم. وطن دوم من ارومیه است. من سه سال استاد آنجا بودم. در سال ۱۳۴۷ وزارت علوم تاسیس شد. بعد آقای مجید رهنما از من خواست بروم و همکاری کنم برای تاسیس وزارت علوم. پس منتقل شدم دانشگاه تهران.
این دریاچه آنقدر پر آب بود که در قسمت شمال که حالا پل شهید کلانتری را زده اند، چشمه آرتزین داشت. وقتی می رفتیم برای شنا،‌ ما را پرت می کرد بیرون. دریاچه بزرگی بود، بزرگترین دریاچه ایران بود. ۱۰۲ جزیره داخلش داشت، توی دو تا انسان زندگی می کرد. گوزن هم بود توی یکی از جزیره ها. چون دریاچه خیلی شور است، فقط آرتمیا در آن زندگی می کرد، آرتمیا برای پرورش میگو و ماهی خیلی خوب است. ضمن اینکه پرنده ها هم استفاده می کنند. در آن لجن بود که بسیار درمانی و ارزشمند بود. یک اکوسیستم حیوانی درست کرده بود. گاومیش بود همان اطراف. بعد هم هوای خوب برای شش تا شهرستان اطراف. قوانین تحصیل در هلند به چه شکل است؟

چه اتفاقاتی افتاد که آبی که به دریاچه می رسید، کم شد و منجر به وضع فعلی شد؟

پس از انقلاب گفتند کشاورزی را توسعه بدهیم تا وابستگی به کشاورزی نداشته باشیم. پس شروع کردند آب را از رودخانه ها گرفتن و چاه زدن. این اتفاق یواش یواش نیفتاد؛ چون عشق مدیران شد صنعت، شهرها توسعه پیدا کرد. بعد قانونی گذراندند و اولویت آب را به شرب دادند. یعنی به شهر. برای آب شرب، سد ساختند. بعد آب را دادند به شرب و صنعت. جمعیت زیاد شد و شهر توسعه پیدا کرد. من بارها گفته ام، وقتی می خواهید جایی را نابود کنید، حتما به آن آب بدهید. وقتی ببیند آب دارد، مصرف می کند. فقط هم به شهر می دهند. خب معلوم است آب بعد از این همه سال کم می آید. اما درباره دریاچه ارومیه؛ تازه ۱۴ سال پیش متوجه شدند آب دریاچه کم می شود. یک سوال می پرسم؛ چند وقت است که شما از کم آبی در همه زمینه ها خبر دارید؟

شاید ۱۰ سال نمی شود

من ۳۰سال پیش درباره غارت آب نوشتم. در کتابم «منابع و مسائل آب در ایران، جلد اول، آب های سطحی و زیرزمینی» صفحه ۲۳۲ و ۲۳۳ مساله حفر بی رویه و غارت آب را نوشتم؛ «با برداشت بیش از حد از آب های سطحی و زیر زمینی، سطح آب پایین می رود و میزان آبدهی چاه ها کاهش می یابد و روزی فرا می رسد که آبی به زراعت و باغ ها نمی رسد. به عنوان مثال در استان یزد از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۶۰ سه هزار حلقه چاه حفر شده. به عقیده نگارنده، اینگونه حفاری چاه ها برای کشور مخاطره آمیز است.» همچنین نوشتم که در محدوده رفسنجان، تعداد ۳۲۱ مورد چاه غیر مجاز حفر شده. که اگر وزارت نیرو درباره مصدود کردن ۱۰۰ چاه رفسنجان اقدام نکند، با خشکسالی عمده ای مواجه می شوند. الان ۱۶۵۰ تا چاه غیرمجاز زده اند. الان وضعی شده که هر سالی ۵۰۰ هکتار از باغات پسته شان خشک می شود. آب دیگر نیست. یک چاه در گرمسار، سمنان، دامغان و شاهرود اگر یک میلیارد تومان قیمت دارد،‌ در رفسنجان ۱۲ میلیارد قیمت دارد. در کرج به فاصله ۱۰۰ متر هر باغی چاه دارد. حالا که کار از کار گذشته و جایی آب ندارد، به فکر افتاده اند. حتی تبریز هم آب ندارد. می گویند اگر سهم سرانه آب برسد به یک میلیون متر مکعب، فقر آبی بوجود می آید. اما الان تبریز ۶۵۰ هزار مترمکعب سرانه دارد. شیراز هم وضع بدی دارد. بدترین نقطه است. همه این آب‌ها مال تالاب ها و باتلاق ها بود. اما یواش یواش کشاورزی این آب ها را گرفت، بعد شهرها آب را گرفتند و حالا هیچ کجا آب ندارد. در شیراز و مرودشت ۱۰۷۰۰ حلقه چاه زده اند، اما باید در ۶۵۰۰ تا را ببندند؛ زائد است. همدان و مشهد و سیستان و بلوچستان اوضاع خیلی بدی دارند. کرمان ۶۴ تا شهر دارد، ۶۲ تا آب ندارد. دیدند آب نیست، سد ساختند.

برای دریاچه ارومیه هم همین اتفاق افتاد؟

تازه ۹ سال پیش متوجه شدند از سدها آبی نمی ریزد به دریاچه. از آن موقع تاحالا حواسشان به آب های سطحی حوضه دریاچه بود. غافل از اینکه شش تا شهرستان اطراف دریاچه،‌ از زیر آب را می کشند. گفتند تنها راهش این است که سدها را بشکافند،‌ رود ارس را هم باز کنید، دریاچه احیا شود. وزارت نیرو می گوید من نمی توانم این کار را بکنم. ارس هم نماینده های مجلس اجازه نمی دهند. بعد باروری ابر کردند، فایده نداشت. بعد گفتند آبخیزداری کنیم، ۵۰ درصد آب دریاچه بر می گردد. اما اگر آبخیزداری کنند، دریاچه ارومیه بیشتر خشک می شود.
آبخیزداری یعنی اقداماتی در بالا دست سدها تا آب به داخل کوه و زمین نفوذ کند و گل و لای را با خود به داخل سد نیاورد. آبخیزداری برای افزایش طول عمر سدهاست. اگر آب را نفوذ بدهیم برود در کوه،‌ آبی وجود ندارد که برسد به دریاچه. آبخیزداری کنند، می رود در زیر زمین،‌ آب دشت زیاد می شود، به دریاچه نمی رسد. در دشت باید چاه بزنند و از این آب استفاده کنند.

عیب دریاچه ارومیه چیست؟ چرا خشک شده است؟

خانم بارلو، یک متخصص کانادایی است، چندین کتاب درباره آب نوشته. در یکی از کتاب هایش نوشته گله دارم از مسوولانی که حقایق را به مردم نمی گویند. از ۵۰ ایالت آمریکا، ۳۶ تا آب ندارد. وضعیت آب بحرانی است. اما چرا نمی گویند؟ دریاچه آریزونا اوضاعش از ارومیه هم بدتر است. دریاچه اوگالالا، دریاچه پاول و… چرا نمی گویند؟
درباره دریاچه ارومیه هم حقیقت را نمی گویند. دریاچه ارومیه مریض شده است. مثال می زنم. مرا می بینید، خیلی لاغر شده ام. از خانمم می پرسید چرا لاغر است؟ خب غذا بده. خانمم چیزی نمی گوید، مریضی من را نمی گوید. می گویید خب غذا بده، می گوید نمی توانم. نمی تواند هم بگوید من اسهال دارم.

البته گفته شده چاه های اطراف دریاچه عامل خشکی اش شده اند.

خب این را که من می گویم. در اطراف دریاچه ارومیه فقط ۴ هزار چاه باید وجود داشته باشد نه ۲۴ هزار تا. بعد از این گفتند اقلا یک سال در چاه ها را ببندیم تا آب دریاچه از زیر کشیده نشود. فکر نمی کنند ۲۴ هزار حلقه چاه را اگر ببندند، چه بلایی سر کشاورزی می آید. تازه اگر در این چاه ها را ببندید، دریاچه احیا نمی شود. بعضی جاها تا ۹۰ متر رفته پایین سطح آب. سال گذشته سمینار گذاشتند، از خارج هم دعوت کردند. گفتند وزارت نیرو گزارش بدهد؛ گفت بارندگی دریاچه داشته که کم شده، آب سطحی هم به دریاچه نمی رسد، چون سد ساختیم. گفتند چرا؟ گفتند چون برای شرب و کشاورزی می دهیم. گفتند آب زیر زمینی هم ندارد و جهت برعکس شده؛ از حوضه آبریز دیگر آبی به دریاجه نمی ریزد و از دریاچه آب به سمت اطراف می رود. از بس چاه زده اند، آب زیرزمینی برعکس می رود. زیر دریاچه سوراخ است. به همین دلیل آب بستن به دریاچه ارومیه، خیانت است.

راه دیگری هم وجود دارد که اتفاقا الان هم انجام می دهند؛ لب دریاچه درخت گز و پسته می کارند. اما کمی جلوتر بروند و به قشر نمکی برسند، هیچ گیاهی روییده نمی شود. این نمک را جمع کنند و گیاهانی که مقاوم به شوری هست کار کنند. بعد هم تبدیل کنند به تاسیسات انرژی خورشیدی. نمونه جهانی هم در الجزایر وجود دارد. در صحرای آفریقا هزارها هکتار بوده و این کار را کرده اند. این کار ساده تری است. می توانند بدهند به منابع طبیعی که درخت کاری کند.

چرا؟

در مملکت آب نیست. آب شیرینی که به درد شرب و کشاورزی مردم می خورد، از ارس و از جاهای دیگر بگیرید، ۴ هزار میلیارد تومان هم خرج کنید با کانال بریزد در دریاچه که شور شود، برود پایین آب زیرزمینی را هم تلختر کند؟ این خیانت نیست؟ مثل این می ماند که به خزانه بانکی شما پول بریزید، بعد بروید ببینید هیچ پولی در خزانه نیست، چون یکی از زیر خزانه پول ها را می برد. باید فکری برای آن بکنید. آب چاه ها شور و تلخ شده. آب چشمه هایشان هم شور شده. در نتیجه هر چه آب به دریاچه ببندید، می رود و آب زیر زمینی را شور می کنید.
یک سال پیش یکی از مدیران سازمان محیط زیست گفت که «۲۰۴ هزار هکتار از زمین های کشاورزی در شهرستان های اطراف دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی تحت تاثیر مستقیم پس‌روی آب دریاچه ارومیه قرار دارند. بخش کشاورزی شهرستان های ملکان، ‌بناب، عجب‌شیر، آذرشهر، اسکو، شبستر و تبریز، تهدید می شود.» یعنی آب شور تا تبریز هم رفته.
آقای باقرزاده کریمی، معاون دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان محیط زیست هم گفته شوری آب دو برابر شده،‌ آرتمیا از بین رفته، بعد هم گفته که پیش‌روی آب شور به سمت چاه های آب شیرین افزایش یافته به ویژه در قسمت غرب دریاچه، در ارومیه؛ ۴.۷ کیلومتر.
یکی دیگر از مدیرانشان هم گفته «دریاچه ارومیه پیشروی آب شور هم دارد. چون برداشت از سفره های زیرزمینی بیشتر از تغذیه است. ضمن اینکه آب جایگزین از بالادست به سفره ها نفوذ نمی کند پس آب شور از دریاچه به سمت سفره ها و چاه های آب دشت های اطراف دریاچه ارومیه درحال پیشروی است و این یک بحران بزرگ است»

اگر این چاه ها را ببندند فایده ای ندارد؟

نه،‌ هیچ فایده ای ندارد. اگر دریاچه خشک شود، بهتر می شود. تازه شروع عمران و آبادانی است.

این ایده را شما چندبار تاکنون بیان کرده اید. گمان نمی کنم سابقه داشته باشد که چنین فاجعه ای به عمران و آبادانی منجر شود.

اولا اینکه آب نداریم. کجا را خشک کنیم و آبش را به دریاچه بدهیم؟ اگر همان موقعی که فکر آب سطحی بودند، به این توجه می کردند کسی چاه عمیق از یک عمقی بیشتر حفر نکند، دریاچه از بین نمی رفت. تا آن حد که مجاز بود. یعنی همان ۴ هزار تا. دیگه الان فایده ای ندارد. ضمن اینکه هر روز دارند دهها چاه را می بندند. من و شما درکی از بسته شدن چاه نداریم. مثل این می ماند که بگویند شما دیگر حق ندارید در مطبوعات باشید. آن کشاورز نان باید بخورد، دختر و پسر دانشجو دارد. فکر می کنند با بستن چاه ها آب دریاچه تامین می شود. ضمن اینکه آب و زمین کشاورزی و همه چیزشان شور شده. اصلا نابود شدند.
اگر از همان اول سهم دریاچه را از سد باز می کردند، این اتفاق نمی افتاد. وقتی سد ساختید، اختیار آب می افتد دست بشر. بعد می گوید اولویت آنجا که هست باید بدهم. اولویت هم چی تعریف شده؟ آب شرب. همین باعث تمام مسائل آبی ایران است؛ اولویت بود که همه آبها را بدهیم به ایران. اولویت بود که آب های غرب ایران را بدهد به مرکز. پس می گوید انسان مهمتر است.
ضمن اینکه آب ندارند بدهند. فقط بازی می کنند. چندین جلسه تشکیل داده اند. وزیر نیرو گفت می روم از آلمان و امریکا و کشورهای دیگر متخصص بیاورم، گفتم نکن. متخصص از دنیا امد بالای سر این مریض (دریاچه ارومیه) کاری نکردند. بعد هم که نمی گویید این دریاچه بیمار است و بیماری اش چیست. مردم عوام هم نمی دانند. مطبوعاتی ها هم نمی دانند. می گویند این دریاچه آب ندارد، آب ببندید. اما فایده ندارد؛ سوراخ است، می رود و همه سفره های زیر زمینی را هم شور می کند. همه دریاچه های دنیا و ایران را می شود احیا کرد، دریاچه ارومیه را نمی شود. دریاچه تشک و نیریز اگر خشک شده، ایراد ندارد، آب ببند، احیا می شود. اما این دریاچه را نمی شود. نباید آب به دریاچه ارومیه بدهید. باید گذشت کنید از این دریاچه. اگر آب ببندید، همه جا را خشک می کند.

سیستم آبریز دریاچه ارومیه چگونه است که نمی شود به آن آب بست؟ چه فرقی با دریاچه های دیگر دارد؟

هیچ کجای دنیا مشابه دریاچه ارومیه نداریم. مقایسه می کنند مثلا دریاچه آرال. دریاچه آرال شور نیست. دریاچه آرال در ترکمنستان زمان گورباچف هم خشک شد. عالی شد بعد از آن. الان ۱۸ میلیون هکتار پنبه رنگی می کارند در انجا. سال ۱۹۵۸، ۱۳۳۷ امدند ۱۰ کیلو تخم پنبه را گرفتند، اشعه کبالت تاباندند (تراریخته) دو تا موتاسیون، جهش ذاتی بوجود امد،‌دو تا تخم پنبه رنگی بوجود امد. مثل همه خانواده من چشم و ابر و مو مشکی هستند، من یکی بور می شوم. این می شود جهش ذاتی. این دو تا تکثیر کردند، حالا ۱۸ میلیون هکتار ازبکستان و ترکمنستان پنبه رنگی می کارند. اما در ایران می گویند اگر دریاچه خشک شود،‌ همه کشاورزی منطقه نابود می شود. اما مگر کشاورزی منطقه از آب دریاچه استفاده می کرد؟ اصلا این دریاچه از نظر اقتصادی به مفت هم نمی ارزید. فقط منظره قشنگ داشت. از این آب کسی استفاده نمی کرد.

اما دلیلی که برای از بین رفتن کشاورزی منطقه می آورند، طوفان های نمکی است نه نبود آب دریاچه.

خب آب هم ندارند که بدهند به دریاچه. از رودخانه ارس می خواستند بیاورند که روی آن هم دعواست. به ایران هم آب ارس را نمی دهند. آذربایجان استفاده می کند. با این حساب و با توجه به اولویت های قانونی، آب ندارند که به دریاچه ارومیه بدهند. پارسال ۴۰ میلیون متر مکعب آب دادند، آن هم به صورت نمادین. اما چند روز بعد که آب را رها کردند تا به دریاچه برسد، مسوولان استانی گله کردند که مردم اجازه ندادند آب به دریاچه برسد. امسال رفتم اصفهان برای همایشی درباره خشکی زاینده رود. درباره سد و مزایا و معیب سد حرف می زدم. یکی بلند شد گفت که من به حرف های شما اعتراض دارم. گفتم چرا؟ گفت امریکا دارد تمام سدهایش خراب می کند. گفتم چرا خراب کنیم؟ مثلا سد کرج را خراب کنیم کجا بریزیم؟ گفتم خب به جای خراب کردن، دریچه سد را باز می کنند که آب برود. نیاز به خراب کردن نیست. کسی سد را خراب نمی کند. گفتم یک سد را بگو که آمریکا خراب کرده، نتوانستند. چندبار دیگر هم گفتند آمریکا تمام سدها را خراب می کند، گفتم شما یک سد در ایران بگو که زیاد دارد، از رهبری خواهش می کنم اجازه بفرمایند سد را خراب کنند. نتوانستند.
گفتم مثلا همین سد زاینده رود که زده اند و باعث خشک شدن باتلاق گاوخونی شده، ضرر دارد که حالا بشکافیم تا آب برود برای باتلاق؟ گفت آره. تا گفت، همه خندیدند. اینها نمی دانند چه می گویند. مسیر پایین دست سد ۱۷۰ کیلومتر است. اگر رها کنید، تمام شهرها و روستاهای در مسیر اجازه نمی دهند یک قطره آب به باتلاق برسد. اگر از اول که سد را ساختند، سهم آب کشاورزی، باتلاق، شرب و … را می دادند، درست بود. اما الان دیگر نمی تواند. مثل این می ماند که من ۲۰ تا بچه داشته باشم، بگویند خرج مادربزرگت را هم بدهی.

دریاچه های دیگر را می شود احیا کرد؟

حتی برای احیای یک دریاچه از دریاچه های خشک شده ایران هم آب ندارند بدهند. تنها دریاچه ارومیه را می شد احیا کرد، البته اگر مریض نبود. تمام دریاچه ها چون آب نداریم خشک شده است. دریاچه های هامون هم همین است. فقط باید دعا کنیم برای هامون و دریاچه های دیگر غیر از ارومیه، باران های شدید سیل آسا بیاید تا مثلا سد درودزن پر شود، آب را باز کنند برود در دریاچه تشک و نیریز. سدهای افغانستان پر آب شود، رها کنند آب را تا برود در هامون. دریاچه های ما غیر از دریاچه ارومیه با همین روش پر آب می شود. روش هایی که برای دادن آب به دریاچه دارند، امکان پذیر نیست؛ از دریای خزر نمی شود آب به دریاچه ارومیه آورد، چون هزینه برقی به اندازه تمام برق ایران می خواهد، باروری ابرها هم فایده ای ندارد. از پشت سدها هم نمی توانند آب بدهند.
الان هم می گویند همه مشاوره ها و طرح های احیا انجام شده و فقط مجری می خواهیم. این هم یعنی فقط آب بیاورید و بریزید داخل دریاچه که آبدار شود. اما بی خود وقت تلف می کنند. آب هم ندارند بدهند به دریاچه. در نتیجه دریاچه ارومیه تا چهارسال دیگر خشک می شود. همین چند وقت پیش که از اروپا و آمریکا متخصص آوردند برای ارومیه، می دانید چه گفتند؟ متخصص آلمانی گفته اینجا را پارک انرژی کنید، آب نبندید داخلش.


واهمه از خشکی دریاچه ارومیه است. بعد از اینکه خشک شد، طوفان های نمکی شروع شود و تا شعاع چند صد کیلومتری، همه چیز را نابود، کند. راه فرار از طوفان نمکی و فاجعه های بعدی خشکی دریاچه ارومیه چیست؟

وقتی که دریاچه خشک شد، اگر طرحی که من می گویم را اجرا کنند، به نتیجه می رسد. از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، بخصوص زیست محیطی و از نظر سیاسی این دریاچه باید خشک شود و تبدیل شود به چیز دیگری.
از نظر اقتصادی مردم دارند ضرر می کنند از بلاتکلیفی دریاچه. علاوه بر آن مردم دارند مهاجرت می کنند، از نظر زیست محیطی هم هزارها هکتار زمین را شور کرده، آب آشامیدنی را شور کرده، چشمه را شور کرده. از آن طرف بادهای نمک هم دارد. از نظر سیاسی اگر این دریاچه را خشک کنند و تغییر کاربری دهند، می توانند نشان دهند جمهوری اسلامی توانست کاربری مکانی به این وسعت را تغییر دهد. دو تا از دریاچه های آمریکا هم خشک شد، اما تغییر کاربری داد و یکی را کرد مسابقه اتومبیل رانی.

با این همه نمک، می شود تغییر کاربری داد؟

اولین کاری که می کنند، باید نمک دریاچه را جمع کنند. چه آب داشته باشند ببندند به دریاچه چه آب نداشته باشند. میلیاردها تن نمک است. به سه دلیل باید برداشت؛ اول اینکه نمک دریاچه آب های زیرزمینی را شور می کند و وجود این نمک ضرر دارد، دوم اینکه موجب بادهای نمکی می شود. سوم اینکه نمک دریاچه را چون مفت است،‌مردم برای استفاده خوراکی می برند، درصورتی که این نمک خوراکی نیست، سم است. نمک صنعتی است. همان موقع که من استاد دانشگاه ارومیه بودم، مردم کنار دریاچه چاله ای می کندند، چند سطل آب می ریختند تا اخر تابستان بتوانند یک من، دو من آب داشته باشند. من چند وقتی پیش تبریز بودم، یک استاد دانشگاه تبریز می گفت از این نمک برای خمیردندان می توان استفاده کرد.

خب جمع کردن نمک دریاچه هزینه زیادی دارد. زمان زیادی هم برای جمع کردن لازم است.

با طرحی که من دارم، یک تا یک سال و نیم نمک دریاچه را جمع می کنند. عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد. در چند نقطه ایران داریم زحمت می کشیم تا نمک تولید کنیم. اما این نمک برای ما تولید شده. ما روزانه میلیون ها تن نمک احتیاج داریم. اول در چاه های نفت برای اینکه نفت و آب قاطی است. با نمک می توان جدا کرد. کاربرد اصلی در استخراج نفت است. بعد در صنایع پتروشیمی است. در صنایع دیگر هم بسیار نیاز به نمک هست. این درحالی است که با هزینه های زیاد نمک تولید می شود. نمک اکنون انقدر با ارزش هست که دیگر با انفجار نمک استخراج نمی کنند. با دریل نمک نمک را می تراشند. علاوه بر این خاک تمام معادنی که قبلا استفاده کردند را در آب می ریزند، پس از ته نشین شدن گل و لای، آب باقی مانده را می گیرند و تبخیر می کنند و از آن نمک می گیرند.
در گرمسار که دو سوم از نمک ایران را تولید می کند، اما فقط ۲۵ سال دیگر نمک دارد. غیر از این در دشت کویر آلمانی ها آمده اند با ایرانی ها شریک شده اند، جوی های عمیقی حفر کرده اند تا آب شور را بگیرد، استخرهای چهار هکتاری و پنج هکتاری دارند در پایان مسیر، آب را تبخیر می کنند و بعد نمکش را جمع می کنند. آنقدر در کویر این کار را کرده اند، که کویر دیگر آب ندارد. دریاچه فامور هم شور است. تمام فاضلاب شیراز در آن می ریزد. اما از این دریاچه نمک می گیرند. در قسمت های مرکزی و شرق ایران صدها گنبد نمکی وجود دارد که استخراج می کنند. در اهواز هم میلیاردها تومان هزینه می کنند با استفاده از برق، از آب خلیج فارس، تلاش می کنند نمک بگیرند. اما در دریاچه ارومیه نمک وجود دارد. وزارت صنعت به همه اینها اعلام کند تعطیل کند فعالیتشان را و بروند به سمت جمع آوری نمک دریاچه ارومیه. فایده اولش این است که نمک گرمسار و نواحی دیگری که با هزینه های زیاد برداشت می شود، باقی می ماند. چون منابع نمکی تجدید پذیر که نیستند. حتی نمک ارومیه را مفت هم بدهند، سود کرده اند. حداکثر یکسال جمع می شود.

قطر نمک چقدر است در دریاچه ارومیه؟

از پنج سانت، شش سانت هست تا کوه نمک. همه را باید جمع کنند. قبل از آن البته باید دورتادور دریاچه آنجا که ورودی آب است، آب بند درست کنند تا آب به دریاچه نریزد. چون حتی اگر سیلاب هم بیاید، دوباره شور می کند دریاچه را. آب ها را هم بیاورند برای کشاورزی تا زودتر خشک شود دریاچه. بعد هم نمک را جمع کنند. باقیمانده نمک را هم ببرند در قسمت شمالی دریاچه،‌ انجا که جاده شهید کلانتری ساخته شده، نمک را بریزند و تا کمی مسطح شود دریاچه.

آب نداریم. کجا را خشک کنیم آب را به دریاچه بدهیم؟ اگر همان موقعی که فکر آب سطحی بودند، به این توجه می کردند کسی چاه عمیق از یک عمقی بیشتر حفر نکند، دریاچه از بین نمی رفت. تا آن حد که مجاز بود. یعنی همان ۴ هزار تا. دیگه الان فایده ای ندارد. ضمن اینکه هر روز دارند دهها چاه را می بندند. من و شما درکی از بسته شدن چاه نداریم. آن کشاورز نان باید بخورد، دختر و پسر دانشجو دارد. فکر می کنند با بستن چاه ها آب دریاچه تامین می شود. ضمن اینکه آب و زمین کشاورزی و همه چیزشان شور شده. اصلا نابود شدند. اگر از همان اول سهم دریاچه را از سد باز می کردند، این اتفاق نمی افتاد

البته می گویند جاده شهید کلانتری هم عاملی در خشک شدن دریاچه بوده است.

نه، چون مهمترین منابع تغذیه دریاچه ارومیه، سیمینه رود و زرینه رود هستند که از جنوب می آید. طرح این جاده در قبل از انقلاب هم وجود داشت. طرح پل کمانی آهنی بود. چهار لاین برای اتومبیل، دو تا هم برای قطار. آن کوهی هم ریختند، بسیار با ارزش بود.

خب وقتی دریاچه را خشک کردند، چه کاربری می توان برای آن تعریف کرد؟

درست است که دریاچه زمانی زیبا بود، ارزشمند بود، اما حالا کار از کار گذشته است. من قبلا هم گفته ام، بنویسید که کردوانی عاشق دریاچه بود، اما متاسفانه قدر این دریاچه را ندانستند و خشک کردند، مردم فکر می کنند من مخالف این دریاچه هستم. اما اگر حرف من را گوش کنند، به پارک حیوانی گیاهی بدل کنند،‌ آنقدر زیبا می شود که زیبایی قبلی هم فراموش می شود؛ یک لایه ۱۰ سانتیمتری ماسه و شن، ۹۰ درصد ماسه و ۱۰ درصد شن تا باد نبرد. تخم گیاهان را هم قاطی کند با این ماسه و شن. منطقه ۳۰۰ میلیمتر بارندگی دارد، در مدت ۵ سال تبدیل می شود به پارک گیاهی عالی. بعد از آن آهو و بز و کل رها کند. پس می شود بزرگترین پارک حیوانی و گیاهی. بعد می توانند جزایرش را احیا کنند و تبدیل بشود که منطقه توریستی و گیاهی زیبا. هوای شش شهرستان آذربایجان شرقی که قبلا هوای خنک دریاچه بود، حالا شده باد نمکی، بعد از تغییر کاربری دریاچه، هوای باغ به سمت انها می رود. محیط حیوانی هم احیا می شود.

اما اجرای این ایده خیلی سخت است. درواقع می شود گفت اجرایی نیست.

راه دیگری هم وجود دارد که اتفاقا الان هم انجام می دهند؛ لب دریاچه درخت گز و پسته می کارند. اما کمی جلوتر بروند و به قشر نمکی برسند، هیچ گیاهی روییده نمی شود. این نمک را جمع کنند و گیاهانی که مقاوم به شوری هست کار کنند. بعد هم تبدیل کنند به تاسیسات انرژی خورشیدی. نمونه جهانی هم در الجزایر وجود دارد. در صحرای آفریقا هزارها هکتار بوده و این کار را کرده اند. این کار ساده تری است. می توانند بدهند به منابع طبیعی که درخت کاری کند.

چاه ها و زمین هایی که شور شده اند را باید چه کرد؟

مردم به خاطر همین شوری چاه ها مهاجرت می کنند. دریاچه دارد از مردم انتقام می گیرد. مردمی که آب را کشیدند و موجب شدند سطح آب زیرزمینی پایین برود. دریاچه با شور کردن آب و زمین های کشاورزی شان از انها انتقام می گیرد. اینها نمی توانند زندگی کنند مگر اینکه دریاچه خشک خشک شود. وزارت نیرو بیاید سهمیه آب کشاورزی آنها را نصف کند. طرح پسته کاری با آبیاری قطره ای برایشان اجرا کند. با آبیاری قطره ای،‌ راندمان سه برابر می شود. با این کار زندگی انها زیر و رو می شود. الان سیب زمینی می کارند. پیاز می کارند که سه روز یکبار آب می خواهند. حتی با شوری زمین پیاز و سیب زمینی هم نمی توانند داشته باشند. زعفران هم می توانند بکارند. چاه ها را هم باید شیرین کرد؛ سیستمی هست برای شیرین کردن چاه ها. وزارت نیرو باید در زمستان از رود ارس که همه آب می ریزد به دریای خزر، آب بیاورند. در ان زمان نه کشور آذربایجان نیاز به آب دارد و نه مصرف آب در شهرستان های اطراف دریاچه ارومیه بالاست،‌ از رود ارس آب برای بالادست چاه های شش شهرستان آذربایجان شرقی و سه تا شهرستان آذربایجان غربی، بیاورند و تغذیه مصنوعی کنند به سفره های زیرزمینی تا آب در چاه های پایین دست شیرین شود. اما آب ارس را نباید بیاورند برای دریاچه، چون دریاچه سوراخ است و بیشتر آب سفره های زیرزمینی را شور می کند. با این کارها دریاچه تبدیل می شود به پارک زیبای گیاهی-حیوانی قشنگ، اثار اقتصادی بهتری هم دارد. اما این کار را هم نمی کنند. نه طرح من را اجرا می کنند، نه آب دارند بدهند، در نتیجه ریزگردهای نمکی تمام ایران را می گیرد.

عکس‌ها: لیلا افشار

۴۷۴۷خیلی وقت است که این متن را نوشته ام. یکسال قبل که همین زمان ها به ایران برگشتم، ولی منتشرش نکرده بودم. تا امشب که با یکی از دوستان آنور آب صحبت کردم، می پرسید ایران چطور است؟ برگردم یا نه؟ او برعکس بسیاری از دوستانی که در دانشگاه های متوسط آمریکایی تحصیل می کنند در دانشگاهی درس می خواند که آرزوی سایر بچه های ایرانی است که آنجا پذیرش داشته باشند. این بهانه ای شد که دوباره سراغ این متن بروم و منتشرش کنم. بعد از این هم متنی راجع به اینکه چرا بچه هایی که برای تحصیل به آمریکا می روند ماندگار می شوند منتشر خواهم کرد. بحث دوستان و نظرات متفاوتشان حتما به بچه هایی که در حال تصمیم گیری هستند کمک خواهد کرد. (در وبلاگ به دلایل نامعلوم نشد که منتشر بشه. ولی سعی می کنم اونجا هم بذارم)
دلایل برای برگشتن البته زیاد است ولی فراغ و مجال گفتنشان کم. اولین دلیل برگشت، تصمیمم برای زندگی در ایران در دوران کهنسالی بود. یعنی در بلندمدت می خواهم ایران باشم و در ایران زندگی کنم. این مستلزم زندگی کوتاه مدت در ایران است. توضیحش این که اگر چند سال، 4-5 سال، از زندگی اتان در خارج بگذرد، به آنجا عادت می کنید، چه آن که در ابتدا به نظرات خوب یا بد، زشت یا زیبا، دلفریب یا بی جاذبه جلوه کند. انسان عادت می کند و این عادت کردن زندگی را برایش ممکن. بنابراین بعد از 4-5 سال برگشت برایش سخت می شود. چون به آن جامعه به آن شرایط به آن فرهنگ به آن طرز رانندگی به آن اب و هوا به آن محیط عادت می کند، حتی خو می گیرد. از سوی دیگر روابط انسانی حول و حوش مکان شکل می گیرند، حتی در عصر اینترنت. وقتی در آمریکا هستید، روابطتان هم لاجرم در آمریکا خواهد بود. دوستانتان هم. روابط کاری و شغلی اتان هم. همه چیز و همه چیز. کندن از اینها هم سخت است. خصوصا برای کسانی که یک بار مهاجرت کرده اند و طعم رفتن و کندن را چشیده اند. جمله معروفی هست که می گوید » کسی که یک بار حماقت مهاجرت را مرتکب شده باشد، بار دیگر این حماقت را نمی کند». از دیگر سو من و امثال من که برای درس یا کار به آمریکا یا مکان های دیگر می رویم، در حدود 24 الی 30 می رویم. بعد از لیسانس یا فوق لیسانس. اما وقتی درس دکتری امان تمام می شود، بالای 30 هستیم. سن و اقتضائات آن هم علیه برگشت به کشور کار میکند. باید این را هم به جد در نظر داشت. بطور خلاصه بگویم که یک حد آستانه ای (threshold) وجود دارد. که از آن به بعد ماندن راحتتر و برگشتن سخت می شود. با مشاهدات اندک من این حد آستانه حدود 4 سال است. کسانی که 4 سال در آمریکا می مانند برگشتن واقعا برایشان خیلی سخت می شود. و هرچه از این بیشتر زمان بگذرد، برگشتن سخت تر و سخت تر. همه چیز علیه برگشتن عمل می کنند؛ سن، کار، روابط انسانی، کاهش قدرت ریسک پذیری، تحلیل رفتن توان ذهنی و جسمی و خلاصه همه چیز و همه چیز علیه برگشت به کشور خودت است.

کسب اطلاعات بیشتر : سایت Education Abroad

دلیل دوم برای برگشتن، خانواده بود. بودن با خانواده، دیدنشان. در آغوش کشیدنشان. اینها چیزهایی نیست که از طریق اوو و جی میل ممکن باشد. این چیزی نیست که بتوانی با گوشت و پوستت حس کنی وقتی دوری. و زندگی مگر چند روز است؟ ما که نصف راه را رفته ایم. نصفش مانده که آن هم لذت بخش ترین لحظاتش با مادر و پدر بودن است. این را نباید کوچک گرفت. در دنیا اقوام معدودی این را شوخی می گیرند! و مهاجرت می کنند! باید خیلی مراقب بود. رفتن، نبودن است. ماندن لزوما بودن نیست ولی از نبودن بهتر است. رفتن تجربه نکردن پیر شدن پدر و مادر است. رفتن جدا شدن از ریشه هاست. ممکن است این شعار به نظر بیاید. اما حتی اگر شعار هم باشد شعاری است که واقعیت عینی را در خود دارد. البته وقتی نزدیک هستی ضرورت این امر را شاید درک نکنی. ولی وقتی دور می شوی، قلبت فشرده می شود. نبضت تند و تند می زند و تنت از ندیدن عزیزانت بیمار می شود حتی اگر این را نفهمی و ندانی. این همان ریشه ای است که باعث شده است بسیاری نروند. یا اگر می روند برگردند. بعضی می گویند با این وضع خراب ایران چرا برگشتی. اگر جنگ بشود چه؟ جواب من واضح است. اگر جنگ بشود قطعا و یقینا من می خواهم در کنار مادر و پدرم باشم تا در آن سوی دنیا. این زندگی که خانواده ات را رها کنی و آسوده در آنسوی دنیا لم بدهی برای من واقعی نیست.

آیا زندگی در هلند راحت است |اپلای برای رشته محیط زیست

دلیل سوم برای برگشتن هم نا امید شدن از آکادمی بود. آخر و منتهای دانشگاه هیچ است. در بهترین دانشگاه های دنیا، عده ای درس می دهند و عده ای درس می خوانند. و این حلقه هر روز بزرگ و بزرگ تر می شود. این عده برای خود قواعد و شرایط خاص ایجاد کرده اند تا بتوانند پول در بیاورند. شرایط چاپ مقاله در مجله فلان! ولی تهش به ندرت خدمت به بشریت یا افزایش شعور و آگاهی است. من نه حوصله و نه سکون و سکوت و بی حاصلی شرکت در مسابقه بی مزه چاپ بیشتر و بیشتر مقاله را ندارم. بچه های دکتری در آمریکا 6-7 سال درس می خوانند. کار می کنند برای دانشگاه. عمده کارشان هم برگه تصحیح کردن و کلاس حل تمرین رفتن است. آخرش هم باید برای یک لقمه نان با یکسری بجنگند و وارد این مسابقه بی معنی شوند. این چیزی نیست که من ترجیحش بدهم. اما متاسفانه آنچه از آکادمی در ایران تبلیغ می شود بسیار غیرواقعی است. گویی همه در حال کار علمی هستند و هر روز دارند روی مرزهای علم قدم می زنند و چای می نوشند! و دستاوردهای تازه دارند! و ما اینجا افتاده ایم برای خودمان! زندگی هایشان هم پر از شادی است. پر از لذت آزادی است. ولی این واقعیت ندارد. دانشجوی دکتری حداقل 6-7 سال بدبختی می کشد با پول ناچیز دانشگاه. باید با سختی تمام زندگی کند و درس بخواند و کار کند، بعدش هم که وارد بازار کار شد، هیچ تضمینی وجود ندارد.

دلیل چهارم برای برگشتن هم دیدن غرب، مشکلاتش و معضلاتش بود. دیدن این که آسمان همه جا یکرنگ است. دیدن این که مشکلات همه جا هستند. فهمیدن این که تفاوت ایران با آمریکا در میزان اصطکاک زندگی است و نه چیز دیگر. به این معنا که در غرب اصطکاک کمتر است و اینجا بیشتر. اینجا در صف بیشتر می ایستی و آنجا کمتر. اینجا بیشتر در هنگام رانندگی اعصابت خورد می شود و آنجا کمتر. اینجا بیشتر هوا آلوده است و آنجا کمتر. اینجا بیشتر با دیگران برخورد داری و مشکل پیدا می کنی و آنجا کمتر. ولی همه این مشکلات آنجا هم هست فقط میزانش متفاوت است. از سوی دیگر آن زندگی بی مزه و بی بوی غرب مورد نظر و علاقه من نیست. من همین زندگی که اصطکاکش بیشتر است و دردسرش را به آن ترجیح می دهم. ولی درک این باعث می شود زندگی در ایران بسیار زیباتر به نظر بیاید.

دلیل دیگر هم این است که موقعیت هایی که من و بسیاری شبیه به من در ایران دارند با آنجا قابل مقایسه نیستند. آنجا به لحاظ رقابت شدید و شاید ضعف ما، باید حداقل 10-15 سال کار می کردم تا بتوانم پوزیشن هایی که همین الان در ایران دارم را بگیرم. و خب همیشه فکر می کنی که چرا باید چندین و چند سال را اینطور سپری کنی و بعد برگردی. از سوی دیگر مایی که در دانشگاه در آنجا تحصیل می کنیم، برای دانشگاه تربیت می شویم نه برای بیزنس. در نتیجه آینده کاری امان آینده ای دانشگاهی خواهد بود. مفهوم این آینده با مفهوم آینده یک دانشگاهی در ایران متفاوت است. وقتی در آمریکا دانشگاهی هستی یعنی چیز دیگری نمی توانی باشی، مگر این که خیلی خاص باشی، اما در ایران دانشگاهی ها غالبا کارهای دیگر هم می کنند. من به شخصه به سکون و سکوت و بی مزگی دنیای آکادمیک علاقه چندانی ندارم. و این را آنجا فهمیدم. که البته خیلی فهم بزرگی بود. بنابراین اگر می خواستم آینده ام در دانشگاه رقم نخورد عاقلانه ترین راه برگشتن بود.

یک دلیل دیگر هم این است که بچه ات که آمریکا به دنیا بیاید، آمریکایی می شود. رد خور هم ندارد تا آنجایی که من دیدم. یعنی بعد از 5 سال شاید دیگر جوابت را به فارسی ندهد. و این واقعا خیلی از زیبایی ها و لذت های زبانی زندگی را از آدم می گیرد. یادم نمی رود غمی که دکتر بشیریه داشت که بچه هایش دیگر در خانه به فارسی صحبت نمی کردند و هرچه تلاش کرده بود نتوانسته بود این را جا بیندازد.

در کل ریزه کاری های زیادی هستند. فی الحال اینها مهمتر بودند. وقتی در ایرانی خیلی از اینها را شاید درک نکنی و این جوی که درست شده که حتما باید بریم «خارج» درس بخونیم همه را گرفته است. و خودمان هم در درست کردن این جو قطعا نقش داشته ایم. ولی وظیفه اخلاقی همه دوستانی که آنجا و اینجا هستند این است که همانطور که اخبار مثبت را راجع به خودشان منتشر می کنند، معایب و مشکلات را هم بگویند تا خدای نکرده بچه هایی که می خواهند تصمیم به رفتن از ایران بگیرند در تصمیم خود دچار تورش نشوند. من به هرکس که درباره رفتن می پرسد می گویم برای کوتاه مدت برو، مثلا یک دوره مستر، در یک دانشگاه خوب برو، اگر دوست داشتی آنجا را آنوقت دکتری بخوان. به نظرم این بهترین حالت است. هم تجربه آنجا را می کنید و هم با اطلاعات بیشتر راجع به ادامه تحصیل یبه گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، نیکنام حسینی پور، مدیرعامل خانه کتاب عصر امروز چهارشنبه 2 بهمن در ششمین برنامه عصر کتاب استانی ، ویژه تجلیل از سه تن از مفاخر فرهنگ و ادب استان فارس، محمدمهدی جعفری ، پژوهشگر حوزه نهج البلاغه، اکبر نحوی ، پژوهشگر حوزه زبان شناسی و محمدرضا آل ابراهیم ، پژوهشگر حوزه فرهنگ عامه، که به همت این موسسه و با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان …

فعالیت مجازی مدعی فعالیت در حوزه حفاظت محیط زیست هستیم، فعالیتی که اگر بیش از این بود، بیشترین تعداد بیکاران از فارغ التحصیلان رشته محیط زیست و کمترین بودجه ها صرف حفاظت از محیط زیست نمی شد. در این دریای بی توجهی، رسانه اما نقش مهم و قابل توجهی دارد، شاید اثرگذاری اش به حد یک تخته شکسته ای بر پهنه این دریا باشد، اما همین تخته شکسته، اگر مسیر درستی را انتخاب کند و در همین مسیر از تلاش نایستد، می تواند …

…: سردار قاسم رضایی روز چهارشنبه در حاشیه مراسم دانش آموختگی فراگیران درجه داری مرزبانی مرکز آموزش علمی تخصصی ثامن الائمه (ع) در مشهد در جمع خبرنگاران افزود: به عنوان یک مرزبان در جایگاه حقوقی از سازمان ملل مطالبه ای جدی داریم و آن این که سازمان ملل باید پاسخگو باشد که کشورهای بیگانه و فرامنطقه ای در منطقه امن خلیج فارس چه می کنند؟ مردم و ملل ساکن در جنوب و شمال خلیج فارس از حضور نامشروع …

امور مناطق سازمان محیط زیست در پایان گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه حاکمیتی و با حضور نمایندگان دستگاه های مرتبط ، استادان دانشگاه و صاحبنظران، جلسه ای را با حضور رییس سازمان حفاظت محیط زیست در اول بهمن ماه برگزار کرد و پس از بررسی و تبادل نظر به این جمع بندی رسید که در ستاد ملی هماهنگی سیاست ها و برنامه های اجرائی حفاظت، احیا و بهره برداری پایدار از زاگرس تشکیل شود و مقرر شد در اسرع وقت پیگیری های بعدی صورت پذیرد. …

انسانی را به درد می آورد؛ فوت سه دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی در یکی از ساختمان های استیجاری بلوار مطهری یاسوج در سال گذشته فتح باب این دست از حوادث بود، جان باختن 2 کارگر نانوایی در شهر سی سخت و فوت 2 جوان افغانستانی در آبشار یاسوج و ده ها مورد دیگر این چنینی که در نقاط مختلف استان اتفاق افتاده است. همچنین در حوزه راه ها و مسیرهای منتهی به شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد چه در جاده های اصلی …

به گزارش خبرگزاری رسا ، طی روز هایی که از شهادت سردار سلیمانی گذشت، 3 مطلب ابتدایی پرونده قاتل سردار سلیمانی درباره آرا و افکار آلن بدیو و نوام چامسکی درباره شخصیت دونالد ترامپ و سیاست خارجی آمریکا منتشر شدند: نگاهی به کتاب آلن بدیو درباره ترامپ / ابتذال ترامپ تعمدی است ، راهکار های آلن بدیو برای مبارزه با ترامپ / چرا دم از انقلاب نزنیم؟ و دروغ درلباس حقیقت / بررسی سندروم استکهلم و ویتنام در …

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ سید مهدی رفیعی، کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی و مدرس دانشگاه در گفت وگو با تسنیم بیان کرد: هر کشوری دارایی هایی دارد و می توان برای آن سرمایه شناسی انجام داد، در کشور جمهوری اسلامی ایران مراتب سرمایه را از سرمایه ایمانی، علمی، اجتماعی و مادی می چینیم و بالا می آییم و به عبارتی عمق سرمایه ما سرمایه ایمانی و در ادامه آن سرمایه علمی ماست. این سرمایه ها در بدنه …

…> مدیر امور فناوری و تجاری سازی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای با اعلام این خبر که اولین مجوز شرکت دانش بنیان در این پژوهشگاه صادر شده است، تصریح می کند: ورود به حوزه فناوری و عرضه محصولات به جامعه از برنامه اصلی پژوهشگاه است. کارکنانی از جنس دانشگاه و پژوهش وی با بیان اینکه همه کارکنان این پژوهشگاه عضو هیئت علمی بوده و مدرک تحصیلی آن ها حداقل کارشناسی ارشد است، می افزاید: همین امر موجب …

…. این پول در حال حاضر در بودجه کشور وجود دارد و تنها باید ردیف برای آن اختصاص داد، چرا که آن ها هزینه درمان 3.5 میلیون زوج را برآورد می کنند، در عین حال که خدمت دهی به همه زوج ها امکان پذیر نیست. جنابعالی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به خدمات ناباروری اظهار کردید: در حال حاضر بخشی از خدمات ناباروری تحت پوشش صندوق های بیمه گر …

“سیدضیاء هاشمی” امروز چهارشنبه در جلسه شورای اطلاع رسانی استان کرمان اظهار کرد: در شرایط فعلی نیاز بیشتری داریم که فعالیت های صورت گرفته را در رخدادهای مناسب به اطلاع مردم برسانیم و باید در سطح ملی و استانی این مهم انجام شود. وی با اشاره به حضور بانوان در پست های مدیریتی افزود: از سیاست های دولت و نظام است که از ظرفیت های بانوان استفاده شود و خانم ها در حوزه هنر و رسانه حضور و توانمندی …

تیتر20- شاکی هستیم، در محل کار، دانشگاه، منزل، بین دوستان و غریبه ها احساس ناراحتی و ناامنی می کنیم، مدعی می شویم که دیگری/دیگران اصلا مراعات حال ما را نمی کنند، نمی توانند برای لحظه ای خود را جای ما بگذارند، دخالت می کنند، سوالات خصوصی می کنند و منتظر جواب می مانند و تحمل شنیدن نه را ندارند، روابط خویشاوندی و دوستانه مان به راحتی از هم می پاشد. این شکایت ها به شکل های مختلف ورد زبان اکثر ماست و …

نفر در قالب 500 تیم تخصصی در سه حوزه نرم افزار، بازی و انیمیشن به تولید محتوای تخصصی در یک موضوع مشخص طی مدت 48 ساعت اقدام می کنند. گفته می شود تولیدات این 1500 نفر سازماندهی شده در قالب تیم های تخصصی را 200 نفر به عنوان داور، رصد، ارزیابی و داوری کرده و خروجی این محصولات را در صورتی که دارای استانداردهای علمی باشند به یک فینال راه پیدا می کند که تا اسفند ماه در تهران برگزار می شود. …

شعار سال :سردبیر روزنامه ی دنیای اقتصاد می گوید: من اعتقاد دارم اگر 5 درصدِ جمعیت مملکت نسبت به اقتصاد تحلیل درست داشته باشند مملکت ما درست می شود؛ ولی یک درصد هم ندارند! اکثریت جامعه در ظواهر مانده اند؛ یعنی در حرف های شعاری مانده اند و حرکت نمی کنند. علی میرزاخانی در یک سخنرانی در دانشکده ی مدیریت دانشگاه امیرکبیر در مورد اقتصاد ایران با اشاره به علم بودنِ اقتصاد گفت: متاسفانه در …

پویایی ها و تغییرهاست و در این پویایی ها شهر اراک و منطقه آن نقش بزرگی داشته است، احساس خوب و دل انگیزی پیدا می کنم، اما درعین حال از خود می پرسم چرا به عنوان یکی از شهروندان و پرورش یافتگان این دیار نتوانسته ام سهمی قابل توجه در ایران و منطقه ام ایفا کنم؟ از خود می پرسم بعد از 150سال پویاهایی و دگرگونی ها در این منطقه چرا افق فکری حاکم و غالب بر اراک نتوانسته است همچون وسیله ای راهگشا و راهنما مسیری …

بخش برای درآمد زایی قابل توجه است. طاهره جهانی افزود : از آنجایی که برای منطقه مازندران و خصوصا غرب استان محور اقتصادی گردشگری تعریف شده است ، می توان اطمینان خاطر داشت با تدوین یک برنامه خلاقانه و با کمترین هزینه ، در کوتاهترین زمان به ارزش افزوده چشمگیر و سود مازاد دست یافت. این عضو هیات علمی دانشگاه ، حفظ هویت و بافت سنتی مناطق گردشگری، توسعه همه جانبه اقتصاد منطقه، رونق …

توانستند تا حدودی دردهای مردم را کاهش دهند اما از امروز باید برای ساخت وبازسازی و نگهداشت مردم در این مناطق بایستی همت شود. یکی از جلوه های خوب کمک رسانی حضور پرشمار نیروهای مسلح ارتش وسپاه برای کمک رسانی به آسیب دیدگان بود و دستگاه هایی همچون دانشگاه علوم پزشکی، جمعیت هلال احمر و سایر نهادها وسازمان های دولتی درجریان سیل کمک کردند که به سیل مهربانی معروف شد. ثبت بیشترین بارش …

گلستان برگزار کردند و این اسناد را در اختیار دستگاه قضایی قرار دادند. حتی نامه ای به حجت الاسلام رئیسی نوشتند و این اسناد به دفتر رئیس قوه قضاییه هم رسید. حالا نتیجه همه این تلاش ها و پیگیری های دانشجویان مطالبه گر گلستان به این رسید که دادگستری این استان از سنددار شدن 90 هکتار اراضی نهارخوران خبر داد. هادی هاشمیان، رئیس کل دادگستری گلستان روز گذشته به رسانه ها گفته است که حدنگاری اراضی ناهارخوران …

دارندهٔ نقش پیشگام و پیش رو با چهره ای اصلاح گرا و سازنده در جریان اصلاحات داخلی خواهد بود. کاری که احزاب و جریان های سیاسی مختلف با تمام منابع حمایتی و نفوذ خود آن را در حد شعار دنبال کرده اند. ایفای چنین نقشی از سوی مرجعیت افزایش مقبولیت و محبوبیت آنها را باعث می شود؛ که این امر نقش بزرگان شیعه را پررنگ تر خواهد کرد. می توان گفت این حضور مرجعیت در اصلاحات به مثابهٔ یک نقطه عطف تاریخی برای اثبات …

منطقه یک با اعلام خبر فوق اظهار داشت: برنامه های فرهنگی به مناسبت هفته هوای پاک با شعار هوای پاک، اقدام و عمل با مشارکت اداره های محیط زیست، فضای سبز، حمل و نقل و ترافیک و … با محوریت اداره آموزش های شهروندی از 26 دی ماه آغاز و تا دوم بهمن در نواحی ده گانه، مدارس، سراهای محلات، کانون های کودک و… در حال انجام است.توسلی خاطرنشان کرد: فرایند همکاری با شهروندان، دانش آموزان و کودکان از طریق اجرای …

سرویس سیاست مشرق- روزنامه ها در لابه لای گزارش ها و سرمقاله ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره می کند. *********** کیهان آفتاب یزد: دولت تحمل رسانه مستقل را ندارد فشارهای ادامه دار دولت بر صدا و سیما، با انتقاد روزنامه آفتاب یزد مواجه […] سرویس سیاست مشرق- روزنامه ها در لابه لای گزارش ها و سرمقاله ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره می کند. *********** کیهان آفتاب یزد: دولت تحمل رسانه مستقل را ندارد فشارهای ادامه دار دولت بر صدا و سیما، با انتقاد روزنامه آفتاب یزد مواجه شد. این روزنامه اصلاح طلب نوشت: خبری در دنیای مجازی و خبرگزاری های رسمی و روزنامه و کلا حوزه خبر و تحلیل دست به دست می شود که گویا پیشنهادی از سمت نهاد ریاست جمهوری به دست صدا و سیما رسیده مبنی بر اینکه بسته خبری از ما و انتشار از شما! به تعبیری خیلی ساده؛ صدا و سیما آن چیزی را به مردم و افکار عمومی تحویل دهد که ما می گوییم! نخستین واکنش ما به این خبر به طور کاملا طبیعی و ناخودآگاه این بود ای کاش دروغ باشد! اما هر چه بیشتر کنکاش کردیم و زمان گذشت، دیدیم و باور کردیم که پیشنهاد ارائه شده به صدا و سیما، دقیقا همانی است که ما هزار بار گفتیم و حرص خوردیم که ای کاش دروغ باشد! نویسنده ادامه می دهد: پرده دیگر ماجرا بازمی گردد به کلیت ماجرای دولت تدبیر و امید و رفتاری که با رسانه های مستقل در پیش گرفته و قصد هم ندارد کوتاه بیاید و آن اینکه، عملا تاب نقد نیست و رسانه مستقلی که از گل نازک تر بگوید قطعا شامل خطاب و عتاب است و کنار گذاشته شدن و محروم ماندن از تمامی حقوق حقه خود و گویا، این رویه، به عادتی مألوف تبدیل شده که رسانه یعنی همانی که ما می گوییم بنویسد و رسانه همانی را بنویسد که خوشایند ما است. ما وظیفه داریم از رسانه به معنای عام رسانه دفاع کنیم و بی هیچ پرده ای به رئیس محترم بگوییم: آقای روحانی! رسانه ای که آزاد نباشد رسانه نیست، روابط عمومی است… هرچند می دانیم و می دانید که شما حتی به روابط عمومی نیز اعتقادی ندارید!!! نیویورک تایمز: متحدان آمریکا از خشم و انتقام ایران ترسیده اند سفیر سابق آمریکا در امارات می گوید متحدان آمریکا در منطقه، از خشم ایران درباره گرفتن انتقام ژنرال سلیمانی ترسیده اند. روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی نوشت: همپیمانان ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه سال ها درباره پیشروی ایران و تقویت دشمنان آنها، توسعه زرادخانه ها و پشتیبانی از گروه های شبه نظامی در نزدیکی یا درون مرزهایشان برای افزایش نفوذ تهران، هشدار داده اند. اما پس از حمله پهپادی آمریکا که به کشته شدن ژنرال قاسم سلیمانی انجامید، واکنش همان دولت ها، به رغم خشنودی احتمالی، سکوت بوده است. این بیانگر دو هراس پیشران است. بسیاری پیش بینی می کنند که ایران می تواند با حمله به همپیمانان آمریکا، انتقام ژنرال سلیمانی را بگیرد. همچنین، بسیاری از این همپیمانان شک دارند که در صورت وقوع این اتفاق، ترامپ از آنها حمایت کند. نفوذ ایران در خاورمیانه، سنجش خطر پاسخ ایران را دشوار می کند. آمریکا پیوندهای نزدیکی با اسرائیل و کشورهای عربی از جمله مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی دارد. اما ایران نیز از طریق ژنرال سلیمانی به مدت چندین دهه برای ایجاد روابط نزدیک با دولت سوریه و گروه های مسلح در غزه، لبنان، سوریه، عراق و یمن تلاش کرده است و بسیاری از این گروه ها با آمریکا و همپیمانانش در ستیز هستند و به نیروهای آمریکایی مستقر در سوریه و عراق دسترسی دارند. گستره این شبکه به این معناست که ایران می تواند برای حمله به هر تعداد هدف در سراسر منطقه به نیروهای همپیمانش تکیه و از امتیاز انکار مسئولیت پذیری استفاده کند. همپیمانان منطقه ای آمریکا هم زمان با تلاش برای پیش بینی اقدام بعدی ایران، تمهیدات دفاعی خود را افزایش می دهند و خود را از تصمیم ترامپ دور نگه می دارند و حتی به آرامی مستقیما به ایران نزدیک می شوند تا منازعه را خنثی کنند. شرایط برای عربستان و امارات حساس تر است چرا که این دو با ایران در خلیج فارس رو در رو هستند و روابط نزدیکی هم با آمریکا دارند. منابع نفتی گسترده و تاسیسات تجاری آنها می تواند هدف حمله ایران قرار بگیرد. باربارا لیف، سفیر سابق آمریکا در امارات و عضو موسسه واشنگتن برای سیاست خاورمیانه با تاکید بر هراس برخی کشورهای خلیج فارس از خشم ایران در برابر پشتیبانی آنها از اقدام دونالد ترامپ، می گوید: آنها می خواهند بدانند که برنامه بعدی آمریکا چیست. مهم تر این که آنها می خواهند بدانند آیا این کشور مایل است از شرکای خلیج فارسی به شدت آسیب پذیر خود – کشورهایی که تهران آنها را در جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران شرکای واشنگتن می بیند – حمایت کند؟ شرایط برای همپیمانان در کشورهایی که آمریکا برای نفوذ در آنها با ایران رقابت می کند نیز پیچیده است. در سوریه، عراق و لبنان همپیمانان آمریکا از ترس واکنش شبه نظامیان تحت حمایت ایران نتوانسته اند از ترور سلیمانی حمایت کنند. حتی واکنش اسرائیل هم به دلیل هراس از اقدامات تلافی جویانه ایران به شکل چشمگیری محدود بوده است. مقامات اسرائیلی از هرگونه اشاره به مشارکت در کشتن سلیمانی پرهیز کردند. نه به آن شما بلد نیستید و نه به این من بلد نیستم ! آقای روحانی، بدعهدی آمریکا و سه کشور اروپایی قابل پیش بینی بود اما شما نخواستید به نصیحت منتقدان گوش دهید. روزنامه صبح نو ضمن نقد سخنان هفته گذشته رئیس جمهور در پنجاه و نهمین مجمع عمومی بانک مرکزی نوشت: این حرف ها ناخودآگاه ما را به سال های 92 و حتی 96 در آستانه انتخابات ریاست جمهوری می برد، روزهایی که آقای روحانی برای از میدان به در کردن رقبایش می گفت آقایان بلد نیستند مذاکره کنند، اصلا زبان دنیا را نمی فهمند، ما در گذشته با سران دنیا مذاکره می کردیم. اینها در حد مدیرکل و… می نشینند و صحبت می کنند. آقای روحانی وقتی منتقدان برجام را کاسبان تحریم خطاب کردید، یادتان هست؟ وقتی در میتینگ های انتخاباتی فریاد می زدید: کاسبان تحریم بدانند که تحریم ها برداشته شده و دیگر باز نمی گردد. شما می خواهید با دنیا مذاکره کنید؟ شما بلد هستید که با دنیا مذاکره کنید و آیا اصلا زبان دنیا را می دانید .(27/2/96) در سال 92 وقتی انتخاب شدید، به مردم وعده دادید اقتصاد را سروسامان می دهید، حتی از بهبود 100 روزه اوضاع سخن گفتید، گفتید در مذاکرات با طرف های خارجی موفق خواهید شد سایه جنگ را از سر کشور بردارید و همه تحریم ها را لغو خواهید کرد. برای این کار مجوز مذاکره با آمریکا به دولت شما داده شد و آقای ظریف و طرف آمریکایی هر لحظه و هرجا که می خواستید به دیدار یکدیگر می شتافتند. برجام با وجود تمام تلاش ها و زحمات تیم مذاکره کننده آنی نشد که باید می شد و از تمام خطوط قرمز تعیین شده عبور شد اما پذیرفته شد تا بهانه ای برای دولت و شخص شما باقی نماند. با امضای برجام اعلام کردید امروز به ملت شریف ایران اعلام می کنم تمام تحریم ها حتی تحریم های موشکی، تسلیحاتی و اشاعه ای به صورتی که در قطعنامه بوده لغو می شود. تمام تحریم های بانکی، بیمه ای، مالی، حمل و نقل، پتروشیمی، فلزات سنگین و تحریم های اقتصادی به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق و حتی تحریم تسلیحاتی نیز کنار گذاشته می شود و برای 5 سال نوعی محدودیت ایجاد شده و سپس لغو می شود، در زمینه تحریم های اشاعه ای نیز کالاهای دومنظوره در کمیته ای بررسی می شود. حتی در مناظرات انتخاباتی خطاب به آقای رئیسی گفتید: شما چقدر از مسائل سیاست خارجی و هسته ای اطلاعات دارید که دارید قضاوت می کنید؟ اکنون چگونه است که در سراشیبی پایان عمر دولت تان اعلام می کنید بلد نیستید کشور را در شرایط تحریم اداره کنید.آن روز گفتید: مذاکره می کنیم تا تحریم ها لغو شود. امروز می گویید: اول تحریم ها را بردارید تا مذاکره کنیم. واقعا چه چیز تغییر کرده است و چرا شما نمی توانید و بلد نیستید. امروز می گویید: من بلد نیستم کاری به دنیا نداشته باشم و برای حل مشکلات اقتصادی فقط به داخل نگاه کنم. اصلاً مردم به شما رأی دادند که به وعده ها و شعارهایتان برای تعامل با دنیا عمل کنید و بروید کاری کنید که هم سانتریفیوژها بچرخند هم چرخ صنعت و کشور. اما ظاهرا همه چیز باید به ورود فردی غیرقابل پیش بینی (ترامپ) به عرصه جهانی نسبت داده شود (آن گونه که در مجمع 59 بانک مرکزی گفتید). ترامپ غیرقابل پیش بینی، قبول! فرانسه، آلمان و انگلیس هم غیرقابل پیش بینی و هضم بودند؟ بورل: صبوری در برجام هیچ فایده ای برای ایران نداشت مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا گفت: ایران بعد از خروج یک جانبه آمریکا از توافق نامه هسته ای (برجام)، بسیار صبوری کرد اما در نهایت، پاداش این شکیبایی اش را دریافت نکرد. جوزب بورل در پاسخ به این اظهارات خبرنگار اشپیگل که نخست وزیر انگلیس از امکان جایگزینی برجام با توافقی موسوم به توافق ترامپ خبر داده است. با این وصف به نظر نمی رسد اروپایی ها از یک سیاست مستقل و یکپارچه برخوردار باشند ، گفت: ایران بعد از خروج یکجانبه آمریکایی ها از توافق، خیلی صبوری از خود نشان داد اما در نهایت، پاداش این شکیبایی را دریافت نکرد. باید ترتیبی دهیم این توافق، ثمرات اقتصادی داشته باشد که ایران به حق، انتظارش را دارد. وقتی آمریکا تحریم هایش (علیه ایران) را توسعه می دهد، لازم است ما نیز ابزارهایی را به کار بندیم که شرکت های اروپایی امکان تجارت با ایران را داشته باشند. خبرنگار در ادامه سوال کرد: شما از اینستکس یا همان کانال پرداخت صحبت کردید اما چنانچه تحریم های سازمان ملل دوباره اعمال شود، اینستکس ، مرده است. در هر صورت به نظر می رسد این کانال مالی به ابزار درماندگی و عجز اروپا بدل شده است. چون تاکنون از طریق اینستکس هیچ معامله و تجارتی انجام نشده است. در این باره توضیح می دهید؟ بورل پاسخ داد: این درست است که تا اینستکس آماده بهره برداری شود، مدت زمان زیادی به طول انجامیده است اما حالا دیگر این ابزار مالی، عملیاتی شده است.(!) در حال حاضر استقلال اقتصادی ما به مخاطره افتاده است. نیویورک تایمز: آمریکا برخلاف گذشته قادر به محدود کردن ایران نیست عضو ارشد مؤسسه بروکینگز معتقد است آمریکا برخلاف گذشته قادر به محدود کردن ایران در منطقه خاورمیانه نیست. ولی نصر که مشاوره در دولت اوباما را در کارنامه خود دارد، در روزنامه نیویورک تایمز نوشت: محدود کردن ایران مثل گذشته امکان پذیر نیست. ترامپ با خاورمیانه ای روبروست که با خاورمیانه اسلافش کاملاً متفاوت است. برای چندین دهه، محدود کردن ایران انقلابی جواب می داد و با این کار می شد از مشکل آفرینی این کشور پیشگیری کرد، چرا که آمریکا می توانست بر مجموعه ای از دیکتاتوری های عربی قدرتمند تکیه کند. اما با اشغال عراق توسط آمریکا و سرنگونی صدام، این اهرم از بین رفت. ترامپ برای حفظ نظم پیشین به عربستان و امیرنشین هایی در خلیج فارس روی آورد که آسیب کمتری دیده بودند، اما این پادشاهی ها نیازمند ایجاد پیوند با کشورهای عربی بزرگتری هستند که اکنون در اغتشاش به سر می برند. بدون چنین پیوندی، این پادشاهی ها قدرت نظامی لازم برای کمک به آمریکا در راستای حفظ تنش چند دهه ای اش با ایران را ندارند، چه رسد به پس راندن و محدود کردن نفوذمنطقه ای تهران. همچنین پادشاهی های خلیج فارس که آمریکا آنها را خط مقدم راهبرد محدودسازی خود می بیند در برابر ایران متحد نیستند. از شورای همکاری خلیج (فارس)- خاکریز منطقه ای تحت حمایت آمریکا در برابر ایران- اکنون فقط نامی باقی مانده است. عربستان، قطر، عمان، کویت و امارات می توانند پایگاه های نظامی در اختیار آمریکا قرار بدهند اما همان طور که حمله به تأسیسات نفتی سعودی نشان داد، این پادشاهی ها حریفی برای ایران نیستند. نویسنده ادامه می دهد: ترور سلیمانی فقط حکومت اسلامی را تقویت کرده است. مشاهده دریای مردم شرکت کننده در خاکسپاری سلیمانی، به آنها اعتماد به نفس رویارویی با آمریکا را داده است. ترامپ درک نکرده که جایگاه ایران در منطقه امروزه قوی تر از زمانی است که ایالات متحده راهبرد محدود کردن تهدید جمهوری اسلامی را شروع کرد. ایران برای مقابله با فشار آمریکا به روابط فرهنگی عمیق اش با مسلمانان و شبکه ای از شبه نظامیان و نیابتی ها در منطقه متکی است. خروج از برجام نیز گام دیگری بود که ترامپ در مسیر از بین بردن برتری آمریکا در محدود کردن بلند پروازی های ایران برداشت. اکنون تهران علاوه بر بازگشت به برنامه هسته ای خود در زمینه موشک های بالستیک، پهپادها و قابلیت های سایبری نیز سرمایه گذاری سنگینی انجام داده است. تصمیم آمریکا برای ترور سلیمانی گشایشی برای ایران بود به ویژه این که تصویب خروج نیروهای آمریکایی از عراق را در پارلمان این کشور به همراه داشت. اگر آمریکا در منطقه باقی بماند باید با بی ثباتی، جنگ های نیابتی، موج پناهندگان و بحران های سیاسی در بخش های وسیعی از منطقه – از افغانستان تا شامات- مقابله کند. باراک اوباما به درستی درک کرده بود که کاهش تنش ها با ایران بهتر و خردمندانه تر از تلاش برای جنگ با آن در یک جهان عربی در هم شکسته است. اگر تنش ها از کنترل خارج شود، جنگ بی پایان دیگری این بار با کشوری در خواهد گرفت که جمعیتی 80 میلیونی، خشمگین و متحد دارد. ترامپ برای رسیدن به راهبردی بادوام باید به فراتر از تقابل و محدودسازی بنگرد، در غیر این صورت آمریکا را در باتلاقی تازه در خاورمیانه گرفتار خواهد کرد. روزنامه کارگزاران: اصلاح طلبان نامزد کافی برای انتخابات دارند حزب کارگزاران می گوید: اصلاح طلبان برخلاف برخی ادعاها با فقر نامزد در انتخابات مجلس روبه رو نیستند. سیدافضل موسوی مدیرمسئول روزنامه سازندگی (ارگان حزب کارگزاران)در یادداشت این روزنامه نوشت: اعلام نتایج بررسی صلاحیت ها توسط شورای نگهبان کشور را یک گام به فضای انتخابات نزدیک تر کرد. در این بین، یک فضای ناامیدی و یأس در جریان اصلاح طلبی دیده می شود که توسط برخی چهره ها و رسانه ها نیز برجسته می شود و این جای تعجب دارد، زیرا اتفاقی عجیب تر از گذشته رخ نداده است که اصلاح طلبان به خاطر آن صحنه رقابت را خالی کنند. رویه شورای نگهبان تاکنون همین بوده است. نباید از یاد برد که هرگز اعلام نتایج و ردصلاحیت تعدادی از چهره ها به معنی از دست رفتن مفهوم رقابت نیست و نباید میدان انتخابات را از واهمه اینکه در یک یا چند شهر کاندیداهای اصلاحات ردصلاحیت شده اند خالی کرد. طرح مسائلی همانند سکوت سیاسی و عدم معرفی نامزد از جانب اصلاح طلبان نه به نفع کشور و نه به نفع جریان اصلاحات است. نویسنده می افزاید: برخلاف برخی ادعاها و فضاسازی ها معتقدم با فقدان و فقر کاندیدای اصلاح طلب روبه رو نیستیم. از این حیث حتی با شرایط فعلی نیز می توانیم لیست اصلاح طلبان را برای انتخابات مجلس یازدهم ببندیم، اما ممکن است بخش عمده ای از این لیست چهره های کمتر شناخته شده باشند که این مسئله را نیز نمی توان به عنوان نقطه ضعف لیست تلقی کرد. تجربه نشان داده است که لازم نیست در مجلس چهره های شناخته شده سیاسی در لیست قرار بگیرند. وی در پایان تصریح کرد: اینکه گزینه لیست ائتلافی توسط برخی از اصلاح طلبان مردود اعلام می شود، عجیب است. اینکه بگویند عملکرد فراکسیون امید در مجلس به گونه ای بوده است که نباید به سراغ چهره های کمتر شناخته شده رفت یا برخی رفتارها در ابتدای ورود به مجلس از جانب لیست امید مبنی بر اینکه حاضر به رای دادن به آقای عارف نشدند، نشان می دهد ائتلاف با غیراصلاح طلبان کار اشتباهی است، بسیار حرف غلطی بوده و هیچ مبنای صحیحی ندارد. فراکسیون امید در بسیاری از نقاط در مجلس اشتباهاتی داشته است اما نقاط مثبت و عملکرد قابل ارزیابی نیز از خود ثبت کرده است. نباید از یاد برد که آقای عارف در رقابت انتخابات یکی از ادوار هیئت رئیسه 103 رای کسب کرد که از آرای آقای لاریجانی نیز بیشتر بود و بعد از آن در دور دوم با کنار کشیدن آقای حاجی بابایی، رای فراکسیون اصولگرایان ولایی به سبد آقای لاریجانی رفت که توانست رئیس مجلس باقی بماند. ایران جایزه 3 میلیون دلاری نماینده کهنوج برای قتل ترامپ خبر اول اینکه، نماینده مردم کهنوج در مجلس براساس آنچه به نیابت از مردم کرمان خواند، ادعا کرد: برای هر کس که ترامپ را به قتل برساند سه میلیون دلار جایزه نقدی می دهیم. به گزارش ایسنا، احمد حمزه در نطق میان دستور روز گذشته خود، شهادت سردار سلیمانی از سوی امریکا را جنایتی هولناک و نقض قوانین بین المللی توصیف کرد و خطاب به رئیس جمهوری امریکا گفت: اگر حمله پیشدستانه را در قوانین بین المللی مجاز بدانید، آیا سفارتخانه های شما در منطقه امن خواهند بود؟ آیا مجاز می دانید که در حمله ای پیشگیرانه همه پایگاه های شما را منهدم کنیم؟ او در ادامه اظهارات خود، به فعال کردن مکانیسم ماشه از سوی اروپا اشاره و پیشنهاد کرد که هر چه سریع تر از NPT خارج شده و انفجارهای شکاف و جوش هسته ای را انجام دهیم و به دنیا اعلام کنیم که به باشگاه قدرت های هسته ای پیوسته ایم. درخواست نامزد دموکرات برای آزادی دانشجوی ایرانی خبر دیگر اینکه، الیزابت وارن، نامزد پیشتاز حزب دموکرات انتخابات ریاست جمهوری امریکا در واکنش به جلوگیری از ورود یک دانشجوی ایرانی به این کشور از سوی اداره گمرکات و حفاظت مرزی امریکا، خواستار رفع بازداشت و جلوگیری از روند اخراج او شد. به گزارش ایرنا، وارن در توئیتر نوشت: این یک دانشجوی ایرانی با روادید از نوع اف 1 (ویزای درجه اول دانشجویی در امریکا) و برای پایان تحصیلاتش به امریکا بازگشته بود. اداره گمرکات و حفاظت مرزی امریکا (CBP) شب هنگام او را بازداشت کرده است؛ اخراج او از امریکا باید متوقف شود، ما مردم امریکا باید با سیاست های بیگانه هراسی دولت ترامپ مبارزه کنیم. این اقدام اداره گمرکات امریکا همچنین سبب شد مدافعان مهاجرت، شامگاه دوشنبه (30 دی ماه) در فرودگاه بین المللی بوستون لوگان گردهم آمدند. این دانشجوی 24 ساله قرار بود نیم سال تحصیلی خود را در دانشگاه نورث ایسترن آغاز کند، اما پس از ورود به فرودگاه، بازداشت و روادید معتبر او باطل شد. با این حال سوزان چرچ، وکیل مهاجرت اعلام کرده که بازگرداندن شهاب دهقانی متوقف شده است. پای طبری به پرونده دیواندری هم باز شد دست آخر اینکه،در بیست و سومین جلسه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری مدیرعامل سابق بانک ملت، نام اکبر طبری هم به میان آمد؛ همان چهره معروف قوه قضائیه که با حضور ابراهیم رئیسی در رأس دستگاه قضایی، از معاونت اجرایی حوزه ریاست برکنار و مدتی بعد هم بازداشت شد. اتهام طبری که همچنان در بازداشت بسر می برد، ناظر به ارتباطات ناصواب و خلاف موازین قضایی با برخی از اصحاب دعوا و همچنین توصیه و اعمال نفوذ در برخی پرونده ها است. اگرچه تاکنون جزئیاتی از پرونده او مطرح نشده بود و فقط اطلاعاتی از بازداشت 17 نفر از جمله 3 قاضی در ارتباط با این پرونده در دست است، اما دیروز در دادگاه ویژه اقتصادی از ارتباط سری او با متهم ردیف اول پرده برداری شد. به گزارش پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس به نقل از ایسنا، نماینده دادستان گفت: در بررسی این پرونده با مشکلات بسیاری مواجه بودیم، متهم دیواندری با ارتباط سری که با اکبر طبری داشته است، جلسه ای را برگزار می کنند و طبری با بازپرس ما تماس می گیرد و بازپرس تحت فشار قرار می گیرد که این موارد در بررسی پرونده طبری بازگو خواهد شد. خراسان موقع برکناری مدیران مالی ادارات، حواستان به این موارد باشد یک مسئول مهم اقتصادی در دولت با ارسال بخشنامه ای در روزهای اخیر به سازمان ها و شرکت های دولتی، از آن ها خواسته است به محض تغییر یا برکناری مدیران مالی آن مجموعه ها، جهت آغاز فعالیت فرد جدید درخصوص تهیه گزارشی از فهرست کلیه حساب های بانکی شامل حساب های قابل برداشت و حساب های غیرقابل برداشت، مبلغ آخرین موجودی طبق مانده اعلام شده توسط بانک، تعداد دسته چک ها و آخرین چک صادر شده و نیز جدیدترین حواله الکترونیکی صادر شده اقدام کنند. مجوز روحانی برای فروش 200هزار متر از زمین های دولتی با توجه به پیشنهاد وزیران عضو کمیسیون لوایح هیئت دولت که در روزهای اخیر به تایید حجت الاسلام روحانی رئیس جمهور رسیده، قرار است تعدادی از اراضی متعلق به دولت واقع در استان سمنان که شامل چهار پلاک ثبتی می شود، به استناد اختیارات اعطا شده در ماده 115 قانون محاسبات عمومی کشور به فروش برسد که شامل سه زمین هر کدام به مساحت بیش از 50 هزار مترمربع و یکی به مساحت 48 هزار متر مربع است و منابع به دست آمده در اختیار توسعه بخش کشاورزی قرار خواهد گرفت. آرمان پایداری سرمایه اجتماعی ندارد مرتضی طلایی گفت: برخلاف آنچه ادعا می شود جبهه پایداری موقعیت و سرمایه اجتماعی زیادی ندارد و به تنهایی دارای وزن خاصی نیست، اما شورای ائتلاف به نوعی نمایندگی اکثر تشکل های اصولگرایی را می کند و مردمی که به سمت نیروهای اصولگرا گرایش دارند بی تردید در انتخابات اسفندماه مجلس به لیست شورای ائتلاف رای خواهند داد. تصمیم عجیب به نفع نجومی بگیران کمیسیون تلفیق در اقدامی تعجب برانگیز، به کاهش نرخ و تعداد پلکان های مالیات حقوق در لایحه بودجه 99 رای داد. این اقدام علاوه بر تبعات زیان بار اقتصادی-اجتماعی، موجب افزایش نارضایتی مردم و کاهش 5 هزار میلیارد تومانی منابع درآمدی دولت می شود. بر این اساس از سال 99، کسی که 10 میلیون تومان حقوق می گیرد، به جای پرداخت 1٫ 1 میلیون تومان مالیات، تنها 700 هزار تومان مالیات پرداخت خواهد کرد که معادل کاهش 40 درصدی مالیات پرداختی قشر پردرآمد خواهد بود. روایت آخوندی از بزرگ ترین یادگار هاشمی وزیر سابق راه و شهرسازی گفت: مرحوم آیت ا… هاشمی، علاقه زیادی به آبادانی کشور داشت، به همین خاطر خیلی از بزرگ ترین پروژه های عمرانی و آبادانی در زمان ایشان اتفاق افتاد. عباس آخوندی در خصوص شخصیت این مرحوم افزود: به نظر من بزرگ ترین اثری که از آیت ا… هاشمی رفسنجانی به یادگار مانده است، آبادانی است. او اظهار کرد: مرحوم آیت ا… هاشمی، علاقه زیادی به آبادانی کشور داشت، به همین خاطر خیلی از بزرگ ترین پروژه های عمرانی و آبادانی در زمان ایشان اتفاق افتاد. تکواندوکاری که تابعیت بلغارستانی گرفت عضو پیشین تیم ملی تکواندوی ایران تابعیت بلغارستان را دریافت کرده است. فرزاد ذوالقدری، ملی پوش پیشین تکواندوی ایران با حضور در بلغارستان و دریافت تابعیت این کشور برای بلغارها مبارزه خواهد کرد. این در حالی است که ملی پوش پیشین تکواندوی ایران قرار است در نخستین گام 29 بهمن در تورنمنت جام ریاست فدراسیون جهانی در کشور سوئد برای بلغارستان مبارزه کند. فرزاد ذوالقدری، کاپیتان پیشین تیم نوجوانان تکواندوی ایران بوده است و در کارنامه خود مدال های برنز قهرمانی آسیا، نقره دانشجویان جهان و نقره جام جهانی مکزیک در سال 2015 را دارد. پولادگر علیه کیمیا علیزاده رئیس فدراسیون تکواندو در حاشیه مجمع عمومی کمیته ملی المپیک درباره اینکه گفته می شود کیمیا علیزاده قصد دارد به عنوان عضو تیم ملی آلمان یا هلند در مسابقات المپیک حضور پیدا کند، گفته است: چنین امری امکان پذیر نیست. در این باره قانون می گوید اگر ورزشکاری بخواهد به تیم ملی دیگری برود، باید سه سال از زمان حضورش در ترکیب تیم ملی قبلی گذشته باشد. سیدمحمد پولادگر، رئیس فدراسیون تکواندو با اشاره به صحبت های کیمیا علیزاده بعد از مهاجرتش در این خصوص تاکید کرده است: مطالبی که از قول او گفته شده است را این ورزشکار نگفته است. این در حالی است که آن متنی را هم که در صفحه اش قرار داده است خانم علیزاده حتی نمی تواند از رویش یک بار بخواند چه برسد که خودش نوشته باشد. پروژه علمی به یاد عزیزان پرواز بی بازگشت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه اینستاگرام خود از انجام یک پروژه علمی بزرگ به یاد جانباختگان نخبه هواپیمای اوکراینی خبر داده است. محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به دیدار خود با خانواده محمد صالحه از شهدای حادثه هواپیمای اوکراینی به نمایندگی از دولت نوشته است: پدر و مادرش کوهی از استقامت بودند، مادرش می گفت داغ محمد برایم بسیار سنگین بود، اما خبر شهادت سردار، برایم جانکاه تر بود. پدرش هم می گفت پسرم قبل از نخبه بودن، بااخلاق بود، به داد و مشکلات برادران و خانواده اش می رسید، همه دوستش داشتند، مسئولان هم باید به داد مردم برسند، تا کسی جرات نگاه چپ کردن به کشور ما را نداشته باشد . تامین اجتماعی ورشکسته می شود؟ مدیرکل تامین اجتماعی لرستان گفته است: اشتغال کار و تولید بدون پشتوانه نظام مالیاتی و تامین اجتماعی، کاذب است. علی جهانی، مدیرکل تامین اجتماعی لرستان با اعلام این خبر اظهار کرده است: اگر بازنشستگی و بیمه و… وجود نداشته باشد، اشتغال و عمر شغلی افراد معنایی ندارد. جهانی، مدیرکل تامین اجتماعی لرستان در این خصوص یادآور شده است: در این راستا می توان تاکید کرد که قانون کار نیاز به اصلاحاتی دارد چراکه برخی از قوانین آن مناسب شرایط حال نیست و باید بنیادی این قوانین به روزرسانی شوند. مدیرکل تامین اجتماعی لرستان در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: ماهانه در استان 140 میلیارد تومان حقوق مستمری و درمان پرداخت می کنیم درحالی که درآمد لرستان بین 50 تا 60 میلیارد تومان است. بنابراین اگر این روند ادامه پیدا کند، تامین اجتماعی ورشکسته می شود. دستگیری شبکه فساد مالی روابط عمومی سپاه نینوای استان گلستان طی اطلاعیه ای اعلام کرده است: با توجه به رصد و اشراف اطلاعاتی پاسداران جان برکف و گمنام سازمان اطلاعات سپاه نینوا، شبکه فساد مالی و اداری در شهرداری بندرگز شناسایی شده است. در این میان با هماهنگی دادستان شهرستان این اشخاص دستگیر شده و تحت پیگرد قانونی قرار گرفته اند. روابط عمومی سپاه نینوای استان گلستان در ادامه این اطلاعیه آورده است: سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در راستای رسالت پاسداری از انقلاب اسلامی ذره ای درنگ نخواهد کرد. در این راستا قطعا با اشخاصی که قصد دست اندازی به بیت المال را دارند در هر سطح و جایگاهی که باشند برخورد قانونی خواهد کرد. در پایان این بیانیه اشاره شده است: این در حالی است که هماهنگی و همکاری و تعامل خوب دستگاه قضایی به ویژه دادستان های استان گلستان با سازمان اطلاعات سپاه نینوا در شناسایی و کشف و برخورد با فساد نقش موثر و سازنده ای داشته و دارد. ماجرای دو ابوطالبی حمید ابوطالبی دیپلمات ایرانی و معاون سیاسی دفتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران که پیش از این تجربه سفارت در چند کشور اروپایی را نیز داشته است، چند روزی است که نامش به واسطه شایعه انتساب خانوادگی اش با زینب ابوطالبی مجری برنامه نیمه پنهان شبکه افق بر سر زبان ها افتاده است؛ ادعایی که البته بررسی ها نشان می دهد صحت ندارد. این در حالی است که اخیرا در شبکه های اجتماعی برخی تلاش می کنند تا زینب ابوطالبی را فرزند حمید ابوطالبی بنامند. این ادعا در حالی مطرح می شود که از سویی نیز برخی دیگر زینب ابوطالبی را فرزند یکی از شهدای دفاع مقدس با نام مجید ابوطالبی معرفی می کنند که در سال 1334 متولد شده و در عملیات مسلم بن عقیل در سال 1361 به شهادت رسیده است. در این میان از سویی نیز پیشتر برخی در شبکه های مجازی یک زینب ابوطالبی دیگر را هم که اکنون در لندن مشغول به تحصیل است، فرزند حمید ابوطالبی معرفی کرده بودند! گفتنی است، حمید ابوطالبی همچنین برادر دو شهید بزرگوار به نام های مجید و فرید ابوطالبی نیز هست. ماجرای تصادف مهدی فخیم زاده کارگردان فیلم سینمایی مشت آخر ماجرای تصادفش را تعریف کرده است. مهدی فخیم زاده در این باره گفت: مشت آخر را جلوی دوربین برده بودم که تصادف کردم. این اتفاق یک اتفاق عادی نبود. در واقع ماجرا از این قرار بوده است که در یکی از روزهای فیلمبرداری، تصمیم گرفتم با مدیر تولید فیلم که یک موتور داشت، برای پیدا کردن فضاهای مناسب برای فیلمبرداری بروم. پشت موتور نشسته بودم. در طول جست وجوی لوکیشن مناسب، به یک مکان مناسب برای فیلمبرداری رسیدیم. کارگردان فیلم سینمایی مشت آخر در ادامه سخنانش در مورد این حادثه که برایش رخ داده است، افزود: من از مدیر تولید فیلم خواستم که بررسی کند این مکان را می توان برای فیلمبرداری گرفت یا خیر. موتور را پارک کرده و روی آن نشسته بودم که ناگهان یک موتور از داخل خانه ای بیرون آمده و به موتوری که سوارش بودم زد. این ضربه به قدری شدید بود که موتور چرخید و من را به سمتی پرتاب کرد. بر این اساس به دلیل این تصادف 9 روز در بیمارستان بیهوش بودم و بعد از به هوش آمدن تازه متوجه شدم که چه اتفاقی برای من رخ داده است. درج شده توسط : …

معادله می خواهند قرار گیرند؟ حجت الاسلام حسن روحانی 25 دی در جلسه هیئت دولت گفت: امروز در منطقه ما سربازان آمریکایی در ناامنی هستند و فردا نیز ممکن است سربازان اروپایی هم در ناامنی باشند؛ ما می خواهیم آن ها از این منطقه بدون جنگ بروند . پس از ترور ناجوانمردانه سپهبد سلیمانی توسط آمریکای جنایتکار، مقامات کشورمان و طلایه داران محور مقاومت، از انتقام سخت سخن گفتند. دقیقا به فاصله 5 روز پس از …

وجود داشته یکسری اتفاقات مثبت در آن مناطق افتاده است. این عزم و اراده ناشی از اراده های شخصی افراد محلی آن منطقه است. یکی از کارهایی که در این مدت در اردستان آغاز کرده ایم، تحریک همین انگیزه ها و اراده ها است که سعی می کنیم به سمت ارتباط گیری با این افراد در حوزه های مختلف برویم. توسعه نباید به شکل “دولت ساخت” مطالبه شود تأملی افزود: موردی که باید در اردستان نهادینه کنیم باور …

، مسعود پزشکی مشاور و سید کسری بابایی رییس اداره روابط عمومی این سازمان برگزار کرد. هر محصول کشاورزی، سالم و ارگانیک نیست استاد کشاورزی دانشگاه در این میزگرد اظهار داشت: نمی توان هر محصولی را به عنوان ارگانیک نام برد و باید این عناوین را در جای خاص خود مورد استفاده قرار داد، اما این روزها این عنوان های چشمگیر مورد سواستفاده سودجویان قرار گرفته است. مسعود ترابی خاطرنشان …

. واقعیت این است که نسل ما و گذشته به محیط زیست چندان خدمت نکرد. تصمیمات عجولانه باعث تخریب سرمایه های خدادادی شد و حال محیط زیست خوب نیست. شکار در دنیا عمل نکوهیده ای به شمار می آید و خوشبختانه نسل آینده به این واقف است و مطالبه می کند. مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: هم اکنون بیش از 800تالاب و آب بندان در استان مازندران وجود دارد ولی 30 الی 40تالاب و آب بند حساس هستند و مأمن …

… وی همچنین به برخی موارد اتهامی متهمان این پرونده اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان داده که تخلفات در فرآیند واگذاری کارخانه از جمله جعل اسناد مشهود بوده و دادسرا نیز با ادله کافی و استناد به مدارک و اسناد موجود اقدام به صدور رأی کیفرخواست و استرداد کارخانه کرده است. اما آخرین خبر ها حکایت از اعتراض مالک خصوصی این کارخانه به رای دادگاه دارد و پرونده این کارخانه منتظر رای نهایی است …

بیشتر بدانید : سایت Bachelors Portal

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، رئیس جمهور در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی، با قدردانی از حضور باشکوه و گستردهء مردم در مراسم تشییع پیکرء شهدای مقاومت گفت: این حضورء گسترده، توطئهء آمریکایی ها رو که به دنبال اختلاف افکنی در ایران و عراق بودند، نقشء بر آب کرد … آقای روحانی همچنین اضافه کرد: در حادثهء بسیار دردناک و جانگدازء هواپیمای اوکراینی، مردم به خوبی با خانواده جانباختگانء این …

اگر این اتفاق نیفتاد، تأثیر آن ها در مقابل این جمع بزرگ محلی از اعراب ندارد. شنیده شده قرار بود در جلسه ای که روز 13 دی تشکیل شد در آن سهمی برای برخی از تشکل های بیرون مجمع تعیین شده و لیست مجددا بسته شود، چنین موضوعی صحت دارد؟ جلسه تشکیل شد اما چنین موضوعی مطرح نشد. یکی دیگر از شنیده ها حاکی است که به دلیل نبود یک روحانی تأثیرگذار در لیست، لابی های برای آمدن آقای سجادی انجام شده، این …

سفارت های آمریکا نکرد. یک هفته پس از این اقدام، دولت آمریکا در جلسه توجیهی با کنگره دست و پا می زد تا دلیل این اقدام را همچنان حملات قریب الوقوع معرفی کند. سناتورها روز چهارشنبه 8 ژانویه (18 دی ماه) جلسه ای توجیهی پشت درهای بسته برگزار کردند و در نهایت از ارائه اطلاعات داده شده توسط دولت نه تنها متقاعد نشدند، بلکه همراه با خشم و عصبانیت اعلام کردند که اطلاعات ارائه شده با توجیه مقامات …

…> این کارشناس در ادامه افزود: با سیلاب هایی که در ماه های اول سال و حتی در روز های گذشته اتفاق افتاد، هواشناسان این نوید را دادند که جبهه هوایی ایران از خلیج فارس به جبهه اقیانوس اطلس منتقل شده است و همانطور که کشور های اروپایی از باران زیاد برخوردارند، ممکن است این بارندگی ها برای ایران هم اتفاق بیفتد. کهرم اظهار کرد: برای اطمینان از این نظر کارشناسان (اتمام خشکسالی)، باید از مهر تا …

لحظه از نظر گردوغبار هم حتی یک روز آلوده نداشتیم. مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه، جریان های طبیعی و بارش های خوب را از عوامل کاهش محسوس گرد و غبار دانست و گفت: امیدواریم با تلاش های بین المللی ایران و عراق موضوع گردوغبار منطقه برای همیشه برطرف شود. یاوری تاکید کرد: سازمان محیط زیست امسال اعلام کرد که در کرمانشاه هیچ کانون داخلی تولید گردوغبار وجود ندارد. وی افزود …

ا برگشت تصمیم می گیرید.

این نوشته در ارسال شده. این نوشته را کنید.

 

 

دکمه بازگشت به بالا